Sociální sítě | Právo | Placení mobilem

Uganda zavedla speciální daň za používání sociálních sítí

Ugandský parlament aktuálně schválil nový zákon, který zavádí daň za používání sociálních sítí a mobilních plateb. Účinný je ode dneška, stále ale není jasné, jak bude vymáhán. Informovalo o tom BBC News.

Daň se platí za každý den, kdy sociální sítě využijete, a to ve výši 200 ugandských šilinků (cca 1,7 Kč). Hlavním popudem pro zavedení je, podle prezidenta Yoweri Museveniho, skutečnost, že sociální sítě slouží k šíření pomluv a drbů. Mezi vybrané, na které se bude daň vztahovat, patří například Facebook, Twitter, WhatsApp či Viber.

Druhá zavedená daň, z mobilních plateb, je poté ve výši 1 % z provedené transakce. Ty jsou přitom v zemi, stejně jako v celé Africe, velmi oblíbené, většina uživatelů je využívá jako hlavní platební metodu, kdy klasickým bankovním účtem nedisponují. Krok má pomoci zemi se snížením státního dluhu.

Zákon je původem už z března a odpůrci argumentovali, že se jedná o potenciální ohrožení svobodného internetu a omezí obyvatele k přístupu na internet. Těch je přitom 17 milionů, mobilní služby pak používá 23,6 milionu. I když námitky schválení nezabránily, stále není jasné, jak bude docházet k vymáhání zaplacení. Vláda totiž nezvládá ani zajistit to, aby všechny SIM karty byly řádně registrovány.

Jak to aktuálně vypadá s popularitou sociálních sítí?

Diskuze (6) Další článek: Co je webhosting?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,