Týden: přípravy na zdražování u Microsoftu, blbá nálada v IT

Minulý týden přinášel překvapivě spíše pochmurnější zprávy, našlo se ale i několik příležitostí, které vám zlepšily náladu.
Minulý týden jsme zveřejnili podrobnou tabulku produktů a jejich plánovaných úprav cen, která byla šířena mezi distributory a dnešním dnem by měla začít vstupovat v platnost. Plánované úpravy cen Microsoft potvrdil, nicméně některá uváděná procenta označil jako nesprávná. Je to dáno mimo jiné tím, že jednání o konečných cenách pokračovaly do poslední chvíle a sám Microsoft si velmi dobře uvědomuje, že některá zvýšení cen jsou příliš velká. Proto se pokusíme získat definitivní podobu cenových úprav, aby se ukázaly konkrétní změny v rozvržení cen produktů. Ceny jsou upravovány z důvodu harmonizace cen s Evropou, někde jdou nahoru, někde jdou dolů. Důležité je, že operační systémy jdou s cenou dolů (chystá se uvedení Windows XP, takže se současné a starší verze zlevňují), na druhou stranu půjde cena za Office XP s největší pravděpodobností nahoru. Opět, přesná čísla ukáží až definitivní tabulky, pokud ale někteří prodejci již přizpůsobili své ceníky dle dostupných tabulek, bude se trh pár dní uklidňovat.

Uvedení české verze Windows XP na trh můžeme čekat koncem listopadu, ale tato verze se bude nejspíš objevovat na nových počítačích s předstihem stejně, jako je to v případě anglické verze Windows XP, která se na počítačích začíná již nyní prodávat. Existují ale obavy, že i přes příchod Windows XP nebude tak výrazně oživen trh s počítači, jako se to původně plánovalo. Světová krize v prodejích nových počítačů trvá pomalu celý letošní rok a od jejího začátku se říkalo "teď to bude zlé, ale na podzim se zahojíme". Podzim tu již je, ale zatím to nevypadá nijak růžově. Firma AMD již přikročila k úsporným opatřením a propustí 2300 zaměstnanců a zavře dvě starší továrny. Po teroristických útocích prostě celý trh byl sražen ještě více dolů, aniž dostal šanci na pořádné nadechnutí.

Podrobněji jsme se věnovali výuce počítačů na našich školách a zejména možnosti, že by programy s volně přístupným a upravitelným kódem pomohly tuto situaci vylepšit. Také diskuze ukázala, že není žádné jednoduché řešení a pouze dílčí řešení by nápravě systému nestačilo.

Jako malou perličku na závěr si nechám krátké seznámení s novou skartovačkou na cédéčka od firmy Teac, zejména v diskuzi se čtenáři předháněli v metodách, jakými lze cédéčko úspěšně zničit. Tradiční poškrábání přitom hrála až překvapivě zanedbatelnou roli. Ve volný pátek jsme také zabrousili do historie a podívali jsme se na prehistorii dnešních počítačů, domácí osmibity, které získávaly naše srdce před více než deseti lety a řadě z nás vydržely až do dnešní doby.

Váš názor Další článek: Autor červa s Annou Kournikovovou odsouzen

Témata článku: , , , , , , , ,