Týden: nižší ceny, nové aféry, nové systémy

Jaké hlavní události hýbaly minulým týdnem, co by vám nemělo utéct, pokud jste nesledovali Živě denně.
Minulý týden se nesl v duchu výrazného poklesu cen procesorů. Počátkem týdne zlevnili AMD i Intel nejvýkonnější procesory, u Intelu šlo zde jen o procesory Pentium III pro Slot 1, procesory Pentium III pro FC-PGA přišly na řadu později. Tímto drastickým zlevněním klesly ceny o zhruba 30 procent u Intelu i AMD a výrazně tak přiblížily nejvýkonnější procesory možnostem zákazníků. Problémem se ale ukázala schopnost Intelu dodávat Pentia III na trh. Pro únor mají výrobci a distributoři omezené dodávky a dostupnost Pentií III není nejlepší. Nejen proto se stává Athlon úspěšnějším a získává významné výrobce počítačů na svou stranu. Ti ale zatím Athlon nasazují do nižších herních sestav, nikoli do profesionálních pracovních stanic. Athlon ale spěchá vstříc gigahertzu a připravuje uvedení 850MHz Athlonu.

Microsoft měl také rušný minulý týden, vyšlo najevo, že tajně připravovaná spotřebitelská verze Windows 2000 s kódovým označením Neptune byla zrušena a její vývoj byl sloučen s vývojem následníka Windows 2000, doposud uváděného pod označením Odyssey. Nový projekt nese dle všeho označení Whistler. Po zrušení Neptune se na webu Microsoftu objevila poptávka po programátorech, kteří by se měli podílet na vytváření nového uživatelského rozhraní Windows, které by mělo podporovat i tzv. skins, tedy úpravu vzhledu do libovolné grafické podoby. Na Živě vznikla diskuse ohledně slova skinovatelný, které přes svou nečeskost upřímně dobře vystihuje, o co vlastně jde. Nabízí se slovo převlek nebo nějaké jiné označení, to ale teprve uvidíme. Systém Windows 2000 DataCenter Server, který má plánovaný termín uvedení na červen, bude mít již v sobě implementován první Service Pack pro Windows 2000. Ten by se narozdíl od současných opravných balíčků měl integrovat také do instalace systému pro pozdější další instalaci a měl by být i menší co do velikosti. Kdo se chystá na Windows 2000, může si také zkusit test připravenosti, který proklepne jeho počítač a upozorní na možné problémy při instalaci.

Minulý týden se také točil okolo několika afér, RIAA obvinila server MP3.com z porušení autorských práv, protože MP3.com vytvořil digitální kopie 45 000 CD, které ovšem zpřístupnil koncovému uživateli pouze v případě, že tento uživatel vlastní požadované CD ve fyzické podobě. Nepřispívá to tedy k pirátskému šíření nahrávek, naopak to slouží k prodeji CD, RIAA ale argumentuje tím, že 45000 CD se prostě jen tak bez svolení kopírovat nesmí. Microsoft naopak nechtěl naplno rozvinout soudní spor s firmou Caldera a proto ve sporu ustoupil a vyrovnal se mimo soudně. Na plno nicméně propukla aféra okolo společnosti TH'system, kde se nyní dvě skupiny dohadují, kdo je vlastně pověřen vedením této společnosti a kdo má jaké pravomoci. Zveřejnili jsme několik dokumentů, které obě dvě strany rozeslaly na své obchodní partnery, a dále kauzu sledujeme.

Na poli Internetu nesmíme zapomenout na oficiální doporučení standardu XHTML 1.0, který bude pokračovatelem HTML 4.0 a bude tvořit most mezi HTML a XML. Pro našince je ale zřejmě důležitější že Czech On Line zvýšila počet přípojných bodů pro VOLný s tarifem Internet 2000 a přiblížila tak dostupný Internet i do zapadlejších koutů republiky. Internetoví profesionálové už nastavují budíky na pátek 4. února, kdy budou od 6:00 zpřístupněny uvolněné nezaplacené domény. No a také v souvislosti se zveřejněním lednového auditu českého Internetu jsme připravili celoroční přehled úspěšnosti jednotlivých českých serverů.

Váš názor Další článek: Jak na počítač?

Témata článku: , , , , , , , , ,