Umělá inteligence | Microsoft

Umělá inteligence už odpovídá na faktické otázky lépe než člověk

Microsoft prostřednictvím svého blogu upozornil na důležitý pokrok ve vývoji své umělé inteligence. Výzkumnému středisku v Asii se totiž umělou inteligenci podařilo dostat na takovou úroveň, že v testu ExactMatch databáze Squad dosáhla skóre 82 650 bodů. Průměrné lidské skóre je přitom 82 304. Na téma upozornil Neowin.net.

Stanford Question Answering Dataset (zkráceně Squad) je databáze otázek týkajících se článků internetové encyklopedie Wikipedia. V testu ExactMatch je hodnocena přesnost odpovědí na kladené otázky, tedy schopnost systému porozumět čtenému textu a identifikovat důležitou informaci. Podle výsledků tedy umělá inteligence Microsoftu v určitých případech odpovídá na otázky k textům lépe a přesněji, než člověk.

Ještě před zapsáním úspěchu Microsoftu průměrné lidské skóre pokořila i umělá inteligence od čínské firmy Alibaba. V tomto případě umělá inteligence dosáhla skóre 82 440 a spolu s Microsoftem tak v žebříčku výsledků vede.

Firma však jedním dechem dodává, že práce na vývoji umělé inteligence budou i nadále pokračovat. Jako budoucí cíle jsou zmíněny navazující otázky s konektory a hlasovým výrazy. Příkladem může být věta: „Ve kterém roce se narodila Německá kancléřka?“ A doplněna otázkou: „Ve kterém městě se narodila?“ V druhém případě je podmět zamlčený, umělá inteligence musí pochopit kontext a vydedukovat, že otázka cílí na osobu jmenovanou v předchozí otázce.

Zaměřením budoucího vývoje jsou také co nejvíce přirozené odpovědi, na které přitom bude nutné informaci „vytáhnout“ hned z několika vět textu či dalších zdrojů. Na otázku „Je John Smith občanem USA?“ by tak systém dokázal zformulovat odpověď i v případě, že v textu by tato informace přímo sdělena nebyla. Vycházela by například z dostupných informací, že se John Smith narodil na Havaji a že tento stát patří do USA.

Pokud se vývojářům podaří vyřešit i tyto problémy, začne mít umělá inteligence opravdu velký potenciál a ještě by to zrychlilo rozvoj hlasových domácích asistentů jako je Amazon Alexa či Google Home. A rozhodně by našla uplatnění i v profesních oblastech, protože rychlým a především přesným vyhledáváním informací v rozsáhlých textech by určitě nepohrdli řekněme právníci či lékaři.

Diskuze (7) Další článek: Po 150 letech bude k vidění extrémně vzácný „modrý a krvavý Měsíc“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,