Ty nejdůležitější IT události letošních Vánoc

Svět IT na nás chrlil všemožné události i během svátečního vánočního období. Lucii jsme dnes dali ještě volno a přichystali zprávy v textové podobě jako souhrn toho nejdůležitějšího.

Svět informačních technologií se nezastavil ani přes Vánoce a chrlil nové a nové události. Samozřejmě i letos budeme pokračovat v krátkých týdenních souhrnech, na které se můžete těšit každou sobotu s Lucií, tentokrát se však nabízí shrnutí těch nejdůležitějších zpráv za poslední dva týdny.

Apple patentuje nový počítač

Krátce před Štědrým dnem zaregistroval web Patently Apple novou technologii z Cupertina, která by mohla jednoho dne vystřídat klasický monitor, nebo možná spíše prolnout svět domácího kina s PC. Apple si zaregistroval nový patent na počítač, který má namísto displeje projektor.

Patent na počítač Applu.png
Patent na nový počítač Applu

Poslední týdny minulého roku se také diskutovaly plány na výstavbu dvou komplexů Amazonu v Brně a na pražském předměstí. Zájem o práci by byl prý opravdu velký, výstavbu však komplikuje odpor místních obyvatel, kteří se zcela pochopitelně obávají zvýšené dopravy. Deník E15 mezitím vyzpovídal šéfa evropských operací Amazonu Tima Collinse, podle kterého mají Češi zájem o práci v plánovaných pobočkách. Komplikované situace chce ale využít i Ostravsko a slovenské Malacky, přičemž oba regiony nabízejí Amazonu vlastní lokality.

Jak jsme surfovali  na Štědrý den

Vyhledávač Bing vybral nejlepší fotografie roku, které mohli jeho návštěvníci vídávat jako tapetu na jeho stránkách, a Microsoft je o Vánocích nabídl ke stažení v uceleném balíku pro Windows. My jsme zase na Štědrý den hledali nejkrásnější vánoční stromeček. Své fotografie jste mohli nahrávat do galerie na webu Abecedazahrady.cz. Výběr těch nejlepších najdete v samostatném článku.

Tapety Bing.png
Bing vytvořil galerii nejkrásnějších tapet

Zpět ale do světa IT. Matěj Čičák našel pod vánočním stromečkem pouze nové ponožky, prozkoumal tedy alespoň grafy vytíženosti českého internetu během hlavního vánočního dne. Internetové linky začaly podle NIXu ochabovat před čtvrtou odpolední, kdy začali Češi pravděpodobně chystat večeři. Okol sedmé se aktivita opět výrazně probouzí a surfaři se vracejí zpět do světa online – nejspíše si přáli vše nejlepší, chlubili se dárky na sociálních sítích a v mnoha rodinách se spouštěl také meziměstský Skype, Hangouts a další komunikační prostředky.

NIX.png
Štědrý den podle českého internetového okruhu NIX, který propojuje klíčové tuzemské ISP a hostery obsahu

Apple má prý letos velké plány

Dárky se rozdávaly také na Steamu, který před Vánocemi nabízí každoroční slevy i herní tituly zdarma. Zájem byl letos obrovský, čili servery herního systému byly nějaký čas nedostupné.

Během Vánoc si na své podřízené vzpomenou také jejich zaměstnavatelé a pošlou jim dopis. Bylo tomu tak alespoň v Applu, přičemž Tim Cook se pochlubil všemi úspěšnými produkty roku 2013 a připomněl, že na letošní rok má Apple velké plány a v zásobě má hned několik es. Co to bude, netušíme, spekuluje se ale o chytrých hodinkách, větším iPhonu nebo i iPadu. Uvidíme.

Nejstarší torrent oslavil deset let

Na vavřínech letos neusne ani Intel, který chystá další procesorovou architekturu Broadwell, která bude cílit hlavně na tablety a ty nejtenčí ultrabooky. Broadwell-Y se bude vyrábět 14nanometrovou technologií, jeho TDP dosáhne na 3,5-4,5 W a uvnitř bude tepat grafický čip řady GT2.

Matrix.png
Matrix v ASCII kódu je nejstarší známý torrent – je udržovaný už deset let

Během vánočních svátků oslavil pravděpodobně nejstarší a doposud živý torrent své desáté výročí. Jedná se o původní snímek Matrix převedený do ASCII artu v zeleném odstínu, který skrze torrent doposud sdílí několik desítek fanoušků.

NSA toho ví opět více

YouTube začal na sklonku roku podporovat přehrávání videa ve 4K rozlišení 2 160p, což odpovídá rozměrům 4 096 × 2 160, respektive 3 840 × 2 160 pixelů. YouTube ve skutečnosti podporoval přehrávání rozměrnějších videí už dříve, nová volba velikosti v roletce je však přehlednější a více napoví o nejvyšší kvalitě videa. Na přehrávání si ale připravte rychlý internet a počítač.

Další přísun událostí nastal hned zkraje nového roku. Ve čtvrtek jsme psali třeba o NSA. Podle nově zveřejněných dokumentů je americká bezpečnostní agentura ještě schopnější, než se původně zdálo a všemožný spyware dokáže do počítače nainstalovat ještě před rozbalením. Stejně tak umí použít vlastní mobilní BTS vysílače, na které se oběť nevědomky připojí a další nástroje včetně odposlechu Wi-Fi signálu na velmi vysokou vzdálenost.

Nový občanský zákoník

Následující den pak The Washington Post zveřejnil dokument, podle kterého NSA investovala 80 milionů dolarů do vývoje kvantového počítače, jehož výkon by měl prolomit jakoukoliv současnou počítačovou šifru. Výzkum probíhá na Marylandské univerzitě, podle odborníků se však podobných mašin dočkáme až za mnoho let, současná kvantová výpočetní technologie je totiž ryze experimentální – stejně jako počítače 40. a 50. let minulého století.

Počínaje Nový rokem začala platit také novela občanského zákoníku, která sebou nese i některé úpravy při nakupování po internetu. Legislativa lépe definuje odstoupení od smlouvy do čtrnácti dnů a tedy i možnost vrácení zboží. Kosmeticky se upravuje také reklamace a další drobnosti.

CES 2011 Las Vegas.jpg
Las Vegas v době konání CES 2011 – veletržní komplex v pravé části fotografie a na horizontu pak auditorium hotelu Hilton, kde probíhají klíčové přednášky

Tolik tedy k událostem na přelomu roku a my se už pomalu chystáme na první velký technologický maraton – už za pár dnů začíná v Las Vegas Consumer Electronics Show, kam jsme jako vždy vyslali Tomáše Holčíka s kamerou.

Diskuze (27) Další článek: Hackeři si zdarma vybírali peníze z předem infikovaných bankomatů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,