Umělá inteligence se pustila do luštění Voynichova rukopisu

Voynichův rukopis je považován za vůbec nejzáhadnější existující knihu. Vznikl někdy mezi lety 1404 až 1438, je napsán v neznámém jazyce a najdete v něm například ilustrace rostlin, z nichž některé se dosud nepodařilo identifikovat. Autor tohoto podivuhodného díla není znám.

Badatelé z University of Alberta se rozhodli, že text inkriminovaného rukopisu zkusí rozluštit pomocí umělé inteligence – konkrétně techniky známé jako algoritmické dešifrování. AI dospěla k závěru, že nejpravděpodobnějším zdrojovým jazykem není arabština (jak se členové týmu domnívali), ale hebrejština.

Vyznění výsledků pokusu o dekódování prvních 10 stránek je ovšem smíšené. „Ukázalo se, že více než 80 % slov má původ v hebrejském slovníku, ale nevěděli jsme, zda dohromady dávají smysl,“ přiznal počítačový lingvista Greg Kondrak.

Tým tedy bude potřebovat pomoc expertů na hebrejštinu a historii. Hlavní problém spočívá v tom, že Voynichův rukopis je napsán i neznámým písmem, což ve spojení s již zmíněným neznámým jazykem představuje „nejnáročnější typ dešifrovacích problémů.“ Zatím se podařilo přeložit například některé botanické pojmy, ale jen nahrubo (přes Google Translator).

„Výstup algoritmického dešifrování může být na každý pád pouze výchozím bodem pro odborníky, kteří se dobře orientují v daném historickém a jazykovém období,“ uvedli výzkumníci.

Sečteno a podtrženo, otázka, co se vlastně na stránkách Voynichova rukopisu uvádí, stále zůstává nezodpovězena. Pokud je ale hebrejská hypotéza správná, naše šance na odhalení tohoto vzrušujícího tajemství zase o něco stouply.

Zdroj: ScienceAlert

Diskuze (15) Další článek: Microsoft vydal „opravu opravy“ chyby Spectre. Po měsíci už jen málokdo tuší, co se vlastně opravuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,