Bezpečnost | Uber | Taxi

Uber zveřejnil informace o sexuálních útocích ve svých vozech. Jen v USA se jich odehrály tisíce

Uber zveřejnil první zprávu o bezpečnosti v rámci své služby na území Spojených států za roky 2017 a 2018. Vyplývá z ní, že v roce 2017 obdržel 2936 hlášení o sexuálních útocích a rok poté toto číslo poskočilo na 3045. Ač absolutní hodnoty očividně vzrostly, s ohledem na vyšší počet jízd se jedná o relativní pokles.

Zpráva třídí sexuální útoky do pěti kategorií od nejmírnějších, zahrnujících například pokusy o líbání či nevhodné doteky, až po znásilnění. Čísla v poslední kategorii ukazují, že v roce 2017 bylo hlášeno 229 znásilnění, o rok později pak ještě o šest víc. Uber však zdůrazňuje, že v poměru k počtu uskutečněných jízd v řádu několika miliard se jedná jen o 0,00002 %.

Bát se Uberu, nebo ne?

„Ačkoli jsou taková hlášení vzácná, každá zpráva představuje jednotlivce, který se podělil o intenzivně bolestivé zkušenosti," uvádí Uber v dokumentu a dodává, že „I jedna zpráva je příliš mnoho.“ Uber vydal svou zprávu dobrovolně, ačkoli je často kritizován za to, že dostatečně nezajišťuje bezpečnost svých zákazníků.

Sexuální útoky hlásí nejen zákazníci, ale také řidiči Uberu. V případě znásilnění jsou sice v 92 % obětmi cestující, avšak ve zbývajících kategoriích je poměr obou stran prakticky vyrovnaný. Uber začal sledovat problematiku sexuálních útoků na konci roku 2017, kdy do funkce nastoupil nový generální ředitel Dara Khosrowshahi. Ten přijal bývalého úředníka ministerstva spravedlnosti Tonyho Westa a požádal ho, aby přezkoumal případy sexuálního obtěžování a napadení v uplynulém roce.

Smrtelné nehody i vraždy

Zpráva obsahuje také informace o smrtelných nehodách a vraždách. V roce 2017 zemřelo při nehodách 47 osob a nahlášeno bylo deset vražd. O rok později zahynulo při nehodách vozů Uberu 58 lidí a devět jich bylo zavražděno. U vražd byli v sedmi případech obětí řidiči, v osmi cestující a ve čtyřech „třetí strany“.

„Ta čísla jsou otřesná a těžko stravitelná,“ uvedl v rozhovoru hlavní právní referent Uberu Tony West. „Je ale nutné říci, že Uber je odrazem společnosti, které slouží.“ Dodal, že od loňského roku firma deaktivovala účty 40 tisíc řidičů, kteří neprošli průběžnou automatickou bezpečnostní kontrolou.

V rámci objektivity je nutné uznat, že Uber v posledních letech zavedl řadu opatření, jejichž cílem je zvýšení bezpečnosti řidičů i přepravovaných osob. Přímo v aplikaci tak sleduje podezřelé aktivity, jako je například sjetí z trasy a neobvykle dlouhé nebo neočekávané zastavení. V budoucnu hodlá také nabídnout pořizování zvukových nahrávek z průběhu cesty, které mohou sloužit jako důkazní materiál.

Diskuze (8) Další článek: Vyzkoušeli jsme Google Pixel 4. Osobitý top smartphone má i své mouchy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,