Týden: Spousta nových procesorů a grafických karet

Minulý týden byl především v duchu nových hardwarových produktů.
Největší sklizeň se odehrála především na poli procesorů, kde bylo uvedeno celkem 14 procesorů. Intel nejprve uvedl 12 mobilních procesorů a o den později, zřejmě aby to nebyl nešťastný 13. kousek, představil nový Celeron 1,2 GHz s novým jádrem Tualatin. AMD tomu sekundovalo uvedení Duronu na frekvenci 1,1 GHz. Pravá událost u AMD se ale čeká 9. října, kdy bude oficiálně představen nový procesor Athlon XP, jehož první vzorky jsou již v prodeji v Japonsku.

Nové procesory Intelu jsou ve většině určeny pro mobilní počítače. Rekordní je spotřeba pod půl wattu u nejpomalejšího z uvedených procesorů. I tak má ale 700 MHz. Notebooky tedy opět vydrží o něco déle.

Minulý týden také NVidia představila novou řadu grafických karet s označením Titanium, která nahradí současné modely. GeForce3 Ti 500 je výkonnější než současná GeForce3, GeForce3 Ti 200 je naopak slabší ale také levnější. GeForce2 Ti 500 je pak nejrychlejší kartou s čipem GeForce2 a také nahradí současné modely GeForce2. ATI na Nvidii zareagovala zatím jen přejmenováním a zlevněním klasických Radeonů. Radeon VE bez TV konektoru se bude jmenovat Radeon 7000 a Radeon s 64 MB DDR paměti se bude jmenovat Radeon 7200. Důležité jsou v tomto případě ceny, které se u těchto nových Radeonů stlačí pod 100 dolarů. Každopádně sto vypadá, že se po válce v oblasti procesorů schyluje naplno i k válce v oblasti grafického průmyslu.

Rovnýma nohama do softwaru. Sun zveřejnil ke stažení betaverzi nové šesté verze kancelářského balíku StarOffice. Nový StarOffice je zajímavý především kvalitní podporou češtiny, zrušením dřívějšího neoblíbeného desktopu a plnou podporou formátu XML.

Microsoft se také činil a spustil strategický program zabezpečení svých produktů. Po řadě bezpečnostních problémů spojených s virovými útoky Microsoft zaměřil své úsilí velmi cíleně na bezpečnost produktů a v první vlně zveřejnil nástroje a postupy pro zabezpečení systémů vystavěných na jeho řešeních. Přislíbil také důraz na bezpečnost v rámci dalších připravovaných produktů.

Hudební vydavatelé chtějí v rámci boje proti pirátskému kopírování nahrávek zkusit novinku - na CD budou skladby umístěné i ve formátu Windows Media. Cédéčko v počítači nepřehrajete, budete ale moci poslouchat skladby ve formátu WMA. Dle ohlasů v diskuzi ale nejsou uživatelé tomuto řešení zrovna nakloněni.

Kritiku sklidil také jeden nápad, který se možná začne realizovat v druhé půlce příští roku. Intel chce konečně vymýtit disketovou mechaniku a některé starší porty z osobních počítačů. Zatím ale disketová mechanika je pro mnohé životní nutností.

Váš názor Další článek: Gigahertz naplocho

Témata článku: , , , , , , , , , ,