Ulož.to | Warez | Autorské právo

Ulož.to prohrálo soud a musí zabránit stahování šesti filmů. Dle svých slov ale vyhrálo

Téměř dva roky starý spor mezi serverem Ulož.to a Dilií, autorským svazem zastupující divadelní, literární a filmové autory a nositele práv, včera vyvrcholil o pražského vrchního soudu, píše ČTK. Tento odvolací soud pravomocně rozhodl o tom, že Ulož.to musí zabránit stahování šesti českých filmů: Obušku z pytle ven, Ostře sledované vlaky, Vesničko má středisková, S čerty nejsou žerty, Pelíšky a Kobry a užovky.

Jak na svém webu uvádí Ulož.to, firma se i tam cítí být vítězem, protože Dilia ze svých požadavků neustále slevovala. Přesto se i proti tomuto rozhodnutí hodlá odvolat u Nejvyššího soudu, protože je prý protiprávní, omezuje svobodu internetu a odporuje evropskému právu, které zakazuje filtrovat obsah.

Dilia původně požadovala, aby Ulož.to po nahlášení automaticky odstranila všechna nahlášená díla a zamezila jejich budoucímu nahrávání. Později žádost omezila jen na zmíněných šest filmů. Ve verdiktu ale přišlo ještě další zúžení.

Ulož.to nesmí zmíněné filmy zpřístupnit v souborech s koncovkami .avi, .mkv, .mk3d, .mks, mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v, .mpg, .ogv, .oga, .ogx, .ogg, .spx nebo .wmv. Tyto soubory tedy nesmí být viditelné ve výsledcích vyhledávače při zadání jména filmu s či bez diakritiky. Kvůli explicitnímu vyjmenování formátů se však Ulož.to nemusí starat například o archivy typu RAR či ZIP.

Ulož.to zablokovalo Dilii

Spor mezi oběma stranami je pikantní i tom, že Ulož.to aktivně bránilo Dilii v tom, aby tato agentura mohla zastupovaná díla vyhledávat a nahlašovat. Zástupci to nepopřeli, podle nich se totiž sami bránili.

Od vyhledávání prý Dilii zastavil antihackerský nástroj, který chrání před DDoS útoky. Počty požadavků Dilie byly zřejmě tak vysoké, že mohly ohrozit provoz serverů.

A nástroj pro hlášení a blokování autorsky chráněných děl pak Dilia údajně zneužívala a chtěla mazat soukromé soubory uživatelů. Více než dvacet jiných majitelů autorských práv, kteří mají k nástroji přístup, se prý chovají zodpovědněji a je nikdo neblokuje.

Kdo je tady Šarlatán?

Vedle sporu s Dilií vede Ulož.to i rozepři s filmovým distributorem CinemArt. Tomu se koncem loňského roku podařilo u soudu získat předběžné opatření, které zabrání, aby lidé mohli ze serveru stahovat film Šarlatán, a to až do 20. 8. 2030.

I proti tomuto rozhodnutí se Ulož.to odvolalo a věří, že v další instanci zvítězí. Opět se odkazuje na současnou judikaturu, která říká, že provozovatelé služeb nejsou povinni sledovat obsah uživatelů a aktivně vyhledávat nelegální obsah.

Týden Živě o největších pirátských doupatech v Česku:

Diskuze (238) Další článek: V testech se objevil 16jádrový procesor Intel Core 12. generace s podporou DDR5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,