Umělé inteligence US Navy hledají malware v šifrované komunikaci

  • V dnešní době už děla a rakety nestačí
  • Do americké armády vstupují umělé inteligence a cloudy
  • AI a cloudové aplikace začínají být využívány pro detekci záludných kyberútoků protivníků

Dnes už děla a rakety nestačí. Do americké armády vstupují umělé inteligence a cloudy, aby se účastnili operací v kyberprostoru. Pentagon spolupracuje s významnými vývojáři IT technologií na využití umělých inteligencí a cloudových aplikací pro detekci záludných kyberútoků protivníků.

Už teď algoritmy pokročilých umělých inteligencí prohledávají ohromné soubory dat a v reálném čase sledují určité vzorce a anomálie, které by mohly být stopou pronikajícího malwaru. Jsou to jen obtížně představitelné výkony.

Podle mluvčí Pentagonu Heather Babbové odvrací americké ministerstvo obrany každý den asi 36 milionů mailů s malwarem, viry nebo třeba phishingovými útoky od hackerů, teroristů a cizích států, kteří se očividně snaží ovládnout přístup k vojenským systémům a informacím.

Kybernetičtí námořníci se teď ve spolupráci se společností CISCO snaží čelit obzvláště nepříjemným útokům, které zneužívají šifrovanou komunikaci. Je to vlastně veliký paradox. Šifrování sítí má zvyšovat jejich bezpečnost. Zároveň ale právě šifrování přispívá k tomu, že se malware před kybernetickou obranou skrývá v komunikaci.

Malware a podobné nebezpečné entity se totiž mnohem lépe hledají v nezašifrované komunikaci. Dnes je ovšem většina komunikace na síti důkladně zašifrovaná a námořnictvo se určitě nebude vracet k nezašifrovanému provozu.

Odborníci CISCO a námořnictva dokázali vyvinout algoritmy, s nimiž je možné stopovat malware v šifrované komunikaci. I když jsou nějaká data zašifrovaná, tak v nich je malware do jisté míry patrné.

Na tento úkol si cvičí umělé inteligence, které sledují přicházející síťovou komunikaci a porovnávají data s připravenými databázemi. Takové inteligence pak dovedou detekovat neočekávané nesrovnalosti a anomálie v šifrované komunikaci.

Kybernetické týmy námořnictva se již nepochybně těší, až dostanou podobné umělé inteligence do ruky. S jejich pomocí budou pohotově monitorovat nezměrné spousty dat, které plynou vojenskými i civilními informačními kanály. Námořníci jsou přesvědčeni, že jim taková technologie včasného varování před malwarem poskytne významnou taktickou výhodu.

Foto: Defense.gov

Váš názor Další článek: Bude tohle někdo číst? Facebook spustil Portál pro mládež

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,