Ultimate už je dost Ultimate: Microsoft slibuje, co slíbil

Vy nám peníze, my vám vymazlenou edici Windows. A slíbíme vám, že ji vymazlíme víc. Někdy. Dnes. Zahýbáme vám plochou.
Kapitoly článku

Microsoft se v posledních měsících dostal pod palbu. Tentokrát nešlo ani o antimonopolní úřady ani naštvané firemní zákazníky. Ostrá slova létala z blogů. A to dokonce z blogů Windows - pozitivních. Bloggeři se rozpomněli, jaké vzletné fráze se vznášely nad Redmondem, když před rokem Microsoft obhajoval existenci nové luxusní a drahé edice Windows Vista Ultimate.

Mělo jít o edici nejdokonalejší z dokonalých, nejvybavenější z vybavených, zkrátka tu nejvíc cool a in. Vlastník licence Ultimate měl být předmětem obdivu kolegů i kamarádů. Co čert (tedy spíše vývojářská liknavost Microsoftu) nechtěl, byli (a jsou) vlastníci licence Ultimate spíše předmětem posměchu. Obsah edice Ultimate sice kombinuje všechny ostatní edice, sám o sobě však neobhajuje výrazný nárůst ceny oproti edicím Home Premium, resp. Business.

Toho si byli samozřejmě vědomi i v Microsoftu. Proto uživatelům slíbili exkluzivitu. Exkluzivitu na doplňky pojmenované Windows Ultimate Extras. Ultimate Extras je v současnosti malá hrstka drobných aplikací dostupných prostřednictvím služby Windows Update. Od jejího představení v polovině ledna a po spoustě nadšených slibů je však nabídka poměrně chudá.

Vedle jedné ničím výjimečné karetní hry zde totiž najdeme vylepšení jen řídce (alespoň v domácnostech, pro ně je příliš nedotažená) využívané funkce BitLocker a několik lokalizačních balíčků. Ty byly (a pro někoho stále jsou) až do počátku tohoto týdne tím nejcennějším, co se mezi Ultimate Extras dalo najít. Přestože chybí čeština. Nemějme však strach, Microsoft dalších 19 balíčků... opět slíbil. Máme je prý očekávat v říjnu. Po devíti měsících od uvedení na maloobchodní trh si tak ti, kteří používají anglická Windows Vista (Ultimate), snad budou moci sáhnout na češtinu.

Snové scény

Jedním z největších lákadel Windows Vista měla být dynamická pracovní plocha. Po více než deseti letech jsme tak očekávali možnost zbavit se statických pozadí a využít prostor mimo ikony nějak užitečně či alespoň pro ozdobu. Dynamická plocha se do Windows Vista nevešla, nicméně přislíbena byla alespoň těm, kteří připlatí. Asi již tušíte, že dynamická plocha je právě tím, co se změnilo počátkem tohoto týdne. Ano, Microsoft konečně na Windows Update umístil finální verzi doplňku DreamScene.

sshot-2007-09-26-[4].png
Všechny požadavky Windows Vista DreamScene na jediném obrázku

Na obrázku nad tímto odstavcem najdete všechny tři základní požadavky funkce DreamScene: Předně je třeba vlastnit edici Windows Vista Ultimate. Dále je potřeba, aby byl systém aktivován a schopen úspěšně projít ověřením pravosti. Poslední podmínkou je podpora uživatelského rozhraní Windows Aero, tedy nejméně tisíckrát omletá hardwarová konfigurace čítající zejména grafickou kartou s podporou DirectX 9.0c.

Málokoho asi překvapí, že od uvedení první testovací verze se toho v DreamScene příliš nezměnilo. Nezměnilo se ani základní poslání této aplikace. Pryč jsou představy o dynamické ploše, pryč jsou představy o možnosti přehrávání 3D animací. DreamScene se omezuje na pouhé video.

Video vhodné pro nasazení v DreamScene by mělo být ve vysokém rozlišení a mělo by tvořit ideální smyčku, neboť se pochopitelně neustále opakuje. Podporovány jsou formáty MPEG a Windows Media. Microsoft v podobě DreamScene integroval do systému funkci, jíž disponuje řada přehrávačů videa. Výhodou přímo DreamScene je právě zmíněná integrace a drobné vylepšení ovládacího panelu Pozadí plochy.

sshot-2007-09-26-[5].png
Výběr DreamScene videa v ovládacím panelu Pozadí plochy

Rostou nároky, roste spotřeba

Využití animované plochy přináší nezanedbatelné zatížení systému. Standardem je zhruba 30% vytížení procesoru Core 2 Duo T7200 (detaily na snímku ovládacího panelu Systém výše). Na využití paměti se DreamScene nijak zásadně neprojevuje. Vyšší zátěž procesoru však pochopitelně vede k vyšší spotřebě celého počítače, s čímž je počítáno alespoň u notebooků, které při přepnutí na provoz na baterii přehrávání videa pozastaví. Přehrávání je rovněž pozastaveno v případě, že je některá aplikace maximalizována, což v rozhraní Aero zneprůhlední okraje oken, hlavní panel a postranní panel.

sshot-2007-09-26-[6].png
Zatížení procesoru se pohybuje kolem třiceti procent

O možnosti 3D animací na pozadí plochy čtěte v další kapitole.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,