Umax Gotcha: Dostane vás. Trochu jinak

Společnost Umax se rozhodla rozšířit své portfolio o MP3 přehrávače. Na první z novinek, Umax Gotcha, jsme se podívali. Je černo-stříbrný a má slot pro paměťové karty. A jak říká výrobce - dostal nás.

Související odkazy

Slovník
font
LCD
Mass Storage
MP3
port
USB

Katalog produktů
MP3 přehrávače

Společnost Umax znají ve světě jako výrobce kvalitních skenerů, společnost své portfolio všude po světě rozšiřuje o další zařízení. V ČR tak Umax nabízí LCD displeje, notebooky nebo fotoaparáty. Jde o zařízení různých asijských firem, kterým Umax dodá své jméno a podporu pro českého zákazníka. Tento postup je ostatně naprosto běžný i u jiných značek. Nedávno Umax rozhodl, že vzhledem k popularitě přehrávačů digitálních hudebních formátů, bude dobré nabídnout něco i v této kategorii. Díky tomu se na trhu objevil MP3 přehrávač Umax Gotcha.

Pejsek a kočička

Že Umax nevyrábí přehrávač sám, prozrazuje už balení, krabice je zabalena v papíru s barevným potiskem z laserové tiskárny. Uvnitř balení je potom plastové pouzdro s MP3 přehrávačem a malým CD se software, volně v krabici potom leží USB kabel, sluchátka fungující zároveň jako popruh pro nošení na krku, náhradní molitanový kryt sluchátka a jedna alkalická baterie typu AAA - v balení pro maloobchod je 700 Ah Ni-MH akumulátor.

 

Pro marketing svých MP3 přehrávačů zvolil Umax mladistvý styl prezentovaný anglickým názvem produktu a fontem, který se inspiroval pouličním "uměním" graffiti. Toto pojetí má dvě vady na kráse. Prvním je skutečnost, že se příliš nehodí k elegantnímu černo-stříbrnému designu samotného přístroje. Druhý nedostatek představuje nekvalitní bílá barva použitá ke ztvárnění loga Gotcha a Umax na těle přístroje, prosvítá přes ni černý podklad. Hrany a zadní část přístroje jsou pogumované, což usnadňuje a zpříjemňuje manipulaci s přístrojem bez toho, že by došlo k narušení estetického dojmu, použité plasty nevržou, neviklají se a i tlačítka působí bytelným dojmem.

Tři na všechno

 Parametry
Interní paměť 256 MB
Formáty MP3, WMA
Ekvalizér 5 předvoleb
Kompatibilita Windows 98 a vyšší
Rozhraní USB 1.1
Napájení 700 Ah Ni-MH AAA akumulátor
Provozní doba až 16
Rozměry Neuvedeny (cca 80 x 43x 24 mm)
Hmotnost Neuvedena
Cena 3999 Kč s DPH
Zapůjčil Umax Czech

Ovládání přístroje je intuitivní a jednoduché, všechny možnosti dostupné pro přehrávání jsou přístupné prostřednictvím pouhých tří tlačítek, tedy dvou tlačítek a pětisměrného ovladače. Nabídka možností je poměrně standardní, FM rádiový přijímač, hlasový záznamník, přehrávání formátů MP3 a WMA. U WMA bohužel není podporováno přehrávání chráněných souborů a při pokusu o automatický převod formátu ve Windows Media Playeru při kopírování skladeb do přehrávače Gotcha nepoznala tyto konvertované soubory. Chybí možnost připojit externí zařízení a nahrávat z něj. Zajímavým detailem nebo službou je jednoduchý emailový klient, který lze spouštět přímo z disku, poštu tak lze číst na jakémkoliv PC s volným USB portem.

Komunikace s osobním počítačem probíhá prostřednictvím rozhraní USB 1.1. Před připojením k USB portu je z přehrávače nutné vyndat baterii, pokud používáte alkalické články nebo jiné než Ni-MH nabíjecí baterie. V režimu USB disku můžete přehrávač prostřednictvím technologie USB Mass Storage nakrmit jakýmikoliv daty, překvapením ale je skutečnost, že přenesení MP3 souborů tímto způsobem nezpřístupní hudbu k přehrávání. Pokud chcete z přehrávače poslouchat hudbu, musíte použít synchronizaci prostřednictvím Windows Media Playeru (nebo obdobné aplikace). Tato skutečnost je u přehrávače založeného na paměti typu Flash překvapivá, navíc na ni neupozorňuje ani manuál. Tady je nutné se omluvit a opravit nepřesnost. Hudbu lze kopírovat do přehrávače jako na přídavný disk z průzkumníka, tyto kopírované soubory ale nesmí být v adresáři, přehrávač najde pouze soubory umístěné v kořenovém adresáři. Tento nedostatek nahrazuje Gotcha slotem pro SD karty, které umožňují rozšířit kapacitu přehrávače, maximální podporovaná kapacita přídavné karty je 512 MB.

Překvapení pro uši

První dojmy z přehrávače, zejména kvůli problému s transportem souborů, nebyly vůbec pozitivní, a tak byl poslech přehrávače příjemným překvapením. Sluchátka, přestože je jejich zapojení do přístroje tužší (nejspíše protože tento spoj nese celou hmotnost přístroje při nošení na krku) a stříbrný kabel v průhledné bužírce nepůsobí přesvědčivě, nabízejí kvalitní zvuk, ve kterém nechybí dostatek nízkých tónů, což je přesně to, co cílová skupina od zvuku požaduje. Kvalitu zvuku lze upravit prostřednictvím ekvalizéru, jednotlivá nastavení poskytují výrazně odlišný zvuk.

Reprodukce je doprovázena grafickými efekty na příjemně modře podsvíceném displeji, podporováno je také zobrazení textu skladeb, ten je k souborům nutné doplnit prostřednictvím dodávané aplikace. Nakolik stojí práce spojená se zadáváním a synchronizací textu se zvukem za to, je na každém uživateli.

Rozhoduje cena

 Hodnocení
 Design a provedení  5/10  58% 
 Ovládání  8/10
 Zvuk  6/10
 Funkce a podporované formáty   6/10
 Příslušenství  4/10 

Umax Gotcha nás skutečně dostal, ale ne tak, jak by si distributor přál. Celkem poslouchatelný zvuk kazí nepovedené nastavení ekvalizéru v poloze Bass, design přístroje nikoho neohromí, takže o koupi či vyhledání konkurenčního produktu rozhodne nejspíše cena přístroje. Čtyři tisíce korun za přístroj s kapacitou 256 MB a hlavně se slotem na přídavné karty není příliš, ale vzhledem k situaci na trhu a množství nedostatků nelze s čistým svědomím koupi Gotchy doporučit.

Diskuze (38) Další článek: Philips blokuje vývoz DVD přehrávačů z Číny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,