Umělá inteligence vytváří fotografie z fiktivních měst

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 14

Názory k článku

21. 08. 2017 09:12

jak uz tady pisi jini... jestli to video delate povinne kvuli smlouve, zkuste najit aspon nejake zajimave tema. Neberte to zle, ale toto je ztrata casu. Povidat si o tom, ze realita je vice nudna a spinava nez hry? To je preci jasne, ze by byla nuda hrat takovou hru. Blato a odreniny jsou ve hrach uz radu let a animace nebudou prirozene, protoze nechceme hrat za postavy, ktere chodi nudne pomalu a vyskoci 30 cm do vysky a za pul minuty se unavi. Takze vzdy nam bude pripadat divne, ze postava spadne ze 4 metru a o sekundu pozdeji vyskoci na dalsi 2 metrovou zed a jeste behem toho strili a stoura se v uchu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
21. 08. 2017 00:37

Po oboustranném úžasu při zjištění, že chybí už jen výkon a budeme v Matrixu, jsem musel video vypnout, sorry.
Ano, generování fotek pomocí neuronových sítí je pozoruhodné a určitě se tu děje hodně pokroku, ale k tomu, aby z toho vypadl 3D model pro hru, optimalizovaný, přehledně organizovaný / snadno editovatelný, který přesně splňuje záměry autorů co do žánru, estetické kvality, stylizace, s odpovídajími materiály, animacemi, fyzikálními vlastnostmi atd., to opravdu není záležitost výkonu.
Sám na jedné trati pracuju (kdyby to někoho zajímalo - https://www.facebook.com/zlinss1 ) a nad možnou automatizací ať už teď nebo v budoucnu jsem přemýšlel. Zatím ale jediné, co považuji v blízké budoucnosti za realistické, je např. využití umělé inteligence k optimalizaci 3D modelů získaných pomocí photogrammetrie (3D scan). Tj. aby uměla rozpoznat, že ve vygenerovaném modelu je dům, tedy jeho stěna asi bude plocha a podle toho model optimalizuje, zvolí kvalitu textur podle vzdálenosti od tratě, bude umět využít již hotové textury a vhodně je namapuje... anebo by mohla zjistit, že na tomto místě stojí stromy určitého druhu a mrskla by tam odpovídající předpřipravené modely apod. I to se ale obávám, že je na dlouhou dobu takový geekovský sen.
Mimochodem právě na 3D scanu je dobře vidět, jak se to nikterak radikálně neposunuje. Tato metoda rekonstrukce reality do 3D je neuvěřitelně snadná a přesná - pro model trati stačí vypustit drony, nafotit ji tísícovkami fotek ze všemožných úhlů a prohnat vše patřičným SW - a získáme naprosto přesnou grafickou 3D rekonstrukci. Pokud ale vím, tak za celou tu dobu jeho využití se 3D scan v tomto oboru nepodařilo využít na nic jiného, než k získání dat pro fyzikální model silnice, případně pro rekonstrukci jednotlivých objektů jakými je socha, dům apod (nicméně i na tom je pak kvantum ruční práce s tvorbou normal / specular / aj. map, odstraňování stínů atd). A to nemluvím o schopnosti rozpoznat průhlednost, odlesky... Kompletní modely tratí vytvořené z 3D scanu, kterými se ohání někteří autoři simulátorů jsou podvodem sázejícím na neznalost fanoušků a na efektnost termínu 3D scan (jé, pojedem po naprosto realistické trati!).
Jednoduše stále neexistuje automatická metoda, která by dokázala vyhodnotit, co přesně z toho kvanta dat pro daný účel vzít a jak s tím naložit.Vše se v budoucnu nejspíše vyřeší, AI / neuronové sítě či podobná kouzla budou vypomáhat v různých mezistupních vývoje (to pomáhá už teď např. při retuších ve Photoshopu) a automatizovat některé rutinní činnosti, časem to půjde dál a dál ... ale odhaduji, že citu, úsudku o estetice, uvědomění si co je pro výsledné dílo podstatné ... tomu se asi bude učit těžko ještě dlouho a přinejmenším tohle zůstane stále na člověku.I z těchto důvodu pro mě není váš příklad s generováním fotek žádným zásadním milníkem, který by naznačoval vyřešení mnou výše uvedených otázek v dohledné době.Hezké snění přeji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 08. 2017 12:45

Ty vaše videa, zřejmě včetně reklam okolo, neuvěřitelně vytěžují procesor, mám nový dell 7779 s core i5, a když hluk větráku přehlušil hlasy, tak jsem to vypnul. Gratuluju. Běžte rozvážet mouku, to vám půjde líp

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 08. 2017 12:31

asi pul roku nebylo tema ktere by me zaujalo. serial by se mohl jmenovat blafy z brna

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 08. 2017 10:58

Té umělé inteligence bych se upřímně bál a nejen jí: http://1url.cz/Pt4mN

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 08. 2017 09:10

To co jinde na jiných webech zvládli více-méně inteligentně napsaným textem a obrázky, to na www.zive.cz musí dělat-podělat dva "inteligenti" skoro 10-ti minutovým žvaněním.Bravo!
Pošlete mi prosím 50,-Kč za ztrátu času s vaším videem.P.S.: Někteří lidé, na rozdíl od vás ještě umí číst a psát a nemusí jen čumět. Mám raději inteligentní text než ta vaše tragikomická videa o ničem.!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
20. 08. 2017 08:37

Co když umělá inteligence vytváří už i tyto dva redaktory a my to tady nevěda konzumujem ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 08. 2017 06:48

Takže rada pro tvůrce počítačových her, nedělat je tak hezký?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 08. 2017 06:00

A kdy dorazí umělá inteligence také k vám na živě.cz popř. chystáte nějakou změnu práce ve vaší redakci v následujících 30 letech ?Já myslím, že ne, Jakub Čížek & David Polesný se budou pevně držet svých pohodlných redaktorských křesel až do důchodu, protože zaběhnutý stereotyp jim oběma vyhovuje, nakonec ani nic jiného neumí ani nemají odvahu pustit se do nějakého vlastního projektu, startupu ap. Jak za socialismu, kdy "oblíbení" hlasatelé TV zpráv a počasí vydrželi celý život na jednom fleku dělat stejnou věc.
Přitom Jakub Čížek se zdá být chytrým člověkem, který kdyby rozvíjel svoje programátorské schopnosti - mohl to někam dotáhnout, mohl vyvíjet třeba nějaké aplikace na Android, získat renomé a přijít si i na slušné peníze.Jejich videa jsou někdy koukatelné a dobré, někdy ovšem nudné o ničem, škoda že nejsou speciály z terénu. Dříve se točily díly i mimo studio, byla tam návštěva zajímavých společností, firem a hostů - hoši zlenivěli a ze studia už nevytáhnou ani paty.
===========================================
TIP 1:
Bylo by aspoň užitečné, kdyby diváci/čtenáři mohli částečně ovlivňovat obsah webu zive.cz a dávat své návrhy o čem by videa a články mohly být, co nás aktuálně zajímá. TIP 2:
Viděl bych zajímavé vytvořit rubriku něco na způsob "Redaktoři živě odpovídají na vaše dotazy" - kdy sami čtenáři webu živě.cz by se mohli zeptat libovolného redaktora, na něco co je zajímá osobně a co souvisí s tématikou tohoto počítačového webu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor