Týden: rychlé procesory, nové servery

Chcete vědět, o čem zajímavém psalo Živě minulý týden a co by neměl uniknout vaší pozornosti?
Týden po vynesení rozsudku nastartoval Microsoft svou odvolací mašinérii, kdy se na nás povalí proud právnických přestřelek mezi oběma stranami. Microsoft i Ministerstvo spravedlnosti budou na svého protivníka prostřednictvím médií vrhat jedno ostré prohlášení za druhým, odvolací řízení tím ale doufejme příliš ovlivněno nebude a budou v něm hrát roli především rozumné argumenty. Microsoft si porážku nepřipouští a bude se za svou věc bít. Hůře než soudy zmítanému Microsoftu se ale daří Corelu, ten v rámci ozdravných opatření musel propustit pětinu svých zaměstnanců a jeho CEO Michael Cowpland se vzdal mzdy. Toto gesto má ukázat, jak moc mu leží na srdci osud společnosti Corel, která nyní prochází velmi složitým obdobím. Vrhla se naplno do oblastí, které na burze ztratily na hodnotě, a musela stornovat sloučení s Borland/Inprise. Nyní bude nějakou dobu rozdýchávat špatnou ekonomickou situaci a připravovat se na lepší budoucnost. Třeba bude mít štěstí a nikdo ji mezitím nekoupí.

V hardwaru bylo živo okolo procesorů Transmety. Kromě toho, že se začínají objevovat základní desky pro tyto zajímavé procesory, bylo také oznámeno, že procesory Crusoe dosáhnou do konce roku taktu 1 GHz. Sice se u těchto procesorů, které v podstatě emulují jiné procesory, nedá mluvit o srovnatelných výkonech s Intelem či AMD, jejich malá spotřeba energie ale najde velké uplatnění v noteboocích, kde by gigahertz mohl být velmi solidním argumentem. To u Kryotechu, který je známý vysokým přetaktováváním procesorů AMD, si vyšlápli na takt 1,4 GHz. Athlon v tomto provedení je, jak je známo, chlazen samostatným kompresorem, zajímavé na tomto řešení Kryotechu je ale kromě taktu i chlazení procesoru v provedení Socket A, chlazen je tedy procesor přímo na základní desce. Současný boj mezi Intelem a AMD o nejvyšší frekvenci spojený s neustálým zvyšováním cen by ale měl být zda dva roky minulostí, v té době by totiž podle analytiků měly ceny procesorů významně poklesnout. Počkáte si tedy tak dlouho? V Americe nečekají a prodeje počítačů stále utěšeně rostou, zajímavým je trend, kdy se již ve většině nekupují počítače do nevybavených domácností, ale kupují se výrazně lepší počítače jako náhrady těch existujících.

Na českém Internetu bych rád připomněl náš nový server WebSpy se zajímavými možnostmi. Právě pro ty, co netráví na Internetu každý den, je WebSpy užitečným pomocníkem díky monitorování zpravodajských serverů. Můžete tedy získat rychle přehled toho, co za poslední dny na českém Internetu vyšlo, a současně vyhledávat v plných tělech článků napříč všemi servery. Dalším novým (ne naším) projektem, který ale zatím sklízí smíšené reakce, je Nekoukat.cz. Jiří X. Doležal se rozhodl namířit na sebe webovou kameru po dobu jednoho měsíce, kdy tak odhalí své soukromí celému Internetu. Uvidíme, kdo toho bude mít po měsíci více dost, zda JXD, nebo jeho diváci.

Zajímavá diskuze se rozproudila u článku Napster prohrál, hudba bude na Internetu zdarma dál, doporučuji k přečtení.

Váš názor Další článek: Monitor ViewPoint VP1795VHT: milé překvapení

Témata článku: , , , , , , , , ,