Linux | Raspberry Pi | Ubuntu

Ubuntu 19.10 přichází s plnou podporou Raspberry Pi 4. Můžete tak snadno zprovoznit superlevný desktop

Populární minipočítač na jedné malé destičce Raspberry Pi existuje už ve čtvrté generaci, se kterou přináší kromě jiného také výrazné zvýšení výpočetního výkonu. I když jsou pro Raspberry Pi připravené speciální verze Linuxu, společnost Canonical se s novou verzí Ubuntu rozhodla opět přikročit k plné podpoře tohoto zařízení.

Nové Ubuntu 19.10 s kódovým označením Eoan Ermine přináší velkou porci novinek, ve kterých speciální sekci zaujímá i Raspberry Pi 4. Díky kompatibilitě s bootovacím procesem můžete nové Ubuntu na Raspberry Pi 4 jednoduše nainstalovat a mít tak k dispozici jednu z nejpopulárnějších verzí Linuxu se všemi jeho funkcemi.

Součástí novinek v Ubuntu 10.10 je linuxové jádro 5.3, vylepšené rozhraní GNOME 3.34 a další optimalizace například i v zabezpečení systému.

Raspberry Pi 4 takto může posloužit jako jednoduchý a velmi levný počítač, jeho výkon k provozu ve smyslu terminálu na prohlížení internetu dostačuje. Verze se 4 GB paměti RAM vyjde přibližně na 1 500 Kč, sada s krycí krabičkou, napájecím zdrojem, dodatečným chlazením procesoru, 32GB paměťovou kartou a HDMI kabelem pak stojí 2 500 Kč. 

Diskuze (39) Další článek: Web Internet Archive publikoval 2,5 tisíce her pro MS-DOS. Hrát je můžete přímo v prohlížeči

Témata článku: , , , , , , , , , , ,