Facebook | Únik dat

Týká se vás velký únik dat Facebooku? Už si to můžete snadno ověřit

Během velikonočního víkendu prosákl velký průšvih Facebooku. Bohatá databáze jeho uživatelů získaná z dřívějšího úniku se dostala na internet. Obsahuje přitom záznamy k 533 milionům uživatelů. Bezmála 1,4 milionu jich bylo z Česka. 

Databáze byla vytvořena v roce 2019, kdy ještě bylo možné z Facebooku data vydolovat. Jedná se o jméno, Facebook ID, datum narození, telefonní číslo, e-mailovou adresu, lokaci a další podrobnosti uvedené uživatelem. Naštěstí nešlo o interní databázi a nejsou součástí hesla, a to ani v zašifrovaném stavu. Nicméně i tak jde o zajímavý soubor dat, který se dá zneužít k osobně cílenému hackingu. 

Pokud si chcete ověřit, zda je součástí úniku i váš účet, můžete k tomu již využít službu Haveibeenpwned.com, která data z toho úniku zařadila do své databáze. Připomínám, že se jedná o důvěryhodnou službu, která shromažďuje veřejně dostupné úniky dat a umožňuje ověřit, zda se některý únik týká i vás. Ověření probíhá na základě zadání e-mailu. Je ale fakt, že u aktuálního úniku dat Facebooku nejsou zdaleka všechny záznamy o uživatelích doplněny e-mailem, ověření tak není zcela stoprocentní. 

Oživeno: Ověření je nyní možné udělat i na základě telefonního čísla, o novince právě informoval provozovatel služby Troy Hunt. Telefonní číslo se zadává v mezinárodním formátu. 

image.png
Diskuze (43) Další článek: Video: Vytiskli jsme velikonoční vajíčka na stereolitografické 3D tiskárně SL1

Témata článku: , , , , , , , , , , ,