Unblock-us: Klíč k Netflixu a dalším americkým službám

Unblock-us je další služba, která vám otevře zablokovaný americký internet. Nevyžaduje žádný software ani nastavení proxy. Stačí změnit DNS server třeba rovnou na routeru.

O internetu se sice často praví, že nezná hranic, zajeďte si však do Číny, nebo zkuste z Liberce přehrát film na americkém Netflixu a rázem zjistíte, že všemožných zdí a blokací je zde až až.

S drtivou většinou z nich si poradí proxy server a VPN, které fungují jako prostředník a naši identitu skrytí za cizí IP adresu. Pokud se tedy budete chtít připojit ke službě, která je dostupná pouze v zámoří, stačí si zaplatit některou z mnoha tamních solidních „vépéenek“ a rázem překonáte první zeď.

186286948
Je nám líto, ale jste z Česka

Na internetu se potuluje také velké množství bezplatných proxy serverů – třeba katalog proxynova.com, jejich spolehlivost je však poměrně diskutabilní. U podobných prostředníků totiž vždy hrozí riziko, že narazíte na podvodníka, který se vás leda tak pokusí odposlouchávat a bude se vám snažit podvrhnout nějakou phishingovou stránku.

Dalším kamenem úrazu je rychlost. Bezplatné VPN a proxy servery jsou zpravidla velmi pomalé a nestabilní, takže pokud skrze ně poteče veškerá vaše komunikace, zbytečně budete brzdit vlastní mnohem rychlejší linku.

Z tohoto důvodu se těší velké popularitě bezplatné selektivní proxy servery ve formě doplňků do prohlížeče. Fungují jen tam, kde mají, a veškerá komunikace mimo Netflix a Hulu už teče skrze váš běžný internet. Problém ale spočívá v tom, že tyto služby zpravidla nemají dlouhého trvání, dříve či později totiž jejich IP adresy zablokuje přímo provozovatel cílové služby. Třeba právě ten Netflix.

Unblock-us si vystačí se změnou DNS serveru

Jednou ze služeb, která vám otevře vrátka do amerického internetu, je i Unblock-us.com. Autoři na to šli mnohem elegantnější cestou a namísto toho, aby nabízeli klasický proxy/VPN server se vším všudy, který začne přesměrovávat celou vaši komunikaci, nebo aby naopak služba fungovala selektivně ale jen ve formě doplňku uvnitř podporovaného prohlížeče, jednoduše zprovoznili vlastní DNS server.

996386574
Změna DNS na Windows

DNS server slouží k tomu, aby přeložil doménové jméno na IP adresu konkrétního počítače. Pokud si tedy v počítači nebo na domácím routeru nastavíte adresu DNS serveru na:

  • Primární DNS: 208.122.23.23
  • Sekundární DNS: 208.122.23.22,

služba si zaregistruje vaši IP adresu, vy si zvolíte svou virtuální polohu – na výběr jsou vedle USA i mnohé evropské země – a můžete bez problému navštívit Netflix a další. Nemusíte instalovat žádný software, nemusíte instalovat žádné doplňky, vše se totiž vyřeší už na DNS serveru.

206209160
Veškerá konfigurace probíhá přímo na webové stránce, služba vás totiž identifikuje podle IP adresy a e-mailu. V tomto případě jsme tedy nastavil DNS server služby a aktivoval nizozemský region

Pokud si tedy na stránkách Unblock-us.com nastavíte třeba nizozemský region (nizozemská IP adresa) a zadáte do prohlížeče webovou adresu http://www.netflix.com, DNS server ji nepřeloží na IP adresu skutečného Netflixu, ale naopak zvolí IP adresu vlastního proxy serveru v Nizozemí. Opravdu elegantní, viďte?

Netflix 490924396
Netflix a Hulu rázem fungují. Všimněte si, že je cena předplatného uváděná v eurech,  nastavil jsme totiž region Nizozemí.

Technika Unblock-us.com má jednu nespornou výhodu. Zahraniční IP pro přístup k vybraným službám můžete získat na jakémkoliv zařízení, které umožnuje nastavit adresu DNS, což je dnes nejen počítač a mobilní telefon, ale třeba také herní konzole a chytrý televizor s internetovou konektivitou, v jehož prohlížeči pak můžete spustit film z Netflixu.

Netflix i s českou IP adresou

Unblock-us.com přes své servery neposílá veškerou komunikací, ale na své vlastní proxy servery přesměruje z DNS pouze dotazy na Netflix, Hulu, Amazon VOD, Pandoru a hromadu zahraničních televizních stanic s vysíláním a televizním archivem na internetu. Kompletní seznam podporovaných služeb najdete zde. Vše ostatní se překládá standardní cestou a nemusíte se tedy bát, že budete na celém internetu figurovat s americkou IP adresou a ke všemu to bude pomalé.

436371857
Svou statickou IP adresu vám neprozradím, ale podle doménového jména je zřejmé, že až na vybrané služby máte stále svoji vlastní IP adresu a data tedy netečou přes žádného prostředníka. Používáte prostě jen jiný DNS server.

Servery služby jsou docela rychlé, takže videa z amerických videopůjčoven můžete sledovat bez problému. Unblock-us.com ale zároveň není charitativní služba, po týdenní zkušební lhůtě si tedy řekne o pět dolarů měsíčně. Pokud nezaplatíte, napříště odmítne vaši IP adresu.

Pokud se vám Unblock-us.com zalíbil, mějte nicméně na paměti, že žádné z těchto řešení není úplně dokonalé. Služba Unblock-us.com sice vypadá docela důvěryhodně a má dobré reference, takže zde asi opravdu nehrozí, že by se vám její DNS systém snažil propašovat nějaký phishingový malware, ale teoreticky by vás mohla sledovat, díky DNS dotazům totiž ví, kde surfujete. Nutno ale dodat, že provozovatel tvrdí, že to nedělá. Oproti klasických proxy serverům a VPN ale pochopitelně nezná obsah komunikace.

Obdobný servis jako Unblock-us nabízí také Unlocator, který je v tuto chvíli v bezplatné betacverzi. Brzy ale skončí, takže pospěšte a vyzkoušejte.

Používáte k přístupu na americké a jiné blokované weby proxy, VPN nebo třeba něco úplně jiného? Pochlubte se nám i ostatním v diskuzi pod článkem.

Diskuze (54) Další článek: Mobilní Zoner Photo Studio je připraveno na Chromecast

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,