Type Light: Vytvořte si vlastní fonty zdarma

Chcete si udělat vlastní písmo na míru přesně podle svých potřeb, požadavků a fantazie? Můžete k tomu využít bezplatný editor s množstvím funkcí a dobře propracovaným návodem.

Ať už potřebujete pro svůj grafický projekt něco extra, chcete se zapsat do podvědomí jiných uživatelů nebo jen hodláte po sobě zanechat nějaký výtvor, nové písmo můžete stvořit v malém a nenáročném fontovém editoru Type Light, který nabízí dostatek funkcí, propracované prostředí a kvalitní výstupy. To vše dokonce ve freewarové verzi, takže šetřílci či náhodní tvůrci zajásají.

Nové písmo, nebo editace starého

Type Light je fontový editor, který ve svém bezplatném základu zvládá vytváření a úpravy fontů v nejběžnějších formátech TrueType (.ttf) a PostScript (.otf). Hlavním rozcestníkem pro uživatele při spuštění aplikace je, zdali se má vydat směrem editace nějakého již hotového fontu, nebo si zkusit vytvořit zcela nový unikátní. Pro začátečníky bude užitečnější se vydat cestou editace, protože si díky tomu osvojí základní ovládání a způsoby úprav programu.

sshot-1.png
Tvorba nového fontu.

Základní okno aplikace vypadá jako klasický grafický editor. Naleznete zde panel s nástroji pro vytváření linek a jejich zakřivení, panel s nabídkou položek obsahu fontu, pravítko pro měření velikosti a polohy písma vůči řádku a samozřejmě funkce pro úpravu výstupu. Ten může mít podobu TrueTypových a PostScriptových fontů, které mezi sebou aplikace umí konvertovat.

sshot-2.png
Úpravy návrhu písmene E.

Dovednosti

Při návrhu písma vám Type Light dovolí vytvořit tak sofistikovaný výsledek, že je možné použít až 65 tisíc glyfů. Každé písmo je pochopitelně možné upravovat velikostně, pojmenovat jej a určit jeho obrazové parametry.

sshot-3.png
Přesné nastavení velikosti.

To může být pro začátečníka náročné, ovšem k dispozici je velice podařený a přehledný návod dodávaný s programem, který je sice v angličtině, ale podrobně popisuje postup krok za krokem při tvorbě fontu.

sshot-4.png
Podrobný a velice užitečný návod k aplikaci.

Type Light je možné používat zdarma, nicméně je nutné dodat, že existuje i placená verze, která onu freewarovou překonává v počtu funkcí, resp. ona bezplatná je o určité funkce osekaná. Jedná se především o schopnost importu bitmapové a vektorové grafiky, aplikaci akčních skriptů vůči glyfům na celý obsah fontu nebo komerční užití a technickou podporu, která je jinak limitována.

Diskuze (2) Další článek: Google+ se otevírá mladším. Získají ho i třináctiletí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,