Hardware | Grafické karty

Uchladit grafické karty je věda, EVGA předvedla nový typ chlazení iCX

  • Grafické karty EVGA dostanou nové unikátní chlazení iCX
  • Karty jsou posety senzory a chlazení řídí zvláštní čip
  • Při nižší hlučnosti se uchladí daleko víc

EVGA už na veletrhu CES v Las Vegas ukázala své nové chlazení iCX pro grafické karty, doposud však bylo zastřeno tajemstvím kvůli čekání na patenty, kterých drží rovných sedm a další čtyři čekají na schválení.

Inovace se netýkají tvaru lopatek ventilátorů ani samotného principu odvodu tepla, ale všeho okolo, zejména pokročilého monitoringu a optimalizace otáček ventilátorů, tvaru plechů pasivu a interaktivního chování grafiky.

Sbírat data z teplotních senzorů a řídit otáčky ventilátorů bude nový mikrokontroler na desce. Uvnitř chladiče pak bude ještě jeden starající se o RGB osvětlení.

cela_karta.jpg
EVGA iCX na kartě s GeForce GTX 1080

Chlazení většiny dnešních grafických karet funguje tak, že rychlost otáčení ventilátorů ovlivňuje pouze teplota grafického čipu. Záleží samozřejmě na tom, jak jsou chlazeny paměti a PWM napájení grafického čipu, nicméně s vyššími nároky na propustnost paměti i na spotřebu energie grafického čipu při zátěži už přestává monitorování teploty pouze u GPU stačit.

iCX1.png
Sledováno je na kartě daleko více míst než je běžné

EVGA proto vybaví své grafické karty s chlazením iCX rovnou devíti teplotními senzory, které budou zahřívání jednotlivých částí karty – tři budou u paměťových čipů, jeden z druhé strany desky pod GPU a celkem pět okolo napájení.

iCX2.png
Data se hlídají hned z devíti teplotních senzorů

Zajímavostí je i nový asynchronní chod obou ventilátorů. Zatímco rychlost otáčení levého větráku bude ovlivňovat jen teplota grafického čipu, pravý ventilátor se bude točit v závislosti na teplotě ze všech teplotních senzorů.

chladic.jpg
Ventilátory se budou točit nezávisle na sobě

Tím chce EVGA dosáhnout nižšího hluku, přičemž by měly být komponenty chladnější.

iCX3.png
Různé otáčky ventilátorů zajistí menší hlučnost

EVGA samozřejmě musela přepracovat i software Precision XOC, ve kterém budete moci nejen ovlivnit rychlost otáčení každého ventilátoru zvlášť, sloučit rychlosti dohromady, ale dokonce si i navolit křivku chlazení (procent otáček ventilátoru v závislosti na teplotě GPU a napájení).

iCX4.png
Ovládací software je zcela přepracovaný

Grafická karta s iCX bude ve své horní části vybavena třemi indikačními RGB LED s písmeny G (teplota GPU), P (teplota PWM napájení) a M (teplota pamětí). V softwaru si pak budete moci zvolit, jakou barvu mají indikátory mít při překročení definované teploty u té které komponenty. Pokud by vám však LED indikace vadila, je možné ji vypnout.

iCX5.png
Indikace prostřednictvím barevných LED

Vylepšení se dočkala i samotná konstrukce chlazení, a to především zadní a vnitřní kovové oplášťování grafiky, které prostřednictvím teplotních podložek odvádí teplo i PWM a paměťových čipů. Vnitřní kovové pláty byly navíc opatřeny ještě výstupky, aby se zvětšila chladicí plocha.

iCX6.png
Vylepšení se dočkala i samotná konstrukce chlazení

K efektivnějšímu chlazení mají pomoci i dílky v každém plíšku pasivu, které mají umožnit i podélné proudění vzduchu. To z toho důvodu, aby se vzduch dostal i do druhé části chladiče, kde ještě ventilátor stojí. Posledním vylepšením je pak tvarování části plíšků do tvaru písmena L, což má zase zvětšit chladicí plochu.

iCX7.png
Pasiv je zcela přepracován

Zajímavostí je také nově přidaná proudová pojistka, která má v extrémně nepravděpodobném případě, kdy dojde třeba ke spálení jednoho PWM můstku, zabránit většímu poničení karty.

iCX8.png
Přítomna je i proudová pojistka

Karta bude zepředu i zezadu obklopena plechy opatřenými teplovodivou gumou pro lepší odvod tepla ze součástek.

vnitrni_plech.jpg
Odvod tepla je zajištěn z každé hřejivé součástky

Podle měření EVGA, kdy srovnává na stejnou kartu (GeForce GTX 1080) s chlazením iCX a předchozím ACX 3.0, se při nižších otáčkách levého ventilátoru a stejných pravého snížila teplota prakticky všeho, nejvíce ale pochopitelně pamětí a napájecí kaskády. Právě napájecí kaskáda patří u výkonných grafických karet k největším zdrojům tepla.

kaskada.jpg
Napájecí kaskáda

Více ukážou recenze, ale už teď je ale jisté, že se většího přetaktování či výkonu grafiky příliš nedočkáte (rozdíly v teplotách GPU jsou na to příliš malé). EVGA jde především o tišší chod grafiky a delší životnost jejích komponent. Také proto si může dovolit dát na grafiky tříletou záruku, o kterou nepřijdete, ani když chladič sundáte třeba pro přepastování GPU.

iCX9.png
Udávané změřené teploty

Karty s chlazením iCX u nás budou k dispozici nejspíše od začátku března a půjde především o GeForce GTX 1080, 1070 a nakonec i 1060, která však má jen jeden ventilátor. Cenový rozdíl mezi kartami s původním chlazením ACX 3.0 a novým iCX má být 20–30 € podle modelu karty, přičemž rozměry karet zůstávají stejné.

801868284
Karta EVGA s GeForce GTX 1080 a chlazením iCX

GeForce 1050/1050 Ti se tohoto chlazení nedočkají, nedávalo by u nich příliš smysl a jen by je prodražilo. Jak velký přínos má tato nová koncepce chlazení, najdete v podrobné recenzi Nvidia GeForce GTX 1080 s iCX v Computeru 4/17.

609670572
EVGA iCX
Diskuze (10) Další článek: Asus Transformer 3 Pro: nevlastní dvojče Microsoft Surface

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,