Týden Živě: Linux na Windows stále ztrácí

České dráhy zrychlují svůj internet, britské ponorky jedou na Windows XP. Zajímavé události minulého týdne představí ve videoblogu redaktoři Honza Sedlák a Kuba Čížek.

Přinášíme třetí díl našeho pořadu, ve kterém se každý víkend vracíme k těm nejvýznamnějším událostem ze světa IT, kterým jsme se věnovali na Živě.cz. 

VIDEO: 841 'Video: Týden Živě (19. 12. 2008)'

V dnešním předvánočním dílu a zároveň posledním v letošním roce se budeme věnovat hojně diskutované statistice používaných operačních systémů nainstalovaných na osobních počítačích připojených k internetu. Pravděpodobně nebude pro nikoho překvapením, že českým sestavám i notebookům vládne Windows XP, skalní fanoušky Linuxu ale jistě nepotěší skutečnost, že i po několika letech marketingové masáže mají u nás unixové systémy včetně Linuxu zastoupení pouze lehce nad jedno procento trhu. To Mac OS vypadá mnohem optimističtěji, za poslední čtyři roky se totiž jeho pozice u nás téměř zdvojnásobila.

Na paškál si ale vezmeme i Windows Live služby, České dráhy a potenciál jejich internetové sítě, stav tuzemských sázek přes internet a britské jaderné ponorky, které řídí Windows XP. A pokud vydržíte až do konce, dozvíte se, na co se mohou těšit tři desítky nejvěrnějších diskutérů na webu SuperFórum.cz, i k nim totiž po Novém roce dorazí CPress Media Ježíšek.

Video nepřipravujeme pouze my, ale i náš „muž v pozadí“ – Tomáš Holčík, který náš videoblog nejen stříhá, ale i produkuje na webu. Tomáš je ale na dovolené, a tak jsme si museli poradit se softwarovou střižnou Adobe Premiere sami. Pokud tedy narazíte na nějakého drobného šotka, předem se omlouváme.

I tentokrát si samozřejmě můžete na GigaManii stáhnout pouze zvukovou stopu ve formátu MP3.

stáhnout program Týden Živě v mp3 (19. 12. 2008) (18 MB)


Těšíme se na vás v novém roce. Do té doby oceníme jakýkoliv komentář v diskuzi pod článkem. Těšíme se na kritiku na úrovni a případně i tipy a rady, jak náš videoblog ještě vylepšit, natáčíme ho totiž pro vás. Pěkné Vánoce 2008.

Týden Živě

Diskuzní videokomentáře redaktorů webů Živě.cz a MobilMania.cz, ve kterých rozebírají zajímavá témata týkající se počítačů, internetu, mobilních a jiných technologií. Videa můžete sledovat také na YouTube.

Diskuze (337) Další článek: Seznam nabídl novou lištičku pro Internet Explorer 7

Témata článku: , , , , , , , , , ,