Týden: krach Private Investors, žaloba Mironetu, Comnet

Minulý týden byl přeplněn zajímavými kauzami, z nichž řada bude mít dohru i tomto týdnu.
Největší otřes způsobil nečekaný konec makléřské společnosti Private Investors a její dceřinné internetové firmy Online Investor. Tento konec byl náhlý a nečekaný nejen pro klienty této společnosti, ale i právě pro dceřinné společnosti. Ty se tuto zprávu dozvídaly často od svých zákazníků, kteří se nemohli dostat ke svým účtům. Nejistá budoucnost zatím čeká i server Peníze.cz, který byl také dceřinnou společnostní Private Investors, ale nyní tvrdí, že již řadu měsíců jej Private Investors nevlastní. Požadována je lhůta 6 měsíců, pokud byly Peníze.cz odděleny před kratším obdobím, bude toto oddělení anulováno a Peníze.cz půjdou ke dnu také. Ohledně této lhůty ale zatím panují dohady. Představitelé serveru Peníze.cz neudávají přesný termín, omezují se na "řadu" měsíců, nicméně jen před pár týdny tvrdili, že jsou stoprocentně vlastněné Private Investors. Nyní se tak okolo tohoto serveru zvedá mlha, ve které se mohou reálné termíny snadno ztratit. Penězům.cz rozhodně nepřejeme nic zlého, ale mlžením si příliš nepomohli.

Podle informací představitelů Private Investors jsou krachem společnosti postiženy zhruba dvě tisícovky klientů, přičemž odškodnění z garančního do výše 400 000 by údajně mělo uspokojit 1500 klientů.

Ve středu byla medializována žaloba na českou pobočku Microsoftu, kterou podala firma Mironet. Žaloba se týká jedné tiskové reklamy a nechvalně známé kazety BSA. Na tuto akci panují prakticky dva názory, jedni označují krok Mironetu pouze za reklamní tah ve snaze o vlastní zviditelnění, druzí drží Mironetu palce a jsou rádi, že konečně někdo odhodlal. Zcela jistě je to ale pro Mironet reklama a není pro něj ani tak důležité, jak soud v závěru dopadne. Na upřesňující informace jsme se zeptali Roberta Novotného z Mironetu.

Mironet sice brojí proti praktikám BSA, ta však celosvětově dál měří úroveň počítačového pirátství. Dle jejích informací v minulém roce po dlouhém období míra počítačového pirátství celosvětově vzrostla.

Konec uplynulého týdne se v Praze uskutečnila výstava Comnet spojená s bohatým konferenčním programem. Organizátoři výstavy s návštěvností okolo 20 tisíc, nakonec se jich ale dostavilo dle oficiálních údajů jen 13 000. Comnet není ale Invex, takže u něj se hraje především na odbornost návštěvníků. Přesto byla výstava poměrně výrazně pod očekáváním organizátorů i ohledně počtu vystavovatelů.

Minulý týden představil Intel po několika odkladech serverovou verzi procesoru Pentium 4 pod označením Xeon, tedy již ne Pentium 4 Xeon, ale jen jednoslovný název. Procesoru jsme se podrobněji věnovali několikrát, podívali jsme se na základní desky pro tento procesor, nově představené sestavy případně čipovou sadu i860 doprovázející nový Xeon. Kromě toho jsme nabídli také pohled na budoucí plány Intelu ohledně procesorů.

U AMD jsme také připravili stejné plány do budoucna, další variantu Athlonu a Duronu uvede AMD například za 14 dní. podrobněji jsme se podívali na nově představený Athlon 4.

Diskuze (2) Další článek: Multimediální cédéčko Alenka a věci kolem nás

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,