Ubytujte se v Česku pomocí internetu

V současném moderním světě uživatelé internetu hledají na webových serverech mnoho zajímavých obchodních nabídek. Jednou z nejnavštěvovanějších služeb jsou nákupy on-line knižní a hudební produkce, elektra, výpočetní techniky a mobilních telefonů vč. příslušenství. Hned za nimi se řadí nákupy z oblasti cestování, především nákupy letenek a ubytování. Nabízíme vám přehled nejznámějších webů nabízejících ubytování v Česku.
Kapitoly článku

V oblasti nákupu ubytování je trh rozdělen do několika oblastí dle systému zadávání rezervací. Nejmasovější rezervace v rámci celého světa jsou uskutečňovány prostřednictvím globálních distribučních a rezervačních systémů, tzv. GDS jako např. Amadeus, Galileo, Sabre, Worldspan apod. Další menší systémy specializující se na určitou část světa jsou např. HRS, Pegasus, Quality Reservations nebo HotelBeds.

V rámci lokálních rezervací velmi dobře prosperují místní rezervační portály národních domén, kterých je na tisíce. Vybrat si z nepřeberné nabídky je mnohdy velmi složité z důvodu nepřehlednosti. Složitá ale je i aktualizace jednotlivých webů. V naprosté většině se jedná o komerční weby, které pracují na bázi zprostředkování, tj. vždy dostávají provizi za uskutečněné rezervace. Existují však i weby, které prezentují ubytovací zařízení s tím, že na těchto stránkách jsou uvedeny všechny kontakty na vybraná zařízení, čímž uživatel může využít rezervaci přímo na zařízení - bez zprostředkování.

Výběr není jednoduchý

V zásadě všechny weby již disponují fulltextovým nebo jiným vyhledáváním (v boxech, piktogramech apod.) v oblastech názvů, cen, lokací, vybavení atd. Uživatelsky příjemnější jsou vyhledávání pomocí interaktivních map. Na dobrých webech se lze snadno orientovat v kvalitě zařízení v textovém nebo piktografickém popisu a uveřejněném ceníku. Dále jsou v nabídce a přehledu uvedeny speciální nabídky, doplňkové služby a turistické tipy - mnohdy pro všechna roční období.

Uživatelská výhoda těchto webů je v rychlosti a komplexnosti přehledu a možnostech výběru zařízení. Když zadáme nějakou turistickou oblast nebo město, vylistuje se zpravidla seznam zařízení, která je možno hned na první pohled vyhodnotit, nebo si zobrazit detailnější popis. Po prostudování lze zvolit další zařízení. Touto selekcí je možné vybrat zařízení, které bude po všech stránkách vyhovovat zadavateli.

Správný výběr ubytovacího (rezervačního) webu je mnohdy složitá záležitost. Rozhodnutí pro výběr závisí vždy na uživateli, zda hledá specializovaný web pro hotely, kempy či jiná zařízení. Existují weby, které podávají informace o všech dostupných možnostech ubytování např. www.ubytovani.cz, www.hotel-pension.cz nebo www.ubytovanivcr.cz a nepřeberné množství dalších. Pro ilustraci uvádím i další ze specializovaných webů např. www.dokempu.cz nebo www.camp.cz.

Nabídku ubytování naleznete i na webech turistických oblastí např. www.beskydy.cz nebo www.ceskehory.cz. Nabídka je vskutku obsáhlá. Co je ale pro uživatele nepříjemné, je skutečnost, že všechny tyto weby jsou komerční a žijí z reklam a provizí za zprostředkování. Mnohdy se stává, že se na webu můžete „ztratit“ v důsledku vyskakování reklam a podbízejících se nabídek. Souběžně s těmito českými weby existují i zahraniční, které se orientují na ubytování v Čechách. Tyto weby jsou taktéž komerční a téměř výhradně určené pro zahraniční návštěvníky.

V rámci internetu však existují i weby, které poskytují výhradně informace o možnostech ubytování a turistických cílech bez často otravných reklam. Jsou to weby které nemají jediný internetu jako jediný nosič informací, ale tyto jsou cestovatelům otevřeny prostřednictvím dalších medií např. v knižní nebo sešitové či katalogové podobě, na CD nebo DVD nosičích, v rámci elektronických navigátorů apod.

TravelGuide.cz

Na adrese www.travelguide.cz najdete katalog ubytovacích zařízení, kempů, lázní, restaurací a kongresových zařízení. Stránky s minimem reklamních ploch nabízejí vyhledávání pomocí zadaného výrazu nebo klepnutím do mapky rozdělené podle krajů a následně podle dalších částí. Vyhledávání je dostupné také v rozšířenější podobě, kde můžete podrobně specifikovat charakteristiku hledaného zařízení. Zajímavé je ztvárnění dopravní obslužnosti hotelu, vybavení hotelu a jeho pokojů, dostupnost rekreačních aktivit a možnost platby kartou. Vybíráte zatržením políček, která doprovází výstižné obrázky. Zorientujete se tak rychleji než v záplavě textových informací. Celkem je zde k dispozici přes šest tisíc zařízení.

Většina zařízení uvedených v katalogu je doplněna nejen o kontaktní informace, ale i o podrobnosti, které budou zajímat všechny případné klienty. Najdete zde informace o charakteru zařízení (business, rekreace…), lůžkové kapacitě, orientační ceny, odkazy na web, většinou výstižné fotografie, mapu, odkazy na zajímavosti v okolí a možnost zaslání elektronické pohlednice s obrázkem zařízení.

Nepochybně oceníte možnost rezervace přímo ze stránek TravelGuide. Kromě přehledu rekreačních a ubytovacích zařízení najdete na tomto webu i vyhledávač zájezdů, který je připraven ve spolupráci se Zájezdy.cz. Dále na vás čeká výběr chat a chalup, nabídka pobytů, propojení se slovenskou verzí TravelGuide a turistický servis, ve kterém najdete tipy na výlet k zajímavým památkám. Horkou novinkou je plánovač tras a interaktivní mapa. Ta vám umožní vyhledat spojení k zadanému ubytovacímu zařízení, včetně zobrazení itineráře.

Ubytovani.cz

Server Ubytovani.cz se soustředí na přehled ubytovacích zařízení po celé ČR. Na hlavní straně jsou pak zvýrazněna největší města a horské oblasti. V době přípravy článku obsahovala kompletní nabídka 2362 prezentací ubytovacích zařízení. Na úvodní straně si můžete vybrat podle kraje, města, okresu, nebo turistického regionu. Dále se nabízí omezení na určitý typ ubytovacího zařízení (apartmán, hotel, chata, penzion…) a podle ceny za osobu na noc. Nechybí rozšířené vyhledávání podle obsazených termínů, sportovních možností, vybavení a dalších desítek atributů. Funguje zde vyhledávání podle mapy, která je rozdělena na kraje a turistické oblasti.

Další možností jak vyhledat vhodné ubytovací zařízení je využít odkazů v horní části webu. Ty vás nasměrují podle potřeby na seznamy podniků, které nabízejí pořádání firemních akcí, romantické ubytování, luxus, pobyty u koní, ubytování na venkově a další. Ubytovani.cz se vztahuje nejenom na Českou republiku, ale nabízí i přehled některých zařízení na Slovensku, v Chorvatsku, Rakousku, Itálii a na Kubě. Poslední jmenovaná je pak propojena na server www.dovolene.cz.

Informace o jednotlivých zařízeních jsou uvedeny v přehledném seznamu, který obsahuje město, okres, krátký popis a cenu za osobu. Nechybí fotografie. Pokud vás nabídka upoutá a zobrazíte si podrobnosti, dostanete rozsáhlý popis, ve kterém nechybí informace o stravování, tipy na výlet, sportovní možnosti, informace o platbě kartou a další. Fotogalerie nabízejí k zařízení množství obrázků, je zde možnost přidat své hodnocení vybraného podniku, neschází informace o cenách a možnost přímé rezervace.

Hotely.cz

Nový rezervační systém najdete na adrese www.hotely.cz. Svým návštěvníkům nabízí přehled více jak tisícovky ubytovacích zařízení z celé České republiky. Kromě mapky a fulltextového vyhledávání můžete použít navigační panel se seznamem krajů, který se následně dále větví podle měst ve vybraném kraji. Podrobná podoba fulltextového vyhledávání umožňuje určit vedle názvu hotelu obec, přibližnou cenu, úroveň v hvězdičkách a text v popisu hotelu. Máte-li pocit, že vám to nestačí, můžete si jedním klepnutím zobrazit opravdu rozsáhlý seznam vlastností hotelu a podle něj vyhledávání dále upřesnit.

Na úvodní stránce webu, který nabízí zajímavé slevy na ubytování oproti „pultovému“ prodeji, najdete přehled vybraných hotelů v hlavním městě, v krajských městech a nabídku ubytování pro volný čas. Informace o vybraném hotelu jsou zobrazeny v přehledné podobě, kdy vedle stručného popisu vidíte úroveň ubytování v hvězdičkách, adresu, malou fotografii, ceny a tlačítka umožňující ubytování objednat.

Pomocí obdoby záložek můžete výchozí zobrazení vybraného hotelu přepínat na fotogalerii s popisky, mapku se vzdálenostmi k důležitým místům, informace o zařízení pokojů, přehled služeb a dalších možností vyžití. Pokud nemáte k objednávám přes online vyplněný formulář důvěru, můžete využít i telefon, podobně jakou u většiny ostatních online služeb. Zajímavostí jsou slevové kupóny. Za každou realizovanou objednávku získá zákazník kupón v hodnotě 4% z realizovaného ubytování, který může využít při další objednávce.

Hotel-Pension.cz

Chcete-li strávit dovolenou v některém z českých hotelů nebo penzionů, pak můžete navštívit jejich katalog na adrese www.hotel-pension.cz. Vyhledávací mechanismus na úvodní stránce nenabízí podrobnější filtrování nebo specifikaci hledaného zařízení. Není tu ani mapka, ale bez problémů lze využít navigační panel se seznamem oblastí. Poněkud nevýrazně jsou v něm umístěny i chaty a chalupy, wellness hotely, zámecké hotely, a také odkazy na nabídku pro Slovensko a lázně. Na úvodní straně také najdete několik tzv. last minute nabídek.

Jakmile si vyberete nějaký kraj, do kterého byste chtěli zavítat, zobrazí se popis této oblasti, ve kterém nechybí informace o volnočasových aktivitách. Například u hor najdete informace o lyžařských vlecích, teplotě a výšce sněhu. U jiných oblastí jsou zase uvedeny tipy na návštěvu zajímavých historických a přírodních památek. Po výběru oblasti můžete dále filtrovat podle měst, přičemž i u nich jsou zobrazeny zajímavé popisky.

Katalog zařízení nabízí v podobě seznamu náhled fotografie, krátký popisek, informace o době provozu a cenách. Po zobrazení podrobností na vás čeká popis polohy zařízení, stručný text s popisem ubytování, stravování případně další informace. Formou ikonek jsou zde zobrazeny volnočasové aktivity. U každého zařízení je zobrazeno několik fotografií.

Pokud vás zaujme, můžete si ihned objednat ubytování ve zvoleném termínu. Elektronická objednávka vám navíc ušetří 10% z ceny. Systém vám také dovede vypočítat celkovou cenu. Zajímavá je nabídka tzv. balíčků, které kombinují ubytování s další nabídkou aktivit v daném zařízení. Na serveru najdete také informace pro lyžaře a cyklisty.

UbytovanivCR.cz

V porovnání s předchozími zmíněnými stránkami může služba provozovaná na adrese www.ubytovanivcr.cz působit svým vzhledem poněkud chudě a jednoduše. Jde o opravdový katalog, který se nesnaží zaujmout vzhledem, ale spíše nabídkou se seznamem ubytovacích zařízení. Podobně jako v katalogu internetových stránek, je i zde fulltextové vyhledávání a možnost procházení záznamů rozdělených podle krajů a měst. Vyhledávání dovede zobrazit výsledky odstupňované podle vzdálenosti od vybraného města.

Po výběru města se zobrazí stručné popisky zařízení, fotografií je zde minimum. Pokud vás nějaká nabídka zaujme, máte možnost zobrazit si její webové stránky – funkce serveru Ubytování v ČR tedy začíná a končí pouze seznamem odkazů se stručnými popisky. Bohužel vedle odkazů na několikahvězdičkové hotely zde najdete i různé méně důvěryhodné nabídky s odkazy na ryze amatérské weby. Ty sice ještě nemusí vypovídat o kvalitě nabízených služeb, ale určitý názor si podle nich uděláte.

Z úvodní strany tohoto katalogu máte možnost přejít na on-line nabídku ubytování připravenou ve spolupráci s CA Limba. Dostupné jsou lokality v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Chorvatsku a Polsku. V dostupné nabídce pak můžete vyhledávat podle různých parametrů a provádět rezervace. U každého zařízení je uveden krátký popisek, fotografie, někdy i půdorys. Nechybí přehled cen a vzdálenosti k zajímavým místům v okolí. Informace jsou dostupné v několika jazycích. K nelibosti mnohých českých návštěvníků jsou ve výchozím stavu ceny uváděny v slovenských korunách.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,