Hacking | Ukrajina | Policie

Ukrajinská policie zatkla nájemného hackera. K útokům používal botnet se 100 000 počítači

Ukrajinská policie se často (a očividně ráda) chlubí svými úspěchy na poli kybernetické bezpečnosti. Nejnovější trofejí je zadržení hackera, který ovládal botnet se 100 000 zařízeními a za peníze byl ochoten podnikat DDoS útoky na zadané cíle či rozesílat spam.

Rozsáhlá automatizovaná síť počítačů a dalších zařízení, která měl hacker pod vzdálenou kontrolou, byla schopná opakovaným zasíláním požadavků odstavit různé webové stránky. Kyberzločinec, který je obyvatelem Ivano-Frankovské oblasti, se zabýval také prolamováním hesel.

Spadla klec

Zatčený fungoval jako nájemný hacker, který své služby nabízel na uzavřených diskuzních fórech a v soukromých místnostech na Telegramu. Jeho činnost zahrnovala mimo jiné prolamování přihlašovacích údajů na webových stránkách útokem hrubou silou, rozesílání nevyžádané pošty a penetrační testování vzdálených zařízení za účelem identifikace a zneužití zranitelností.

Zákazníci prováděli platby prostřednictvím elektronických platebních systémů, které jsou na Ukrajině zakázané – například pomocí ruského platebního systému Webmoney. Právě to se mu stalo osudným – hacker si totiž na Webmoney zaregistroval účet pod svou skutečnou adresou, což ukrajinské policii umožnilo zjistit místo jeho pobytu.

Ukrajinská policie zatkla hackera Ukrajinská policie zatkla hackera

Policisté šli najisto do místa jeho bydliště, kde zabavili počítačové vybavení ovládající botnet, čímž účinně ukončili jeho činnost. Při domovních prohlídkách bylo nalezeno i další vybavení s důkazy o nezákonné činnosti. Organizátor botnetu v současné době čelí obvinění z úmyslu používat, distribuovat nebo uvádět na trh škodlivý software nebo hardware.

Hacker půjde do vězení

Hacker byl dle ukrajinského trestního zákoníku také obviněn z narušení činnosti elektronických výpočetních strojů, automatizovaných systémů, počítačových a elektronických komunikačních sítí, kterého se měl dopouštět prostřednictvím masového šíření telekomunikačních zpráv.

Za tato obvinění hrozí na Ukrajině velmi přísné tresty, dosahující až několika let odnětí svobody. Policie však bude muset nejprve vyhodnotit všechny důkazy, které jsou uložené v zabavených systémech, aby mohla určit celý rozsah hackerova jednání.

Zatčení ukrajinského hackera je pokračováním celosvětových operací orgánů činných v trestním řízení, jejichž cílem je narušit útoky DDoS, které mohou mít rozsáhlý dopad na firmy a internetovou infrastrukturu.

Diskuze (5) Další článek: Apple chce udělat z AirPods zdravotní zařízení. Mohly by měřit teplotu i monitorovat postoj těla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,