Sociální sítě | Twitter | Mobilní aplikace

Twitter zkouší automatické blokování trollů. Chce bojovat proti obtěžování na své sociální síti

Nejen v komentářích pod články na zpravodajských webech, ale i na sociálních sítích lze najít uživatele, kteří zanášejí konverzace irelevantními příspěvky. Twitter vytáhl do boje proti trollům a nějakým způsobem obtěžujícím účtům – nabídne svým uživatelům možnost aktivace Bezpečného režimu (Safety Mode).

Cílem tohoto opatření je snaha pomoci uživatelům, aby se v rámci platformy cítili příjemněji a měli její prostředí pod kontrolou. Nová funkce je aktuálně dostupná v mobilních aplikacích pro iOS a Android jen malé skupině uživatelů, přičemž primárně jde o účty, jež mají jako výchozí jazyk nastavenou angličtinu.

Ochrana proti obtěžování

Základem Bezpečného režimu je funkce, která na sedm dní automaticky dočasně zablokuje účty používající „potenciálně škodlivý jazyk“ – například urážky nebo nenávistné poznámky – nebo posílají opakované a nevyžádané odpovědi nebo zmínky.

Když si uživatel zapne tuto funkci v nastavení, systémy začnou vyhodnocovat pravděpodobnost negativního chování na základě zvážení obsahu tweetu i vztahu mezi oběma stranami. Zohledňují přitom existující vztahy, takže účty, které sledujete nebo s nimiž často komunikujete, nebudou automaticky blokovány.

Autoři příspěvků, jež tato technologie vyhodnotí jako škodlivé nebo nevyžádané, budou automaticky zablokováni. To v praxi znamená, že dočasně nebudou moci sledovat váš účet, zobrazovat vaše tweety ani posílat přímé zprávy.

Informace o tweetech označených prostřednictvím Bezpečného režimu a podrobnosti o dočasně zablokovaných účtech lze kdykoli kontrolovat. Před koncem blokace obdrží uživatel oznámení s rekapitulací těchto informací.

Zatím jen pro vyvolené

Provozovatel sociální sítě počítá s tím, že algoritmy zpočátku nemusí fungovat správně a mohou se dopouštět chyb. Nechává proto uživatelům možnost automaticky zablokované účty odblokovat. Na základě toho pak míní vylepšovat detekční schopnosti.

„Chceme, abyste si užívali zdravé konverzace, a proto je tento test jedním ze způsobů, jak omezit obtěžující a nežádoucí interakce, které mohou tyto konverzace narušit. Naším cílem je lépe chránit jednotlivce na straně příjemce tweetů tím, že snížíme výskyt a viditelnost škodlivých příspěvků,“ uvádí oficiální blog.

Twitter nyní míní sledovat, jak Bezpečný režim funguje v praxi. Lze předpokládat, že toto testovací období potrvá přinejmenším několik měsíců. Teprve po vyzkoušení a následném odladění bude funkce k dispozici všem uživatelům.

Diskuze (2) Další článek: NASA vyvíjí hejnovou inteligenci pro malé satelity. Ty mohou zastat práci velkých a těžkopádných zařízení za zlomek nákladů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,