Týden s touchpadem místo myši: zvykům navzdory

Zkusil jsem si alternativní ovládání počítače - ani dotykovou obrazovkou, ani hlasem, ale přerostlým touchpadem. Má ambice nahradit myš a využívá i praktická gesta pro Windows.

Systém Windows 8 je připraven na dotykové ovládání, a tak trh zaplavují dotykové displeje. Jenomže u klasického stolního počítače nebo notebooku to není žádná extra výhra. Displej je upatlaný od prstů a ruku musíte zbytečně natahovat – existuje ale kompromisní řešení mezi myší a dotykovým displejem. A tím je velký externí touchpad. Zvládne přesnou práci s kurzorem jako myš, přitom umožní ovládání šoupáním prstu a různými gesty, aniž byste si ušpinili monitor. Jeden takový touchpad jsem vyzkoušel týden používat.

Začal to Apple

Touchpady známe především z notebooků, kde se poslední roky stále zvětšují a dostávají funkce multidotekových gest. Průkopníkem byl v tomto Apple, který před třemi lety představil Magic Trackpad, velký oddělený bezdrátový touchpad s podporou gest. Spojily se tak výhody ovládání myší vedle klávesnice a jinak méně ergonomicky umístěného touchpadu. Tento je navíc možné používat i u stolního počítače.

Nevšední příslušenství brzy dostalo alternativy jiných výrobců, já jsem vyzkoušel touchpad Logitech t650. Ten si zaslouží pochvalu za precizní zpracování a dokonalé rozpoznávání dotyků. Uvnitř má dobíjecí akumulátor (dobíjí se skrze microUSB, po týdnu z kapacity rapidně ubylo) a k počítači se připojuje bezdrátově skrze malý univerzální dongle u Logitechu zvaný Unifying. Zařízení to není levné, stojí dva tisíce. Nicméně že se jedná o luxusnější záležitost, je na něm při prvním setkání patrné.

Touchpad 02.JPG Touchpad 03.JPG Touchpad 10.JPG
Myš mi na stole nahradil Touchpad od Logitechu

Touchpad na mém stole vystřídal myš Logitech VX Nano, menší pohodlnou myš se setrvačníkovým kolečkem pro rychlé a plynulé rolování.

Tohle že se dá používat?

Ukazováček začal běhat po plošce a hned bylo jasné, že toto bude na delší zvykání. Navyknutý z notebooku přesouvám prvky na obrazovce způsobem „dvojklik a tah“. Je to nepohodlné, načež zkouším využít možnosti mechanického stisku touchpadu. To je daleko lepší, jen kdyby byla potřebná síla stisku po celé ploše stejná – nahoře to jde o něco hůře. Ale cesta jak pohodlně přesouvat cokoli se našla.

Touchpad 04.JPG Touchpad 05.JPG Touchpad 06.JPG
Touchpad 07.JPG Touchpad 08.JPG Touchpad 09.JPG
Zpracování je solidní. Touchpad perfektně sedí na stole, ani při větším stisku nijak nepovrzává.

Po chvíli surfování na webu si uvědomuju, že mám ruku nad touchpadem v jakési křeči. Sice se zápěstím, respektive spodním koncem dlaně, opírá o stůl, ale prsty nelze mít jen tak položené jako na myši. Myš vnímá až klik, touchpad vnímá pouhý dotyk. Pokud tedy zrovna nechci na touchpadu něco dělat, odkládám ruku vedle něj. Je to vlastně úplná maličkost, ale člověk se rázem uvědomí, jak moc je podvědomě zvyklý na myš. Stále jsem se přistihoval, že držím ruku v křeči nad touchpadem.

Touchpad 14.JPG Touchpad 17.JPG
Vlevo myš, vpravo touchpad. Ruka si stále drží původní tvar, ale už proto musí vynaložit úsilí. Položit ruku jen tak na touchpad by mohlo způsobit aplikaci gesta či nechtěný pohyb kurzoru

První tři dny jsem s touchpadem nedokázal pracovat déle než pár hodin. Kromě bolesti ruky mi vadila horší práce s kurzorem při zpracování obrázků a fotek. Ne že by nebyl touchpad přesný, ale jemnější detaily se mi lépe cílily myší než jedním prstem na touchpadu. A v grafickém editoru navíc hojně využívám pravé tlačítko myši, které lze na touchpadu vyvolat různými způsoby, ale nic není tak přirozené jako prosté kliknutí druhým prstem.

Touchpad 16.JPG Touchpad 11.JPG Touchpad 13.JPG
Je to takový tělocvik pro prsty, ale dá se zvyknout

Stěžejní výhodou touchpadu je možnost aplikace multidotykových gest. Těch software Logitech Setpoint dodávaný k touchpadu nabízí 13. Ty základní, jako je definice druhého či třetího tlačítka, lze konfigurovat, jinak jsou pevně daná a lze je maximálně deaktivovat. Jsou to užitečná gesta pro snadnější ovládání Windows, zaměstnávají až čtyři prsty a fungují dobře. Jen si je zapamatovat a zvyknout si na ně, to se zdálo, že prostě není možné.

Touchpad 19.jpg Touchpad 20.jpg Touchpad 21.jpg
Nastavení umožňuje různé způsoby aktivace funkce druhého či třetího tlačítka
Touchpad 22.jpg Touchpad 23.jpg Touchpad 24.jpg
Touchpad 25.jpg Touchpad 26.jpg Touchpad 27.jpg
Gesta pro ovládání funkcí ve Windows 8/7 jsou však už zcela pevně daná, využívají přitom až čtyři prsty

Pár dní na odhalení nestačí

Články seriálu „Týden s…“ vydáváme v pátek, nicméně touchpad jsem převzal k používání teprve v úterý. Původně jsem si myslel, že to nemá smysl nijak řešit, že si za den zvyknu a v pátek napíšu o zkušenostech. Jenomže ještě ve čtvrtek jsem to s touchpadem nevydržel celý den a nadpis článku by byl v duchu „Touchpad: neuvěřitelný krám“. Na pátek se ale sešlo dost jiných článků, proto jsem dal touchpadu ještě šanci na opravdu celý týden. A něco se změnilo…

Světe div se, dá se na to zvyknout. Opravdu, po týdnu měním názor – není to tak špatné, jak se zprvu zdálo. S touchpadem už běžně pracuji celý den a dokonce jsem si velmi navykl ovládání v Zoner Photo Studiu při úpravě fotek. Přesné zaměření kurzoru není problém, nakláněním prstu se dokážu velmi pohodlně pohybovat i po pixelech. Příklep druhým prstem mi provede ořez či další akce aktivované druhým tlačítkem, fungují tu gesta pro zoomování a přecházení mezi obrázky. Označování provádím s klikem na celém touchpadu. Možná jsem nakonec při hromadném zpracování fotek i rychlejší než s myší.

Touchpad 12.JPG Touchpad 15.JPG  Touchpad 18.JPG
Je to trochu jiné, ale to nutně neznamená horší. Nicméně zvykání je v tomto případě poněkud delší

Gesta ve Windows 8 jsou silně návyková. Pro začátek je jich docela dost a hlavně se mi často pletla tříprstá s čtyřprstými. To už ale neplatí, sáhnu a přesně vím, co se stane. Dost by se mi ale hodila vlastní konfigurace gest. Asi úplně nejčastěji využívám čtyřprsté uchycení oken ke stranám, respektive maximalizaci. Tato bych si raději nastavil na tři prsty, namísto přecházení dopředu a vzad nebo vyvolání obrazovky start aplikované třemi prsty.

Docela dobře lze touchpad využít i na druhé straně klávesnice - vpravo myš pro standardní ovládání, levou rukou na touchpadu ovládání gest

Gestům vstříc

Touchpad se nakonec ukázal jako plnohodnotná náhrada myši pro běžnou práci s počítačem. Ve hrách to bude asi horší, tam bych doporučil zůstat u hlodavce. Ale jinak proč ne. Myš plně zastoupí, nepotřebuje podložku, je velice skladný i na cesty a gesta jsou užitečným pomocníkem. Těžko říct, jak je to ze zdravotního hlediska – zda je ruka nakonec více či naopak méně vystavena napětí v zápěstí, které způsobuje známý syndrom karpálního tunelu či obecně bolest a únavu ruky při delší práci. Aktuálně mám pocit, že je zátěž úplně stejná jako u myši, chce to jen zvyk a trochu změnit návyk práce s polohovacím zařízením.

Ukázka použití touchpadu na oficiálním videu:

Tento touchpad bych si ale nakonec stejně nekoupil, důvodem by byla cena, za kterou lze pořídit velmi luxusní myš, ne-li dvě. Ovšem existují i levnější alternativy za polovic, dokonce i přímo od Logitechu, ale i Geniusu, Lenova a dalších výrobců.

Diskuze (19) Další článek: Vlády častěji požadují informace o účtech na Twitteru, nejvíce USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,