Bezpečnost | Uber | Taxi

Uber hodlá během cest nahrávat zákazníky i řidiče. Chce tak zvýšit jejich bezpečnost

Provozovatel přepravní platformy Uber potvrdil, že na vybraných trzích spustí možnost pořizování zvukových nahrávek během cest svých pasažérů. Cílem je snaha o vyšší bezpečnost. Novinku jako jeden z prvních zaznamenal a zveřejnil deník The Washington Post.

Hned na začátek je však na místě podotknout, že se bude jednat o volitelnou funkci. Bude tedy na uživatelích, zda povolí nahrávání pro jednu konkrétní nebo pro všechny cesty. Cestující ani řidiči nebudou mít k záznamu přímý přístup.

Velký bratr v taxíku

V praxi to bude fungovat tak, že se aplikace Uber po skončení cesty zeptá zákazníka, zda bylo všechno v pořádku. Pokud je klient přesvědčen, že byl nějakým způsobem ohrožen, může odeslat své hlášení včetně zvukové nahrávky. Zašifrovaný soubor poté přijde pracovníkům zákaznické podpory, kteří ho použijí k lepšímu porozumění incidentu a provedení příslušných opatření.

Washington Post uvádí, že funkce nahrávání zvuku bude nejprve testována v průběhu prosince v několika latinskoamerických zemích. Teprve poté proběhne zkušební provoz v USA, nicméně aktuálně neexistuje přesný plán zavádění, protože se v jednotlivých státech liší zákony týkající se souhlasu s nahráváním.

Cestující budou údajně moci tuto funkci aktivovat pomocí sady bezpečnostních nástrojů v aplikaci Uber. Proti tomu řidiči budou mít možnost aplikaci nastavit tak, aby automaticky nahrávala zvuk během všech cest. I když budou obě strany pořizovat záznam, stále to vyvolává otázku ohledně dalších cestujících, kteří nemusí vědět, že jsou nahráváni.

Nahrávání bez varování

Zástupce Uberu vysvětlil, že v okamžiku, kdy telefon začne nahrávat, nebudou cestující ani řidič žádným způsobem varováni. Při uvedení funkce na trh bude použito plošné upozornění ve formě dialogového okna a zobrazí se požadavek na povolení přístupu k mikrofonu.

V rozhovoru pro The Post uvedl vedoucí bezpečnostních produktů společnosti Uber Sachin Kansal, že tato funkce pomůže prokázat pravdu o tom, co se stalo během jízdy, což společnosti umožní podniknout odpovídající kroky.

Z praktického hlediska není tento krok překvapivý. V minulosti čelili řidiči Uberu mnoha obviněním ze strany svých zákazníků a zákaznic. Kromě sexuálního obtěžování se jednalo například o fyzické útoky či znásilnění. Často ale proti sobě stálo slovo proti slovu, zatímco zvukový záznam by mohl být jasným důkazem.

Diskuze (19) Další článek: Vesmírné závody: Čína vypustila 2 rakety na orbitu během 3 hodin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,