Udělejte čistku: Jak zbavit zapomenuté služby dříve získaných oprávnění

  • Některé aplikace využívají informace z vašich účtů
  • Je zbytečné přístup nechávat, pokud služby už nevyužíváte
  • Poradíme, jak udělat čistku v oprávněních
Udělejte čistku: Jak zbavit zapomenuté služby dříve získaných oprávnění

Určitě to znáte – nějaký web, aplikace nebo služba vás požádá o registraci a nabídne možnost rychlého přihlášení skrze účet Googlu, Facebooku, Applu či jiných služeb, a tak té možnosti využijete. Jenže pak už službu dále nevyužíváte, přitom má ale stále přístup k některým datům z vašich profilů. Je proto dobré jednou za čas udělat čistku. 

Hned v úvodu je vhodné podotknout, že ve většině případů není udělení oprávnění zásadním bezpečnostním rizikem. Google, Facebook i další služby vás zpravidla při zobrazení požadavku podrobně seznámí s tím, k čemu si ta která aplikace přeje přistupovat a nedovolí jí zajít ani o píď dál.

Můžete si například nainstalovat aplikaci, která vám bude pomáhat s plánováním tréninků s přáteli. Takový program může logicky požádat o přístup k vašemu Kalendáři a Kontaktům Google, aby vám mohl navrhovat časy a přátele, se kterými budete trénovat. Na tom určitě není nic špatného. 

Ale když přestanete službu používat, proč jí nechávat povolený přístup? Nikdy nevíte, jestli z ní svěřená data někdy nějak neuniknou. Z hlediska ochrany soukromí je velmi vhodné alespoň jednou za čas tato oprávnění zkontrolovat a zrušit přístupy, které již nepoužíváte. Teď si ukážeme, jak na to u jednotlivých služeb.

Váš názor Další článek: Magnetická páska boří rekordy. Jedna malá kazeta už pojme až 580 TB dat

Témata článku: Apple, Google, Facebook, Bezpečnost, Twitter, Instagram, Tipy, Soukromí, Kalendář, Přístup, Apple ID, Google Fit, Runkeeperu, Xiaomi Mi Band, Odkaz, Odebrat, Fit, Oprávnění, Aplikace, Strava, Zabezpečení