Ulož.to | Vyhledávače | Úložiště

Ulož.to kvůli novému zákonu pokazilo vyhledávání. Vlastní vyhledávač nahradilo čtyřmi cizími

Populární tuzemské cloudové úložiště Ulož.to dramaticky změnilo vyhledávání. To by samo o sobě nebylo nutně problematické, jde jednak o formu oznámení, jednak o skutečnost, že služba teď nezvykle používá čtyři různé externí vyhledávače. Ve čtvrtek večer na webu visel informační pruh, který na skutečnost upozornil.

Provozovatel se jeho prostřednictvím rovnou omluvil za možné technické problémy. Tiskovou zprávu nebo jiné podobné oznámení jsme nezaznamenali. Pruh se na webu objevil ve čtvrtečních večerních hodinách a zmizel nedlouho před dvaadvacátou hodinou. Na změnu upozornili nespokojení lidé na facebookovém profilu služby.

Oživeno 6. ledna v 9:50 | Zástupce firmy nám telefonicky potvrdil, že změna ve vyhledávání nastala kvůli legislativě. Česko nedávno dokončilo implementaci eurounijní směrnice o autorském právu, která byla ve druhé půlce prosince vyhlášena ve Sbírce zákonů. Novela je účinná od 5. ledna 2023.

Více informací by nám firma měla sdělit během dneška. Zatím tedy nevíme, jestli je stávající upravená podoba vyhledávání trvalá.

Oživeno ve 21:00 | Odpovědi jsme se nedočkali, o případných nových zjištěních vás budeme informovat. Na webu Ulož.ta se pouze objevila krátká infromace v Často kladených otázkách:

„Nově je k dispozici více vyhledávačů. Ve vyhledávacím poli si vyberte ikonku z nabídky a zvolte vyhledávač, který vám bude nejvíce vyhovovat.
Tato změna reaguje na úpravy v evropské legislativě.“

Oživeno 9. ledna v 11:00 | Ulož.to potvrdilo, že vyhledávač změnilo kvůli novele autorského zákona. Provozovatel se domnívá, že česká transpozice eurounijní směrnice není kvalitní a omezuje svobodu na internetu. Změna vyhledávání je každopádně trvalá a původní vyhledávač se nevrátí. Časem se mohou měnit  výběr poskytovatelů a podoba jejich výsledků vyhledávání.


Gozo, Google, Seznam…

Standardně teď úložiště používá islandské Gozo. Pod ikonou s jeho logem se skrývají další možnosti, tj. vyhledávače Google, SeznamBing. V době psaní článku je výchozí Gozo zahlcené, takže musíte ověřit, že nejste robot. Pro každou vyhledávací službu platí, že se otevře samostatná stránka s výsledky, která odpovídá charakteru vyhledávače.

sarlatan-ulozto.png
Takhle vypadal původní vyhledávač

Pryč je původní vyhledávací prostředí Ulož.ta s možností měnit způsob zobrazení výsledků a různými filtry. Google úložiště používá v přizpůsobené verzi s vlastním logem a výsledky nejsou stejné, jako když na běžném Googlu napíšete site:uloz.to vasdotaz. Nespokojenost komunity je srozumitelná, protože původní vyhledávač byl přehledný.

Teď na první dobrou nevidíte skoro žádné podrobnosti o souboru, jen výpis nalezených výsledků pod sebou, kde se dozvíte maximálně název souboru.

ulozto vyhledavani (1).png
Ve čtvrtek večer Ulož.to upozorňovalo na změnu ve vyhledávání
ulozto vyhledavani (6).png
Gozo nefungovalo, ani po ověření nenačetlo výsledky
ulozto vyhledavani (4).png
Výsledky vyhledávání od Bingu
ulozto vyhledavani (5).png
Výsledky vyhledávání od Seznamu
ulozto vyhledavani (7).png
Výsledky vyhledávání od Googlu

Zdroje: Ulož.to | Ulož.to / Facebook

Diskuze (388) Další článek: Čínský marsovský rover má potíže. Vědci se ho marně snaží probrat z půlročního zimního spánku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,