Ukládání internetového vysílání a flash animací

Jak do počítače uložit vysílání internetového rádia nebo video ve streamových formátech? V dnešním článku si představíme několik programů, které zvládají ukládat tyto soubory.

Co jsou to internetová (streamová) vysílání? Internetová rádia jsou typickým příkladem producenta streamovaných souborů. Zvuk je v tomto případě přenášen na uživatelův počítač po částech. Jakmile je určitá část dat již v cílovém počítači, spustí se jejich přehrávání, zatímco další data se dále načítají do vyrovnávací paměti. Výsledkem je, že není nutné přenášet na uživatelův počítač celý, mnohdy stovky megabytů čítající, soubor před započetím samotného vysílání. Zrychlí se tedy jeho prohlížení, nicméně takováto data nelze jednoduše uložit do počítače.

Tímto způsobem se nepřenáší pouze zvuk, ale také obraz, například záznamy z různých konferencí. Problém nastane ve chvíli, kdy chcete tyto soubory uložit do svého počítače a uchovat je pro pozdější potřebu. Z tohoto důvodu vzniklo hned několik nástrojů, které vám pomohou tento problém vyřešit. Představte si je jako videorekordér nahrávající televizní vysílání. Na závěr článku se podíváme také na ukládání flashových animací.

Jak ukládat internetové vysílání

Jednou ze zmíněných pomůcek je program HiDownload Pro. Program nahrává jak streamované vysílání, tak animace ve formátu flash. Poradí si také s přerušeným stahováním, kdy později dovede navázat na již staženou část souboru. Zajímavostí jsou funkce pro práci se zip archivy. Program se integruje do prostředí internetového prohlížeče Internet Explorer, jeho uživatelům tak usnadní stahování. Na ploše monitoru se zobrazí ikonka, na kterou můžete přetahovat odkazy na streamované soubory. Mnoho času ušetříte s nástrojem pro hromadné stažení souborů podle určitého filtru. Na domovských stránkách programu je k dispozici sharewarová verze pro vyzkoušení. K dispozici je také český překlad programu.

Neméně zajímavým programem je Loop Recorder. Tato aplikace je jakýmsi nahrávacím strojem aktuálně interpretovaného zvuku. Využijete ji tedy jak pro nahrávání zvuku z internetových rádií, tak obecně z každého jiného zvukového projevu počítače. Za pomoci vestavěného editoru můžete snadno odstranit nechtěné části nahrávky. To je dobré v případě, kdy spustíte nahrávání oblíbené písničky, zatímco třeba moderátor ještě hovoří. Později jej můžete vystřihnout. Zaznamenaný zvuk můžete v editoru upravovat, zatímco probíhá další nahrávání. Program ukládá hudbu ve formátech WAV, ASF, MP3 a OGG Vorbis.

Manažer pro stahování veškerých souborů

Hledáte-li klasický download manažer, který by dovedl zachycovat také streamované soubory, vyzkoušejte Net Transport, který podporuje protokoly HTTP, HTTPS, FTP, SFTP, MMS, RTSP a PNM. Tento program je pro nekomerční použití zdarma, navíc obsahuje český jazykový modul. Bez problémů by si měl poradit i se šifrovanou komunikací, SSL certifikáty, nebo firewallem. Mnoho uživatelů uvítá příjemný „XP“ vzhled. Program monitoruje veškeré stahování v internetovém prohlížeči. Tato jeho schopnost je však omezena pouze na Internet Explorer.

Dalším nástrojem pro zachycení streamovaných souborů je WM Recorder. Tento program spolupracuje pouze se zvukovými daty a videosoubory formátu Windows Media. Jeho výhodou je jednoduché ovládání, které zvládne i méně pokročilý uživatel. Stačí nastavit adresu s protokolem MMS, soubor pro uložení na disk a klepnout na nahrávací tlačítko. Program dovede spojovat soubory do sebe, navazovat přerušené stahování, či stahovat videosoubory chráněné heslem. Program je bohužel placený, zkušební verzi si stáhnete z jeho domovských stránek.

Velice zajímavým programem je BoomBox Internet Radio Player. Jistě si oblíbíte jeho snadné používání, vyhledávání internetových rádií podle kritérií a jednoduché nahrávání do MP3 souborů. Program vyžaduje instalaci přehrávače Winamp a knihoven VB6. Alternativně můžete použít také jakýkoli jiný přehrávač podporující technologii SHOUTcast, například Sonique nebo Music Match Jukebox. Tento program je zdarma. Jedinou nevýhodou je nemožnost zadání přímé adresu na streamovaný soubor.

A následuje ukládání flash animací

Z poněkud jiného soudku budou následující programy. 123Save Web je určen ke snadnému ukládání flashových animací a obrázků v prohlížeči Internet Explorer. Ve starších verzích prohlížeče zobrazuje po najetí na obrázek nástrojovou lištu s tlačítky, podobnou té z Internet Exploreru 6, která obsahuje funkce pro snadné uložení obrázku pod kurzorem. Důležité ovšem je, že stejnou možnost nabízí tento program také pro uložení flash animací ve formě SWF souboru na pevný disk. Dovede také ukládat tzv. HTML Embed objekty nebo poslat obrázek / animaci pomocí elektronické pošty.

Podobnou službu nabízí také Infine Capture Flash, sloužící k ukládání flashových animací z internetových stránek. Program podporuje prohlížeč Internet Explorer a všechny, které používají jeho jádro, například oblíbený MyIE. Pro rychlé a hromadné ukládání můžete využít jeho schopnosti získat flashové animace ze všech otevřených oken prohlížeče. Zajímavé je také prohledávání a extrahování flashových animací z dočasně uložených internetových stránek na pevném disku vašeho počítače. Program je placený, zkušební verze je samozřejmě k dispozici na stránkách programu.

Třetím příkladem programu pro ukládání webových stránek je Flash Capture. Také on je ve skutečnosti přídavným modulem pro Internet Explorer. Jakmile najedete kurzorem nad flashovou animaci v prohlížeči, zobrazí se ikonka s rozbalovací nabídkou. Umožní vám uložit jak aktuální snímek z animace, tak celou animaci ve formátu SWF na pevný disk. Jednoduše lze také uložit všechny animace ze zvolené internetové stránky. Na internetu je opět zkušební verze k tomuto placenému programu.

Kde najít vysílání?

I na českém internetu můžete najít rozhlasové a televizní vysílání: Radio 1, Český rozhlas, Česká televize a další... Seznamy internetových vysílání naleznete na každém větším vyhledávacím portálu, jeden je například na serveru Atlas.cz, seznam rádií například na Abradio.cz.

Diskuze (32) Další článek: Paušál na dial-up končí aniž regulérně začal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,