Ulož.to | Pirátství

Ulož.to u soudu uspělo. Nemusí mazat všechny „šarlatány“

Filmový distributor CinemArt loni v prosinci u městského soudu v Praze vyhrál nad službou Ulož.to a nejpopulárnější český stahovací server musel podle předběžného opatření blokovat přístup k souborům, které měly v názvu slovo šarlatán jako stejnojmenný film od Agnieszky Holland s Ivanem Trojanem v hlavní roli.

Ulož.to ihned nato uvedlo, že se proti rozhodnutí odvolá. A skutečně uspělo, vrchní soud v Praze toto opatření zrušil. Samotný spor ale ještě nekončí, nicméně právní zástupce Ulož.to Jan Krabec věří, že firma uspěje i během soudního řízení ve věci samé.

Problém je v tom, že slovo šarlatán není jen film Šarlatán. Plošné cenzurování tohoto slova by postihlo i množství obsahu, který žádná pravidla neporušuje, a omezilo by tak svobodu celé řady uživatelů internetu. Abychom předběžnému opatření vyhověli a zároveň chránili legitimní obsah našich uživatelů, museli jsme najmout externí agenturu. Ta, skrze funkci vyhledávání, hledala soubory, které mají slovo Šarlatán v názvu, a následně posuzovala, zda jde či nejde o předmětné audiovizuální dílo,“ říká mluvčí Ulož.to Tadeáš Novák.

sarlatan-ulozto.png

Tento proces musel fungovat nepřetržitě po dobu několika měsíců. Tyto nesmyslné náklady budeme po CinemArtu požadovat zpět. Byla odeslána předžalobní výzva a obáváme se, že budeme muset i podat žalobu,“ dodává Novák.

Když dnes na Ulož.to vyhledáte slovo Šarlatán, na prvních deseti místech se zcela zjevně vyskytují odkazy ke stažení filmu, k nimž provozovatelé služby ani uživatelé nahrávající soubory nemají práva. Snímek podle Filmtora oficiálně k zapůjčení od 59 Kč a zakoupit jej lze za 150 Kč. Na Dafilms a Aerovodu lze snímek stáhnout i bez ochrany DRM.

Diskuze (64) Další článek: Google prodlužuje období, kdy dokumenty na Disku nebudou zabírat místo. Ale jen pro firmy

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,