Bastlení | Ukrajina | Kvadrokoptéra

Ukrajinci přimontovali na závodní drony protitankové granáty. S tímto na zahradě raději nelétejte

Ukrajinští konstruktéři a piloti dronů se popasovali s nedostatkem pokročilých technologií a po celý loňsky rok ohromovali sociální sítě záběry, ve kterých proměnili běžné civilní kvadrokoptéry v ničitele shazující malé protipěchotní granáty a jiné bomby na nepřátelské pozice

Hitem posledních měsíců jsou pak závodní sebevražedné drony za zlomek ceny těch, které poskytly západní armády. Zpravidla se jedná o kutilsky montované FPV, které si možná v dílně stavíte také.

Jsou to přesně ty rychlé mršky ovládané zpravidla s brýlemi na hlavě, u kterých kutilové mění tu motory za výkonnější, tu vysílač za ještě kvalitnější a tu je zase dozbrojí lepší kamerou a GNSS. Jsou to ve své podstatě stavebnice a náhradních dílů je plný AliExpress. A nejen ten. V případě Ukrajiny se mluví zejména o tamním výrobci a prodejci dílů pro FPV FlyMod z Oděsy.

Malý závodní dron s obřím RPG 

Před pár dny se na webu objevilo video, které ukazuje, jak to vypadá, když takový dron vybavíte dostatečně silnými motory, aby unesl rovnou protitankový granát RPG. Granát je větší než nebohé tělíčko letounu, které se za pár desítek sekund rozprskne o pancíř.

Pokud nebude cíl chráněný předsazeným rámem nebo reaktivním pancířem, kumulativní nálož koncentruje při explozi energii pod určitým tvarem a ideálně projde ochranou.

Pokud ale exploduje třeba jen pár desítek centimetrů před pancířem při styku s ochranným rámem, prakticky jej pouze očoudí, protože se energie výbuchu rozprostře do okolí. Proto jsou úspěšné hlavně útoky na starší sovětskou a nedostatečně chráněnou techniku.

2465c2ef-3999-4414-803e-2bbc4f613efe
S tímto na zahradě raději nelétejte

Invaze na Ukrajinu zůstává i po roce nejen nejmohutnějším vojenským konfliktem na starém kontinentu od dob II. světové války, ale zároveň konfliktem plným protikladů.

Moderní západní technologie dodané stále spíše v menším množství a sovětskou techniků totiž doplňují důmyslné smrtící hybridy, které postavíte i vy z dílů koupených na AliExpressu.

Přehlídka exotických dronů, které shazují granáty

Diskuze (50) Další článek: VZP spustila bizarní e-shop. Nabízí v něm protézy, bypass, transplantace či hospitalizaci na JIP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,