Týden Živě: Stárnoucí Windows 7 a elektroodpad

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 51

Názory k článku

22. 01. 2017 22:26

K tomu podílu Desítek na trhu, nepochybuju, že v to počítaj i ty, kteří (třeba omylem) upgradovali, ale vrátili se zpět na Desítky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
22. 01. 2017 19:30

Že mají desítky na trhu takový podíl se ani nedivím, když se u většiny těchto uživatelů systém upgradoval zcela sám (ano někteří si za to mohli sami, ale jeden čas byl upgrade ve Windows update zafajfkovaný a Microsoft to dementoval jako chybu z jejich strany) .
Osobně mne za minulý rok kontaktovalo snad 10-15 lidí, že chtějí vrátit zpět jejich původní systém (Windows 7/8.1) , a teď Microsoft začne ještě nutit firmy? Pokud neudělá několik zásadních změn ohledně aktualizací, šmírování a hlavně vzhledu, tak opravdu nemá cenu zatím přecházet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 01. 2017 18:39

jak to, ze nikto nespomenul ctrl c a ctrl v v prikazove radce.
cekal jsem to jako hlavni argument. :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 01. 2017 17:40

Pánové zapomněli zmínit že 10% PC díky síťovým kartám nespolupracuje s W10. Pokud někdo používá PC bez hraní her tak nemá potřebu něco nového kupovat a přecházet na noví Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 01. 2017 15:02

čížka jebe do řiti někdo z mrdkosoftu, protože tyhle zvratky jinak nejsou možný!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 01. 2017 11:58

Apple má tu výhodu, že jeho OS je jen pro pár zařízení, tudíž je zaručena mnohem lepší kompatibilita a funkčnost. U Windows tohle možné není a vždycky tam po aktualizaci budou krpy. Já sem se přechodu na W10 bránil, updatoval sem až někdy 3 dny před koncem onoho bezplatného upgradu. Ve finále to pro mě nic nezmanela, protože mé PC slouží na hraní her a prohlížení internetu + sledování filmů, takže z mého pohledu se změnilo jen grafické rozhraní. Tiskárnu už taky doma nemáme, takže jediná starost co se týče ovladačů jsou pro mě ty pro GK - a tam je vše v pořádku.
V září sem dělal poměrně drahý upgrade a mohu potvrdit, že s novým moderním HW si W10 rozumí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
22. 01. 2017 11:56

já stále používám windows XP a není s nimi žádný problém. Dokonce jsme s kamarádem vzali windows XP Performance, které poinstalaci zabíraji na disku tak nejveš 600MB a v paměti tak 90MB a nainstalovali jsme je na kamarádův PC s 6 jádrovým procesorem AMD, 4GB RAM na SSD disk a po nainstalování jejich start byl něco málo přes 9 sekund. doinstalovali jsme ovladače a start se zpomalil na 13sekund. Když jsme pak na tu samou hardwarovou konfiguraci nainstalovali Windows 7 tak měli start 14 sekund už od začátku. Z toho plyne že i starší operační systém lze dostat na dost dobrou úroveň co se týče rychlosti. A když ten systém dokáže takhle upravit amatér tak proč to nedokáže M$, který má tolik odborníků? Proč M$ nedá lidem skutečně systém který chtějí a který jim vyhovuje? Vždy vydá Nový OS a řekne že je nový ale přitom prodávaji uživatelům pořád to samí z hromadou kosmetickejch úprav o který stejně nikdo nestojí. Nevidim důvod proč by XPčka nebo třeba Sedmičky nemohly existovat společně s novějšíma operačníma systémama. Ať si každej používá co mu vyhovuje. Nemělo by bejt důležitý co chce M$. Důležitý by mělo bejt co chtěji lidi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (15)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 01. 2017 11:24

Neni daleko doba, kdy ekoterorismus bude trestnym cinem.Pak se firmy jako Intel a Microsoft budou zodpovidat mezi prvnimi.Nejaky duvod, proc mezi 6let starym a soucasnym i7 (jsou temer stejne rychle), je 5x zmena socket (LGA) ?V konecnem dusledku je dopad tech milionu tun zbytecneho odpadu a energii spotrebovanych pri vyrobe mnohem horsi, nez snizene TDP, kterym se u Intelu tak radi chlubi.Kdyz uz ta pitoma EU a podobne ekomarxisticke spolky neco musej regulovat, proc ne treba universalni rozhranni a sbernice pro spotrebni elektroniku na 20 let dopredu ?Na prenos liboovolnyho mnozstvi informaci 10 medenych vodicu nebo 4 optovlakna uplne staci. A ze jde pouzit universalni programovatelny signalovy procesor a menit v nem pouze firmware, to uz jsme v minulosti videli take.Zbytek je jen nekoncici harvesting spotrebitele "jmenem pokroku".A Microsoft ?Jejich "vyvoj" OS se da zestrucnit dle ekonomickeho cile na:zakaznik -> uzivatel -> spotrebitel -> nedobrovolny darce dat -> primarni zdroj dat pro dalsi bussiness

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 01. 2017 10:46

Ve firmě jsme měli přechod Win7->Win10. Ze začátku jsem byl spokojen, protože Win10 měly znatelně lepší správu paměti (už od začátku jsem měl na pracovní stanici jen 32-bitový systém, mívám však spuštěných celkem dost programů, přičemž Win7 začaly po zhruba týdnu tak nehorázně swapovat na harddisk, že byly nepoužitelné a musel jsem provést restart). Ale jak přišel ten velký update, tak se Win10 výrazně zpomalily, hlavně start počítače po aktualizaci je neskutečně pomalý a i po naběhnutí plochy se ještě půl minutky musí počkat, než služby jako Microsoft Compatibility Telemetry a Cortana prohrabou disk a pošlou vše důležité do Redmondu (proč je vůbec služba Cortany na pozadí tak aktivní, když vlastní program nelze v českých Win spustit?).
Na svém vlastním počítači bych to všechno povypínal a pak by to mohl být celkem svižný systém.
Bezpečnost nedokážu posoudit, v každém případě antivirový balík máme stejný jako u Win7.
Pro mě osobně jsou jedničkou stále XPéčka, protože jsou velmi svižné a ničím mě neobtěžují. Vlastně jo, jedna věc mě obtěžuje a to je vzhled Luna, to je první věc, kterou hned po instalaci vypínám

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 01. 2017 10:33

Minule sme boli odviezt nejaky stavebny odpad do zberneho dvora. Priamo pred branou stalo zopar "spekulantov" so starou dodavkou, ktori vyuzivali to, ze ludom sa nechcelo cakat na vjazd, tak svoju elektroniku odovzdavali im. Ti to asi zrecykluju po svojom
A co sa tyka mna, tak ja sa snazim veci nevyhadzovat kym este funguju. Doma z 3 TV su 2 starsie ako 20 rokov, ale nevymenil som ich, lebo funguju. Mobil aj notebook mam z roku 2011, ale funguje, tak preco ho menit. Denne pocuvam radio z veze s CD a kazetakom z roku 1993, stale hra dobre, nie je dovod na vymenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  22. 01. 2017 10:01

Já u mých BETA-verzí programů ze softwarového balíku .NET Apps zaříznul podporu Win7 již v srpnu 2016. Jen pár aplikací z toho balíku jde spustit pod Windows 7.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Já si počítače recykluji sám: buď udělat s nich něco co nevyžaduje tolik sys. prostředků, nebo upgradovat RAM, disk... a běží jako nový.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 01. 2017 08:57

som zivotu vdacny, ze som mohol zazit krasnu dobru win 2k az 7.
mlada generacia zazije uz len dobu spywaru a nutenych aktualizacii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 01. 2017 07:59

Tento díl Týdne živě - teda nic moc, neboť nepřináší nic nového, ba co víc to irelevantní a nesmyslné téma Jakuba Čížka, že Windows 7 představuje hrozbu pro uživatele a je potřeba už ho vyměnit za novější, ačkoliv je to stále nejrozšířenější a nejoblíbenější systém s garancí podpory do 2020 (a to je ještě hodně dlouhá doba). Kdo chce být Cool, tak Windows 10 a nabušený komp, s nejnovější výkonnou grafikou a se super širokoúhlým monitorem nejlépe ve 4K už má ! Komu stačí normální stávající (i starší) počítač pro práci a domácí zábavu, z čehož většina je stejně jen nenáročné surfování, sociální sítě, sledování streamů a videí na youtube a jednou za čas poslat mail tetičce nebo objednat něco v e-shopu, tak opravdu na to stačí i starší a osvědčený Windows 7, pokud nám stále vyhovuje. Většinou nový systém kupujeme stejně s novým počítačem, takže opravdu nevidím důvod honem upgradeovat na Windows 10, když na sedmičku mám ještě podporu a hlavně mi vyhovuje ! Jde také o to, že mám ještě starší (ještě dobře sloužící) periférie, které jsou optimálně přispůsobené na Win 7 a s desítkami by nemusely fungovat. Až podpora Win7 bude končit, potom teprve přejdu na novější systém nebo obměním celý počítač, ale rozhodně ne teď, kvůli nějakému hecování Jakuba Čížka ! Podle jeho logiky plivat na všechno starší bych měl snad rošlapat krásné řemeslně precizní švýcarské hodinky Zenith a jít si koupit hnusné plasťáky - tzv. "chytré hodinky" ? Pokud jde o ty elektroodpady, tak každé malé dítě ví, že starý nefunkční počítač, spotřebič patří do sběrného dvoru a přirovnávat vyprodukovaný elektroodpad odněkud z USA nebo Japonska je opět mimo mísu, tam byla odjakživa elektronika levná a dostupná spotřebka, kdežto u nás po revoluci si lidi všeho vážili a na všechno se muselo dlouho šetřit. Ještě dnes starší funkční elektronika se nevyhazuje většinou do kontejneru, ale prodá se to na Bazoš, na Aukro, kde chudší lidi si rádi to ještě koupí. Myslím si, že takhle to je správně, když funkční věc udělá radost ještě jinému majiteli, než když se rovnou vyhodí. Vysoká míra plýtvání a zbytečně rychlá obměna za nové modely (třeba u mobilů) zvyšují nadměrně celosvětovou produkci a drancování planety těžbou ztenčujících se ložisek vzácných kovů. Ne každý elektrospotřebič projde recyklací, mnohdy to ani dost dobře nejde, dostat třeba z počítače všechny prvky a vzácné kovy nazpět. Člověk by si měl koupit novou elektroniku, když ta stará doslouží nebo silně už nevyhovuje potřebám, ale je hloupé kupovat nové věci jen z nudy, aby byl Cool a IN, když bude mít každou chvíli v rukou novou chytrou "plácačku".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 01. 2017 01:16

Mikrovlna ;) já si koupil někdy kolem roku 2002 Sencor mikrovlnu za celých 1000,- a dodneška plně funguje k plné spokojenosti. Jediné co mi fakt odešlo byl nějaký mobil, jinak věci spíš morálně zastarají. Jinak dneska pěkný pořad ;) je tak dál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor