Týden: bojkot proti kopírování CD a GeForce 2 Ultra

Souhrn nejdůležitějších událostí minulého týdne v tradičním podání pro ty, kterým něco uteklo, nebo chtějí vidět události pěkně pohromadě.
IFPI ČR (mezinárodní federace fonografického průmyslu, národní skupina České republiky) připravila kampaň proti kopírování cédéček a šíření MP3 souborů. Článek informující o této akci měl spolehlivě nejvíce diskuzních příspěvků. Kampaň proti kopírování se snaží postavit mimo zákon veřejné kopírovny cédéček, jakých je všude plno. Podstatou argumentů je tvrzení, že každý si může vyrobit kopii svého CD pouze na svém osobním vybavení. Upřímně důraz na doslovnost tohoto bodu je ale pochybný a spíše by se měla kampaň zaměřit na kopírování cizích cédéček, nikoli těch, které osoba přímo vlastní a jen chce připravit kopii. V případě, že by bylo nutné dodržet do písmene literu zákona, taková veřejná vypalovna by prostě nenabízela kopírování CD za úplatu, ale říkala by tomu pronájem vypalovacího zařízení. Uživatel by také sám stiskl knoflík spouštějící vypalování. Tedy vše by bylo v pořádku, ale logicky je to zbytečné, tudy cesta nevede. Ve stejném duchu bojoval v Americe MP3.com za svou službu My.MP3.com. Žaloba použila proti němu také tento argument, že kopírování je možné jen na vlastním vybavení, ale nakonec se na tomto bodu příliš nestavělo.

Ostatně procesů, ve kterých nyní hraje roli autorské právo, máme nyní nepočítaně. V pátek Napster zase stál u soudu, i když se nic významného neudálo a MPAA (organizace filmového průmyslu) vyhrála soudní spor proti serveru 2600.com ve věci šíření programu DeCSS, jak informujeme v jiném dnešním článku.

Nechme právníky na pokoji, velkou událostí minulého týdne byla výstava LinuxWorld a s tím spojený i zvýšený výskyt událostí okolo Linuxu. K těm smutnějším patří odstoupení CEO Corelu Michaela Cowplanda z čela společnosti. Corelu se v poslední době vážně nedaří a jeho linuxová strategie firmu velmi vyčerpává. Cowpland odstoupil také proto, že se chce více věnovat začínajícím společnostem, nicméně Corel bude muset projít pod novým vedením dalším očistcem. Jedním z plodů linuxové strategie je i převod oblíbených okenních aplikací do Linuxu. Posledním z nich je CorelDRAW, vlajková loď společnosti. Ten ale bude k mání jen za peníze, žádná třeba ořezaná free verze není dostupná. Pouze PhotoPaint je dostupný zdarma a za to může spíše existence grafického editoru Gimp, než nějaké bohulibé gesto Corelu. Stejně tak Corel uvedl novou verzi své distribuce Corel Linux Second Edition. Ta přidává podporu USB a také řadu přibalených programů.

Z oblasti fám a spekulací je informace, že Microsoft zvýšil úsilí na převodu svých klíčových aplikací na Linux. Existuje firma Mainsoft, která připravuje rozhraní pro windowsové aplikace, které jim umožní běh na Linuxu. V poslední době se zvýšila intenzita vývoje tohoto rozhraní, aby bylo schopné správně překládat i speciální vychytávky, které Microsoft používá. Samotný Microsoft ale oficiálně ještě Office na Linux neplánuje. Jen bude nový Internet Explorer a Media Player 6.3 pro Linux.

V hardwaru nejvíce zaujalo uvedení GeForce 2 Ultra, což je v současnosti nejrychlejší grafická karta na trhu. Proti běžné GeForce 2 GTS se liší pouze typem paměti a nastavenými pracovními frekvencemi, ale v testech ji překonává i o více než třetinu, cože je při současných vyrovnaných silách opravdu unikátní. Ultra obsahuje nejnovější DDR paměti taktované na 230 MHz - jak se ukazuje, achilovou patou grafických karet je právě paměť a jakékoli zlepšení v této oblasti se dramaticky promítne do celkového výkonu. Pokud byl ATI Radeon srovnatelný s GeForce 2 GTS, na GeForce 2 Ultra již nemá. Přesto nelze také zapomínat na cenu a ta u GeForce 2 Ultra malá nebude.

Potvrdily se dohady ohledně snižování cen procesorů a to u AMD i u Intelu. Snížení cen u AMD není podle oficiálních zpráv tak razantní, u prodejců jsou ale nižší ceny než ty oficiální. Své k tomu řekl i Intel, který bude ceny snižovat rychleji než AMD, přesto je ale pokles méně výrazný.

Oficiálně byl také představen procesor Transmeta 5600, který již bude implementován do plnohodnotných notebooků. Dosavadní procesory Transmety byly určeny spíše pro menší zařízení.

Z českých luhů a hájů překvapily výsledky auditu návštěvnosti českých serverů, které v červenci prožily řádný pokles, který se nevyhnul ani velkým serverům. Srpen již ale vypadá tradičně radostněji.

Na závěr jsem si nechal perličku v podobě zprávy, že Microsoft bude připravovat komunikační strukturu a vybavení na nových letadlových lodích Spojených států. Lidová tvořivost v diskuzním fóru opravdu stojí za to.

Diskuze (1) Další článek: (Ne)bezpečí tepla domova

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,