Kryptoměny | Bezpečnost | Těžba

Ukrajinci připojili jadernou elektrárnu k internetu a tajně těžili kryptoměny

Pro těžbu kryptoměn je potřeba opravdu hodně elektřiny a kde jí je asi nejvíce? V jaderných elektrárnách. Asi takhle uvažovali někteří zaměstnanci jaderné elektrárny v blízkosti města Južnoukrajinsk na Ukrajině.

Podle webu internet.ua ukrajinská tajná služba SBU vyšetřuje případ vážného porušení bezpečnosti v kritické infrastruktuře, kterou je jaderná elektrárna a její vnitřní síť.

ib-e7ri6hqc8_8d1e305b.jpg
Jaderná elektrárna u města  Južnoukrajinsk na Ukrajině

Někteří zaměstnanci totiž za účelem nelegálního využití elektřiny zdarma těžili přímo v elektrárně kryptoměny, ale aby to vůbec bylo možné, museli mít samozřejmě přístup k internetu.

Pokud by došlo k propojení vnitřní sítě a internetu z těchto nezabezpečených strojů, mohlo dojít k úniku citlivých informací nejen o elektrárně, ale hlavně informacích o typech zabezpečení a dalších ochranách. Případný útočník mohl propojení rovněž využít i k infiltraci a instalaci malwaru, což může mít dalekosáhle následky.

Část počítačů pro těžbu byla umístěná v administrační části jaderné elektrárny, tedy nikoli v blízkosti samotného ovládacího centra. Těžba byla prováděna na dvou strojích s celkem 11 kusy grafických karet Radeon RX 470 a dodatečnými komponenty.

To ale nebylo vše. Další těžební stroje byly nalezené v blízké budově národní vojenské jednotky, která má za úkol hlídat tu samou jadernou elektrárnu.

Obvinění zaměstnanci i vojáci mohou dostat velmi vysoké tresty právě kvůli ohrožení národní bezpečnosti a nikoli kvůli zneužití elektřiny samotné.

Diskuze (30) Další článek: WHO: Spalničky v České republice a dalších třech evropských zemích nejsou vymýceny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,