Týden v IT: Web plný porna a odvolání Microsoftu

Steve Ballmer bude přednášet v Praze, SP3 pro Windows XP už je oficiálně venku, k dispozici je první testovací verze OpenOffice 3.0 a chystá se Doom 4.

Microsoft, Steve Ballmer, Yahoo a tak podobně

Microsoft se odvolal proti pokutě, kterou mu 27. února udělila Evropská komise. Astronomická částka ve výši 899 miliónů eur už je opravdu silné kafe i na takového giganta. Softwarová společnost pokouší své štěstí, ačkoli už v podobném případě jednou neuspěla. Konkrétně u první pokuty, kterou Microsoftu EK udělila, právní zástupci nepochodili a je dosti zřejmé, že nepochodí ani tentokrát.

Vysokou finanční sankci Evropská komise udělila především z toho důvodu, že Microsoft neuposlechnul její první výzvu ke zveřejnění technické dokumentace svým konkurentům. Redmondský moloch už začal specifikace o mnoha tísících stranách zveřejňovat, nejspíše ale s křížkem po funusu. Zástupci komise se totiž nechali slyšet, že je rozhodnutí platné a dá se tedy předpokládat, že pokud Microsoft s odvoláním nečeho dosáhne, maximálně tak o něco nižší částky, kterou bude muset zaplatit. Byrokraté tak budou mít o něco méně na to, aby si zdarma jezdili do lázní a proháněli se na čtyřkolkách.

Současný hlavoun největší softwarové firmy světa, Steve Ballmer, bude k vidění a slyšení na Vysoké škole ekonomické v Praze. Za jeho „představení“ se bude vybírat asi patnáctset korun. Většina jeho dosavadních keynotes více méně nepřinesla nic zásadního, kromě chytře napsaných řečí marketingových pracovníků Microsoftu. Na druhou už Steve několikrát předvedl jeho nesporný komediální talent – třeba se ho dočkáme i v Praze. A to ještě předtím, než bude s Ivem na toaletách probírat prodej Seznamu.

Světe div se, ale akcionářům Yahoo se nelíbí to, že management odmítnul odkupní nabídku Microsoftu. Velmi nadhodnocená nabídka za odkup akcií stála Microsoft mnoho vyjednávání a úsilí až nakonec vše stáhl a Yahoo zůstalo na ocet. CEO Yahoo, Jerry Yang, si sice oddychnul, že mu jeho dítko nikdo nevezme, mnoho akcionářů se však bouří a lituje ušlých zisků.

Výsledkem by měla být série žalob podaných právě na valnou hromadou zvolené vedení internetové společnosti. Akcie Yahoo totiž nejen, že byly silně nadhodnoceny už v době podání nabídky, ale v současné době jejich hodnota neustále klesá o desítky procent.

Jerry začal téměř okamžitě od zveřejnění této zprávy vydávat prohlášení, podle kterých je otevřen případnému dalšímu jednání s Microsoftem. Co ho k tomu vedlo je možná dost dobře zřejmé, jedno už však jisté je určitě – Microsoft od plánů s Yahoo opouští nadobro a vrhá se do realizace svých vlastních plánů. V Tokiu to světu pověděl Bill Gates. Microsoft tak poněkud opouští od své strategie skupování nejlepších a hodlá vsadit pouze na své síly. Tuto variantu jsme z úst představitelů mohli slyšet už počátkem tohoto roku, věřil jí však jen málokdo. Popřejmě tedy hodně štěstí a ať nové Live.com služby nefungují pouze v Internet Exploreru.

SP3 pro Windows XP finálně a OpenOffice 3.0 beta ke stažení

O tom, že Service Pack 3 pro Windows XP doprovázaly pro většinu uživatelů malicherné a nicotné komplikace, už jistě všichni víte. Díky tomu byl opravný balíček dostupný pouze neoficiální cestou z přímého odkazu na servery Microsoftu a na finální vydání se čekalo až se opraví chyby způsobující komplikace s Dynamic RMS.

Ta doba sice ještě nenastala, RMS neustále zlobí, přesto je však možné SP3 stáhnout oficiální cestou i nyní. Na webu společnosti jsou k dispozici asi 300MB instalační soubory, případně je možné stahovat přímo pomocí Windows Update. Ti, co používají RMS však mají i nadále smůlu.

SP3 nicméně není vůbec takový zázrak, jak mnozí očekávali. Poslední opravný balík by si jistě zasloužil větší pozornost než všechny dostupné záplaty a nic moc kolem. Slibované nové verze programů chybějí a našly by se i jiné vady na kráse. Více si můžete přečíst v našem obsáhlém článku.

TIP: Service Pack 1 pro Windows Vista a výkon ve hrách

OpenOffice 3.0 byl uvolněn ve své veřejné beta verzi
. Prozatím se však nezdá, že by nová verze měla být něčím výjimečným, pouze doplňuje nové a moderní funkce a důležitou podporu formátů Open XML a ODT ve verzi 1.2. Výhodou je jistě cena, za kterou se bude finální verze dodávat (zdarma), a rovněž dostupnost pro všechny více či méně používané operační systémy. Nevýhodou pak zůstává starší ovládací rozhraní, které například v Office 2007 nahradily „ribbony“.

Google už umí i překládat, a to dokonce i do českého jazyka. Ačkoli se v posledním týdnu mluvilo především o nových mapách téže společnosti, Google Translate je možná o poznání zajímavější službou. Dokáže totiž překládat text libovolné stránky do jiného jazyka. Čínský nebo německý web si tak na jedno kliknutí přeložíte do češtiny, počítat však musíte s, jak je to u desktopových programů podobného ražení zvykem, často poněkud nesmyslnými překlady apod. Autory je však možné upozornit na nepřesnosti a navrhnout jim lepší řešení.

Web plný porna a chystaný Doom 4

S velkou slávou spustila tuzemská televizní jednička (myšleno z komerčního hlediska), Nova, svůj dlouho očekávaný internetový portál tn.cz. Už podle prvních prohlášení se mělo jednat o ambiciózní projekt, který by se chtěl ještě do konce tohoto roku stát jedním z nejzásadnějších hráčů na českém internetu.

To, s čím Nova přišla, však nejspíše čekal málokdo.Vzhledem k celému konceptu Novy a její cílové skupině nikdo samozřejmě neočekával zpravodajství ala ČT24 v megalomanské formě, nad pojetím zejména „Red“ sekce ale zůstává rozum minimálně stát. Ne, že by snad nahota a další bulvárnější příspěvky byly trestuhodné, určité meze by se ale u projektu takového rozsahu objevovat měly. Bouří se i mnoho našich zákonodárců a jak se zdá, Novu možná v blízké době čeká mírná obsahová restruktrulizace.

Obchodní myšlení Novy je však zřejmě naprosto správné a vedení se pouze řídí poptávkou. Ať už jsme národ všelijaký a v mnoha podstatných ohledech na sebe nemůžeme být pyšní, pokud na trhu uspěje tento portál jako jeden z předních pěti hráčů, už to musí mít jasnou vypovídací hodnotu o vzdělání a intelektuální „výši“ většiny. No, představte si, že je nejčtenějším tiskem Blesk a na internetu se k němu připojí tn.cz. Z toho jde až mráz po zádech.

Smutný konec odzvonil provozovatelům dříve populárního serveru TorrentSpy. Poskytování přístupu k torrent souborům všemožného obsahu se organizaci MPAA nelíbil natolik, že se jí nejdříve podařilo server úplně uzavřít, a navíc dokonce nyní vysoudila po dvou mladících sumu 110 miliónů dolarů.

Otazník vysí na dalšími službami podobného ražení. The Pirate Bay mají problémy delší dobu a podle slov představitelů MPAA se chystá „šťára“ i na další podobná uskupení. Zřejmě největší zájem bude v současné době o server mininova.

TIP: Vyšel Computer 9/08 s velkým testem digitálních kamer a mnoha tipy a triky. Na 9GB naleznete Mandriva Linux 2008.1 Spring a několik plných verzí užitečných programů!

Ač to tak v posledních letech nevypadalo, pro id software je Doom stále hnacím motorem a jak řekli sami zástupci, i DNA celého týmu. I proto se rozhodli započít práce na čtvrtém pokračování této akční legendy, která by se měla odehrávat na Zemi a plně by měla využívat vznikajícího id Tech enginu v páté verzi.

Slavní id do svého týmu shání nové programátory, kteří by Doomu 4 vdechly život – hra se totiž aktuálně nachází pouze v produkční fázi a fázi příprav. Doufejme, že nově posilněný tým vydá skutečnou akční pecku, která naváže na skvěle rozjetý datadisk k třetímu dílu. Původní Doom 3 totiž nebyl zase takovým trhákem, jak se očekávalo, a právě datadisk z něj udělal to, co se po něm od začátku žádalo. A proboha, už žádné filmové zpracování.

Další zajímavé čtení z uplynulého týdne:

Diskuze (15) Další článek: Ke stažení: Flock a Python

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,