Udělátka na CeBITu

Pojďme se podívat na zajímavé technologické libůstky, které se objevily na CeBITu. Řada z nich se začne již za krátko prodávat.
Panasonic SV-AV10

Panasonic SV-AV10 je extrémní tintítko. Velikostí 28 x 50 x 87 mm a váhou 98g sice spadá do kategorie "jako krabička cigaret", co se týče nabízených možností, je ale vysoko. Obsahuje výklopný barevný dvoupalcový displej a jako paměťové médium využívá Panasonicem propagované SD karty. Můžete ji použít jako videokameru (záznam do formátu MPEG-4 v rozlišení 320x200), digitální fotoaparát (rozlišení 640x480), nebo jako přenosný hudební přehrávač. Malé rozměry a nízkokapacitní médium bohužel mají na svědomí nepříliš přesvědčivý záznam videa a i nižší rozlišení fotoaparátu. Přesto se jedná o zajímavý přínos. Na trhu bude tato krabička od května za 500 euro.

Videokamera Sony DCR-TRV50

Videokamera Sony DCR-TRV50 nabízí to nejlepší, co si dnes můžete vymyslet ve spojitosti s videokamerou na MiniDV formát, která by měla komunikovat s počítačem. Kromě tradiční videokamery totiž obsahuje pro připojení k počítači a dalším zařízením nejen i.Link (tedy IEEE1394), ale také USB a Bluetooth. USB tu je ve verzi 1.0 a s jeho pomocí se může chovat videokamera jako webová kamera. To nejzajímavější je ale uvnitř kamery. Její výklopný displej je totiž dotykový a kamera obsahuje i počítačové funkce. Dotykový displej oceníte i při natáčení, jednoduše stačí klepnout na místo, na které chce zaostřit, a kamera udělá zbytek, jednoduché a užitečné. Na dotykovém displeji ale můžete prohlížet i webové stránky, nebo připravit e-maily s nasnímanými záběry, které následně pošlete přes Bluetooth do mobilního telefonu a dále do světa. Přes své bohaté funkce je videokamera velmi kompaktní – 72x91x168 mm a 700 gramů. Na trhu bude ve Evropě tato videokamera od května.

Hitachi DZ-MV270E

Hitachi představila svou novou řadu videokamer, která jako paměťová média využívá 8cm disky DVD-RAM nebo DVD-R. Počáteční záznam je možné provést na DVD-RAM, video přenést do počítače přes USB 2.0 (jen u nejvyššího modelu, jinak USB 1.1), tam zpracovat a zpětně jej v kameře vypálit na DVD-R disk. Natočené video pak stačí jen vložit do stolního DVD přehrávače, se kterým je záznam plně kompatibilní. Kamery jsou o něco větší kvůli mechanice pro DVD disky, nicméně stále se jedná o příjemné vylepšení.

Logitech Key Case

Textilní klávesnice Logitechu Key Case zaujala především svým provedením. Logitech pro tuto klávesnici využil technologii ElekTex firmy ElekSen. Zatímco doposud byly různé zmačkatelné klávesnice vždy tvořeny nějakými do určité míry ohebnými dráty, materiál ElekTex nic takového nemá. Místo toho se jedná o několikavrstvou vodivou látku, která dokáže měřit nejen místo zmáčknutí, ale také sílu stisku. Je tedy možné vytvořit libovolnou tlakově citlivou tkaninu. Představit si můžeme nejen klávesnici, ale třeba i mobilní telefon v rukávu od košile. Když jsme se žertem ptali, zda se dá ta klávesnice prát, netušili jsme, že odpověď bude "jistěže ano". Tlačítka jsou na klávesnici namalovaná v podstatě jen pro formu, dotyková je celá plocha klávesnice. Logitech zatím nabízí pouze klávesnici pro Palmy, za chvíli bude ale i pro Pocket PC. Hlavní trik této klávesnice spočívá ve dvojí funkčnosti. Odolný látkový obal Palmu prostě rozvinete do pohodlné klávesnice. Zdvih tlačítek není nijak velký, nicméně pro psaní to dobře postačuje.

PrintBrush

PrintBrush od firmy PrintDreams je zatím ve fázi prototypu, nicméně již se jedná o zajímavý produkt. Je to tiskárna, kterou pohybujete volně po papíru a ona tiskne. Zařízení velikosti pořádného morčete (finální produkt by měl být jak počítačová myš) obsahuje čidla polohy a inkoustovou tiskací hlavu. Při pohybu po ploše optické senzory vyhodnocují aktuální polohu a natočení tiskárny a tak mohou určit, jaké přesně informace se mají zrovna tisknout. I když tak hýbete myší po papíru jako když utíráte houbou tabuli, výsledkem je přesně rovně potištěný papír. Využití zařízení bude nejen u mobilních zařízení jako pohotová tiskárna. Využití se najde i u potisku obtížných ploch, jako jsou například balíky, či rozměrné listy papíru. Tiskne i na jemné povrchy, jako jsou papírové ubrousky. Na trhu by zařízení mělo být koncem tohoto roku.

Waterscape

Hitachi Waterscape je přesně tím produktem, na který pět minut nechápavě zíráte, načež zjistíte, že opravdu je tak nesmyslný, jak na první pohled vypadá. Hitachi prezentovala svůj Waterscape jako koncept, ale do finálního produktu údajně mnoho nechybělo. Oválná krabička s kulatým displejem má podle Hitachi sloužit k relaxaci, já si připadal spíše zmatený. Zatřepete krabičkou a po obrazovce začnou plavat bublinky, každá má na sobě napsané něco jiného a vy si nakláněním krabičky vybíráte, které mají z vašeho zorného pole uplavat a které naopak v něm zůstat. Až ustálíte nějakou bublinku uprostřed obrazovky, bublinka aktivuje vybranou funkci - přehrání hudby, videa, či vypsání textů. Obsah bublinek lze editovat na počítači, Waterscape by měl mít vlastní paměť. Ač byl prezentovaný waterscape připoután svazkem kabelů, finální verze by měla být bezdrátová.

SoundBugPoslední kousek není rozhodně nejméně zajímavý. Krabička SoundBug od firmy Olympia je velká jako počítačová myš a k libovolnému povrchu se připevňuje pomocí přísavek. To pravé ale začne, když připojíte SoundBug k výstupu zvuku. Díky silnému rezonátoru dokáže proměnit libovolný kus nábytku ve velký reproduktor, rozvibrovat můžete pracovní stůl nebo dveře od pokoje. Kvalita zvuku je kupodivu slušná a cena by měla být zhruba 50 dolarů, dvě krabičky zajistí stereo zvuk a použít můžete k tomu i jeden stůl.

Diskuze (13) Další článek: The Playa 2.0 Alpha 2 pro DivX 5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,