Sociální sítě | Twitter

Platící uživatelé Twitteru mohou psát tweety o délce 4000. Změny v API se odkládají

Oživeno 9. 2. | Ode dneška již podle původního plánu nemělo fungovat bezplatné API, ale Twitter nakonec termín posunul. Stávající aplikace tak beze změn budou fungovat až do 13. února.

 

Poté budou mít vývojáři a nadšenci dvě možnosti. Mohou zůstat u bezplatného API, to ale podle všeho bude omezené jen na zápis (nikoliv čtení tweetů). Z jednoho účtu budou moci boti odeslat nanejvýš 1500 tweetů měsíčně.

Placené API za 100 dolarů měsíčně bude bez omezení a včetně možnosti tweety také číst. Bude skrz něj přístup i k reklamám, takže nástroje třetích stran budou moci spravovat běžný obsah a také inzerci.

S placením mimochodem souvisí ještě jedna novinka. Předplatitelé Twitter Blue (zatím jen američtí, kde tarif stojí 8 dolarů měsíčně) už můžou psát tweety o délce 4000 znaků. Standardní limit je 280.


Oživeno 6. 2. | Elon Musk o víkendu jako obvykle popřel slova ze závěru týdne. Twitter nakonec bezplatné API zachová, ale bude určené jen k zápisu a dostupné bude pro účty tvořící „kvalitní obsah“. Jak definuje kvalitu, zatím nevíme.

Bezplatné API tedy nebude umět číst data publikovaná na Twitteru, což nepotěší výzkumníky, studenty nebo amatéry, kteří chtěli archivovat nebo analyzovat účty. Ti budou muset platit.

Oživeno 3. 2. | K novince se již vyjádřil i majitel a šéf Twitteru Elon Musk. Zpoplatnění API zdůvodňuje tím, že na síti působí až 100 tisíc podvodných botů a účtů, které chtějí manipulovat veřejným míněním. Ty mohou řádit volně, protože to jde zdarma a s jednoduchou registrací.

Řešením je proto registrace vázaná na osobní doklad totožnosti a poplatky. Navrhuje, že přístup k API by měl stát 100 dolarů měsíčně.

Původní článek z 2. 2. | Během ledna Twitter odstřihl alternativní klientské aplikace, protože zavedl nové pravidlo zakazující tvorbu „kopií“. Dnes Twitter oznámil, že k 8. únoru ukončí i bezplatné API a den na to už všechny aplikace třetích stran budou muset využívat placené rozhraní (jehož cenu ale neznáme).

Ukončení bezplatného API postihne všemožné doplňky, plánovače, analytické nástroje či webová lepidla a automatizační služby. Bezplatný přístup k Twitteru už zajistí pouze jeho web a oficiální aplikace. Z webu lze samozřejmě zdarma dolovat data také, ale při nadměrném zneužívání si toho provozovatelé všimnou a mohou proti němu zasáhnout blokací účtů nebo IP adres.

Aplikace třetích stran, které využívaly bezplatné API, tak nejspíš samy zruší základní volně dostupné tarify či jen napojení na Twitter. Týká se to například plánovače Buffer.com, lepidel typu IFTTT, Zapier, Make, PipeDream, různých doplňků pro Wordpress a jiné CMS, které lze používat i bez placení.

API Twitteru používáme i my u profilu Computer_Zive. Jakmile vyjde článek, náš redakční systém bez ručního zásahu redaktorů sám odešle naplánované příspěvky na účty sociálních sítí.

Bližší detaily, co všechno Twitter omezí a jak bude vypadat nabídka placených API, se dozvíme příští týden.

Diskuze (12) Další článek: Odvážná klávesnice šetřila místem, nemá ani šipky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,