Týden v IT: Je tu nový INDOŠ za tři miliardy

Tolik zajímavých událostí za jeden týden už se dlouho nestalo a definitivně lze říci, že okurková sezóna skončila. Vyšel Silverlight 2 a hned poté i Flash 10, chystá se nový INDOŠ a Google vydělává i ve finanční krizi.

Google je proti finanční krizi imunní, Yahoo naopak vůbec

Probíhající celosvětová finanční krize jakoby vůbec nevadila a neuškodila Googlu. Dlouhodobá internetová jednička totiž v pátek oznámila své čtvrtletní finanční výsledky a doslova uzemnila původní předpoklady analytiků. Čistý zisk za prozatím poslední kvartál vstoupnul o jednu třetinu z 1,07 miliardy dolarů na 1,35 miliardy.
Fascinující na tom je především to, tedy kromě probíhající finanční krize, že většina příjmů Googlu pochází od zadavatelů reklamy. A jak známo, za poslední rok právě vlivem neblahé finanční situace klesají částky, které zadavatelé a inzerenti do reklamy v globálním měřítku vkládají. Ukázalo se však, že společnost dokázala eliminovat některé dříve kritizované problémy, jako třeba nadměrné nakupování statků a přibírání nových pracovních sil, což se příznivě odrazilo na současné ceně akcií. Mimo státy USA se navíc Googlu podařilo zabodovat a meziroční nárůst v příjmech činí úctyhodných 41 procent. 
I přes aktuální pozitivní výsledky však akcie společnosti dlouhodobě klesají. Ještě před rokem byla cena stanovena na 747 dolarů, dnes už je to pouhých 390 dolarů.

TIP: Nové MacBooky: nVidia v hliníků (fotky, video, parametry)

Naproti tomu Yahoo si užívá finanční krize plnými doušky a dnes už se možná některým odpůrcům jeví únorová nabídka Microsoftu na odkup jako opravdu promarněná šance. 45 miliard amerických dolarů už mohlo být několik měsíců na účtech akcionářů. Co čert nechtěl, současná hodnota jedné akcie činí pouhopouhých 13 dolarů a Yahoo začíná být poněkud těsno.
Fond Mithras Capital sdružující několik vlivných investorů Yahoo proto oslovil možná i trochu uražený Microsoft s tím, že by se dalo mluvit o odkupu právě v této době. Požadovaná cena klesla z něco přes 40 dolarů na akcii na 22 dolarů na akcii. Poloviční propad je navíc ještě tou přívětivější variantou, protože jak už jsem se zmiňoval, reálná hodnota jedné akcie činí 13 dolarů. No, dosti prekérní situace.

TIP: Stáhněte si přednášky z CPress Show v PDF

Po patnácti letech na trůnu si musí Bill Gates zbalit své žezlo a jablko a předat je někomu jinému. Po takto dlouhé době už totiž nejvlivnější muž světového IT nebude nejbohatším člověkem Ameriky, tedy alespoň podle prestižního žebříčku časopisu Forbes. Vystřídá ho akciový investor Warren Buffet, jeho majetek totiž převýšil ten Billův o zhruba 2,5 miliardy dolarů. Gates jako mnozí další doplatil na finanční krizi, ale dost možná mu to je úplně jedno. Buffet totiž pravidelně přispívá na jeho dobročinnou nadaci ne zrovna malými částkami.

Čeká nás další tunel? Aneb INDOŠ ve druhém vydání

Původní projekt Internet do škol (INDOŠ) skončil opravdu neslavně. Ministerstvo školství zpronevěřilo mnohamilionové částky určené k nákupu nových počítačů a zavedení internetových připojení do škol. Navíc byl několikrát překročen zákon a naštváno bylo nemalé množství lidí. I proto mnohé překvapilo, že se to samé ministerstvo, i když s úplně jinou sestavou, snaží přijít s projektem novým a zatahuje do toho i Evropu.
Princip je více méně stejný jako minule: počítačové vybavení do chudších škol, rychlé a stálé internetové připojení, vzdělávání žáků a v neposlední řadě i kantorů, to vše z penež daňových poplatníků. Určitě skvělá myšlenka a pokud to dopadne, jak by to dopadnout mělo, bude to jedině dobře.
INDOŠ 2.0, jak mu někteří také přezdívají, by měl trvat celkem pět let (2009 až 2013) a proinvestováno má být na 3 miliardy korun. Evropská unie by přitom měla každoročně přispět částkou ve výši 300 milionů. Tak tedy doufejme, že se kromě těch vložených peněz angažuje i v realizaci a dohledu na plnění plánu.
Čím to ale, že téměř všechny státní IT projekty zavánějí něčím podivným? Vzpomeňme si například na bulvární web Peprnet, který získal naprosto nepochopitelný grant, nebo právě probíhající "výběrové řízení" na digitalizaci státní pokladny.

TIP: Firefox vás může sledovat a prozrazovat webům vaši polohu

U klokanů bude ještě veselo. Dorazí k nim totiž Velký čínský firewall. Tamní vláda se velkoryse rozhodla, že bude své občany chránit před vším špatným, co je na internetu může potkat a rozhodla se vytvořit takzvané filtry. Ty budou obsahovat seznamy stránek, které jsou nebo mohou být pro obyvatele nebezpečné. O tom, že se zde nebude mluvit pouze o blokaci dětského porna a porna se zvířaty, snad nepochybuje vůbec někdo. I oficiální informace mluví o tom, že blokace může postihnout i stránky kritizující vládu a další podobné absurdity. Všichni australští provideři budou muset filtry nasadit povinně. Potřebuje to snad nějaký komentář?

Souboje Flashe se Silverlightem a Windows 7, nikoliv Seven

Microsoft do internetu začíná fušovat opravdu vehementně a tento týden vydaný Silverlight 2 tomu budiž důkazem. Přímá konkurence pro Flash nabízí zejména mnohem lepší podmínky pro vývoj. Oproti dosti omezenému a ne zcela komfortnímu ActionScriptu u Flashe totiž lze využít celou řadu zaběhnutých programovacích jazyků, od Visual Basicu přes JavaScript až po Csharp. Z hlediska obyčejného uživatele zřejmě bude nejzajímavější například podpora HD a součástí .NET Frameworku pro tvoření zajímavých funkcí. Užitečně se může jevit i zabudovaná podpora ochrany DRM. Silverlight 2 svoji sílu prezentoval například při Olympijských hrách v Pekingu a postupně ho začíná nasazovat spousta webů. Microsoft vylepšil konečně i podporu prohlížečů a systémů, největší vadu první verze. Dalo by se říci, že to funguje na všem a všude.

Blog.zive.cz: To nejlepší z blogů: udělejte si svého spammera

Naproti tomu Flash už nemá moc co vylepšovat. I tak ale nemohlo zůstat Adobe pozadu a pár dní po vydání konkurence od Microsoftu přispěchalo rovněž s novou verzí. Jubilejní desítka především vylepšuje funkce stávající. Zvýšena má být rychlost aplikací a videí, to však ukáží až praktické testy, a byla přidána hardwarová akcelerace pomocí grafické karty. Zde bude velice zajímavé sledovat, jak si s tím poradí například obyčejné notebooky, pro které představuje bídně vytvořený Flash soubor problém i nyní. Například některé reklamy nebo aplikace na webu vytíží systém až na sto procent a větráčky se točí jako splašené.
Co však bude ještě více zajímavější, bude právě souboj mezi Flashem a Silverlightem. Ano, Flash už je dnes defakto standardem, avšak dobré na tom je, že uživatel více méně nepozná, kterou technologii právě používá. To by mohlo vézt některé vývojáře k tomu, aby přešli na technologii Microsoftu, třeba právě kvůli kvalitnějším vývojovým nástrojům.

TIP: gOS 3.0 - sen každého googlaře (ale až za pár let)

Žádná Windows Seven nebudou. Ale budou Windows 7. Microsoft už nyní oznámil finální název pro nový operační systém. Číslovka zvítězila nad psaným textem především díky své jednoduchosti a celkovému vnímání médií a široké veřejnosti. Z marketingové hlediska je sice dobrý název zajímavý, nás však určitě více zajímají nové funkce, zejména tedy z toho důvodu, že mnohé z nich se měly objevit už v aktuálních Windows Vista. Mnozí se obávají, že půjde spíše o vylepšené Visty tak, jak měly vyjít a ve prospěch těchto tvrzení hovoří například i fakt, že mezi těmi málo informacemi bylo anoncováno třeba vylepšení UAC (řízení uživatelských účtů). No, nechme se překvapit, třeba opravdu dojde k oné revoluci a budeme moci využívat ovládány hlasem a pomocí dotyké obrazovky.

Google na to jde chytře. Vlivem finanční krize klesají inzerenti ve všech médiích (viz také výše), šetřit se prostě musí. V kombinaci s tím, že jenom málo inzerentů má zájem vkládat své reklamy do amatérských záběrů na YouTube, přišel moloch se zajímavým konceptem. Jednoduše zprovozní kanál, na kterém se budeme moci zcela zdarma dívat na díly oblíbených seriálů produkční společnosti CBS. V nabídce se tak například objeví populární Beverly Hills 90210, sitcom Mladí a neklidní nebo třeba kultovní sci-fi záležitost Star Trek. Daní za volné dívání bude samozřejmě ona zmiňovaná reklama a nejspíše i to, že se s žádnými titulkami nepočítá. My spíše ještě můžeme doufat v to, že na tyto pořady nepadne takové omezení, jako například u konkurenčního webu Hulu.com. Ten nabízí kromě seriálů CBS i díla od Foxu a NBC, avšak pouze pro občany žijící v Americe, případně i pro šikovnější, kteří umí použít proxy.
YouTube nicméně minulý týden spustil českou mutaci a pomalu se chystá i unikátní obsah. A i my se můžeme na internetu dívat na česky dabované seriály. Na Streamu je možné shlédnout některé z pořadů Primy, a Nova spouští vedle TN.cz i Nova.cz, kde na už vysílání Comeback naváží i ostatní novácké seriály.

TIP: Nvidia zbrojí na třetí rozměr

Na závěr už jenom připomeňme, že na stáncích můžete stále koupit aktuální Computer 19/08, ve kterém se mimo jiné dozvíte něco o webových aplikacích, zjistíte, který platební systém na internetu je ten nejlepší, vyberete si z dvaceti testovaných základních desek a přečtete si i nejnovější odborné testy hardwaru i softwaru. 9GB DVD je opět přeplněné k prasknutí. Naleznete na něm dva plné programy a bestseller knihu v PDF.

Přečtěte si také:

 

Diskuze (2) Další článek: To nejlepší z blogů: udejte si svého spammera

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,