Týden: Rok: Století: Tisíciletí

2. ledna 2001
Text SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Pokud bylo poslední desetiletí dobou Internetu, poslední půlstoletí dobou počítačů a poslední století dobou techniky, těžko můžeme říci, jaké období bude charakteristické pro nadcházející tisíciletí.
Pokud bylo poslední desetiletí dobou Internetu, poslední půlstoletí dobou počítačů a poslední století dobou techniky, těžko můžeme říci, jaké období bude charakteristické pro nadcházející tisíciletí. Nejsme delfská věštírna a proto tak daleko vyhlížet nebudeme. Jaksi mezi námi ani není nikdo, kdo by mohl ověřit, nakolik jsme se trefili. Protože je ale vždy nový rok dobrou záminkou k rekapitulaci, podívejme se co nás zaujalo v období minulém.

Pokud lze něčím charakterizovat minulý rok, tak jako dobu mezi dvěma epochami, Svět tradičních počítačů, který léta spokojeně rostl s mírným pošťuchováním, pomalu slábl. Ne že by nadále nerostl, ale již se nejednalo o takové nadšení a novinky nacházely své uplatnění především v úzce omezené cílové skupině. Motivace pro masové pořizování nových stolních počítačů totiž začínají nahrazovat nová lákadla. Budoucnost nepatří aluminiu, ale jak se nás snaží masivně nyní výrobci přesvědčit kapesním bezdrátově komunikujícím zařízením. Jejich nástup je ovšem zejména v Evropě tak vlažný, až to studí. V Evropě rostou drasticky mobilní telefony, to je bez debat, ale nyní dostupné symbiózy telefonu a počítače vzbuzují mezi prakticky smýšlejícími lidmi spíše rozpaky. Pochopitelně to není jen otázkou nějaké změny myšlení, ve velké míře je to i otázkou technologií, nicméně právě ty technologie jsou v nyní zaváděny jen ve velmi volném tempu. Jak už si v poslední době zvykáme, reálně dostupné produkty jsou již v době premiérové dostupnosti na trhu diskvalifikovány srovnáváním s plánovanými technologiemi a současný vývojový cyklus produktu je výrazně pomalejší než vývojový cyklus nových technologií. Prvním nejvýraznějším signálem této nové situace bylo například zavádění DVD. Například řada mechanik byla jen ohlášena a nikdy nebyla uvedena na trh, poměrně dlouho společnosti vystačily s prostým ohlašováním nových lepších variant, jak byly postupně zjišťovány možnosti technologie, a teprve v současnosti se začínají DVD mechaniky stávat něčím podobně nudným jako mechaniky CD-ROM – díky za to, je to známkou toho, že se opravdu ujaly.

Nové technologie se tak poprvé prakticky ujímají, když se o nich přestane psát. Pochopitelně se nepíše i o spoustě technologií, které se neujaly :), ale to už tak prostě patří k věci. Nyní tak velkou část pozornosti přitahují bezdrátové technologie, jejich reálné akceptování a začlenění je však i nadále otázkou let.

Nechci hodnotit loňský rok jako rok, kdy byly uvedeny gigahertzové procesory, kdy skončila sláva 3dfx, kdy soud rozhodl rozdělit Microsoft. Pokud byly nějaké konkrétní události definicí loňského roku, tak snad prudký vzestup a o to větší náraz společností pro výměnu hudebních a jiných souborů, stejně jako pád internetových akcií. Byly totiž nejen výrazem vystřízlivění, ale také akceptování Internetu jako plně seriózního prostoru, jehož zákonitosti jsou kupodivu v mnoha ohledech stejné, jako u jiných oblastí podnikání, a mnohá nově definovaná pravidla se ukázala jako nesmyslná a ryze účelová. Internet skrývá i nadále úžasné příležitosti a mnohé jeho možnosti teprve čekají na uvedení do praxe, přesto lze rok 2000 brát jako období, kdy došlo na poli Internetu k nástupu seriózního podnikání a snížení vlivu anarchie, jako hlavní hybné síly Internetu.

Rok 2001 bude takový, jaký si ho uděláme. Nelze popsat budoucnost, lze popsat pouze svá přání. Proto vám přejeme vše nejlepší v nadcházejícím roce a tisíciletí. Budeme to všichni potřebovat.

Diskuze (2) Další článek: Text

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,