Týden: Hewlett-Packard koupil Compaq

Událostí číslo jedna minulého týdne, měsíce, roku i nejspíš desetiletí je sloučení firem Hewlett-Packard a Compaq. Tento nově vzniklý gigant získává rázem dominantní postavení ve většině oblastí IT a ohrožuje ty největší z největších. Obecně se ale počítá s tím, že cesta na skutečný vrchol bude zdlouhavá a spojování bude znamenat nepříznivé ekonomické výsledky.
Spojení Hewlett-Packard a Compaqu přišlo jako blesk z čistého nebe, nicméně je zejména na chování Compaqu vidět, že se to připravovalo již delší dobu. Příkladem budiž prodej procesorů Alpha dřívějšímu konkurentovi Intelu, stejně tak úprava budoucnosti počítačů dřívějšího Digitalu. Počátky transakce by tak mohly být tak 4 měsíce zpátky, kdy se ukázalo, že krize počítačového průmyslu bude trvalejší, než se doufalo.

V současné době dominuje kombinovaný HP+Compaq v oblastech osobních počítačů, serverů, ukládání dat a výrazně v tiskárnách. Třetí je pouze ve službách za IBM a EDS a to je přitom ta oblast, kterou by chtěl Hewlett-Packard obsadit nejvíce. Letošní rok ukázal, že samotné technologie již tak netáhnou a do popředí se dostávají řešení a služby. Tato technologická krize se zatím projevuje především na západ od našich hranic, u nás jinak zatím meziročně počítačové firmy ještě rostou. Pochopitelně to nejsou žádné rekordy jako před lety, ale slušné desítky procent to jsou. Týká se to ale také těch největších a postupná konsolidace trhu se nezastavuje.

Období, kdy bude u nás trh počítačů plně saturován a bude se vydělávat prakticky jen na službách, však ani u nás není příliš vzdálené.

Reakce analytiků a trhu na spojení Hewlett-Packardu a Compaqu jsou kladné i záporné podle toho, jaké období hodnotí. Z dlouhodobého hlediska se to hodnotí jako pozitivní krok. Spojování firem většinou pomáhá ovládnutí určitého trhu a čeká se, že by to HP měl organizačně zvládnout. Z krátkodobého hlediska ale půjde o vážné problémy. Protože se ví, že budou problémy, klesají akcie a akcionáři začínají být nervózní. Zatímco dnes IT firmy nemají moc dobré výsledky, v případě HP+C to bude ještě horší. Proces spojování bude poměrně krvavý a budou se rušit produkty i místa zaměstnanců. Dá se i říci, že na nejbližší období má vedení obou firem klidné období, kdy je nikdo nebude vinit z velkých ztrát. Prostě se počítá, že ztráty budou, a než nastane období, kdy by se měly objevovat první pozitivní výsledky sloučení firem pár měsíců uteče. Každopádně je spojení Hewlett-Packardu a Compaqu aspoň devítkou na Richterově stupnici zemětřesení. Všechno je nyní prostě jinak a počítá se, že spojování dalších počítačových firem bude pokračovat. Na řadě by mohl být Gateway.

V souvislosti se sloučením těchto firem ostatní události trochu ustoupily do pozadí, i když by jinak přitáhly větší pozornost. Vláda Spojených států se například rozhodla, že nadcházejícím opakovaném soudním procesu s Microsoftem nebude rozdělení Microsoftu na více firem mezi návrhy. Microsoft bude čelit jen soudním nařízením. Pro Microsoft je to jistě dobrá zpráva, protože bez nějakých ústupků zmizela ze stolu nejsilnější karta, na druhou stranu i opatření soudu mohou být značně nepříjemná.

Microsoft minulý týden také těšil uživatele. Představil novou verzi systému Pocket PC, která bude uvedena na trh v říjnu. Pocket PC 2002 používá skiny podobně jako nový systém Windows XP a vylepšuje komunikaci s okolním prostředím. Microsoft také upřesnil licenční podmínky systému Windows XP. Často kritizovaná aktivace byla značně povolena a mnoho uživatelů se během života svého počítače nesetká s varováním o nutné aktivaci.

Diskuze (5) Další článek: LCD monitor Lite-On pod dvacet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,