Mapy

Umělec mate mapy Googlu s vozíkem plným mobilů. Dokáže tak předstírat dopravní zácpy

Svérázný umělec Simon Weckert z Berlína se rád realizuje prostřednictvím digitálních technologií. Své zatím poslední představení nazval „Google Maps Hacks“ a z našeho pohledu nejde ani tak o umělecké dílo, jako o povedený vtípek. Vzal dětský vozík, naplnil ho aktivními mobily a vydal se s ním zmást detekci dopravy v mapách Googlu.

Detekce dopravy funguje na tom principu, že Google prostřednictvím aplikace Mapy sleduje polohu telefonů, které se pohybují „po silnicích“. Zkrátka je mají u sebe řidiči automobilů. Když je někde zácpa, hustota mobilních zařízení se zvýší a pohybují se velmi pomalu. Na mapě se pak namísto zeleného podbarvení ukáže červené. 

Simon Weckert tedy vzal svůj vozíček naplněný mobily a vydal se s ním pěšky po silnicích města. Vybral si méně frekventované, aby mohl jít uprostřed jízdních pruhů a byl tak systémem detekován jako automobil, nikoli chodec na chodníku. A povedlo se. Stačilo údajně jen 90 sekund procházky k tomu, aby se zelená čárka v mapách změnila na červenou. 

Mapové aplikace Googlu (Mapy, Waze) přitom dokážou s dopravními informacemi pracovat a pokud detekují zacpanou ulici, navrhnou při navigaci rychlejší objízdnou alternativu. Je tak možné, že Simon Weckert při svém „uměleckém představení“ několika řidičům trochu prodloužil cestu. 

Svůj počin umělec zpracoval formou videa, podívejte se:

Diskuze (59) Další článek: Listujeme novým Computerem: Vyplatí se koupit Apple z bazaru?

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,