Týden po SparQ ohlašuje SyQuest novou mechaniku

Přístupová doba je uváděna 12 ms, přenosová rychlost v reálném užití až 10,6 MB/s.
Společnost SyQuest, výrobce externích záznamových mechanik pro výměnná média i samotných kazet, poslední dobou překvapuje okolní svět radikálními činy, za kterými se skrývá urputná snaha opětovně proniknout do myslí počítačových uživatelů jako přední firma na trhu alternativních záznamových zařízení. Po určitých personálních změnách ve vedení firmy, jejichž prvotním důsledkem byla změna image firmy (jako jiný design loga, oživení webové stránky apod.), jsme se v odstupu asi sedmi dní dozvěděli o dvou zbrusu nových produktech.

Tentokrát gigabajtů skoro pět

O prvním z těchto produktů, gigabajtové mechanice SparQ, jsem psal právě před týdnem a nazval jsem ji jedním z největších překvapení přichystané firmou SyQuest (pro připomenutí, jedná se cenově velmi atraktivní mechaniku určenou pro jednotlivé, koncové zákazníky). To jsem ještě netušil, že v těchto dnech bude ohlášena další novinka - 5,25" externí mechanika Quest (všimněte si, že se jedná o druhou část názvu společnosti) určená pro výměnné disky o kapacitě 4,7 GB, jejíž přízvisko se dá volně přeložit jako řešení pro experty. Její uvedení na trh je plánováno na domácím trhu ještě letos v lednu, do ostatních oblastí světa se dostane nejdříve v prvním čtvrtletí příštího roku.

Pro různé platformy, ale pouze SCSI

V technickém provedení vytváří mechanika Quest v mnoha ohledech jakýsi protipól o týden staršího bratříčka, což mimo jiné znamená zcela odlišné zákazníky, pro které je Quest určen - profesionální multimediální střediska a další datově náročná pracoviště. Připojení mechaniky je realizováno přes SCSI řadič, a to ne ledajaký, ale minimálně označený jako Ultra Wide (neboli podle standardu SCSI-2 HBA), terminaci provádí automaticky a umožňuje nastavit jakékoliv identifikační číslo ze 16 možných, které jednoznačně určuje SCSI zařízení. Obdobně se neomezuje jenom na platformy Windows95 a Windows NT, ale podporuje i Windows 3.1, MacOS 7.0 a unixové platformy, zejména pro stanice Sun a SGI.

Výkonem ani vybavením nezahanbí

Při požadavku výkonného počítače s profesionální kartou SCSI se samozřejmě nemíní zahanbit vlastním výkonem. Přístupová doba je uváděna 12 ms, přenosová rychlost v reálném užití až 10,6 MB/s (ovšemže za vydatné pomoci vyrovnávacích pamětí). Data je možno chránit proti zápisu hardwarově. Pro mechanickou ochranu zařízení slouží jednak dvířka zabraňující proniknutí prachových částic do zařízení, ale především v podobných zařízeních neobvyklý aktivní vzduchový filtrační systém, který systematicky čistí disk a čtecí zařízení, na kterém se také zrovna nešetřilo, neboť používá moderní, magnetorezistivní hlavičky. Navíc, na mechaniku je záruka jeden rok, na disky dokonce pět let.

V multimédiích vidí budoucnost

Data náročná jak na místo, tak na rychlost přehrávání, kterými nejsou nic jiného, nežli multimédia, jsou právě ta, pro které je Quest primárně určen. Výrobce se ohání kvalitními obrázky ve vysokém rozlišení, hudbou v CD kvalitě a rovněž také není náhodou kapacita 4,7 GB, která odpovídá velikosti standardního filmového dévédéčka - nabízí plynulou jak editační práci, tak i přehrávání v plné délce filmu.

Je tedy jasné, že SyQuest vytáhl silné zbraně do boje plného nečekaných zvratů a že tentokrát má v úmyslu vyhrát. Nakolik mu v tom pomůže právě Quest je těžké dopředu odhadovat, zvláště pak když nejsou známy ceny, jisté ale je, že s ním snáze přesvědčí uživatele, že se s firmou SyQuest stále musí počítat.

Váš názor Další článek: Velké starosti kolem "malé" Javy (?)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,