Sociální sítě | Twitter | Elon Musk

Twitter začne platit svým influencerům. Ale nejdřív musí zaplatit oni

Twitter už nebude jen místem, kde si můžete nezištně povídat s lidmi a sledovat nejnovější zprávy. Bude i místem možného výdělku. Elon Musk, který pokračuje v proměně celé sítě, oznámil, že uživatelé budou za svou aktivitu získávat finanční odměnu. Musí být ale předplatiteli Twitter Blue.

Placení influenceři jsou prvkem, který známe hlavně z ostatních sítí, Twitter se po celou svoji existenci podobnému přístupu vyhýbal a možná i proto si držel mezi určitými skupinami lidí takovou popularitu. Kdo na Twitteru působil, dělal to čistě z nadšení, nikoliv proto, že by mu to pomáhalo platit složenky. 

S Elonem Muskem ale přichází nové pořádky, a tedy i placené influencerství. „Ode dneška začne Twitter sdílet příjmy z reklam s tvůrci za reklamy, které se objevují v jejich vláknech odpovědí,“ oznámil koncem minulého týdne. Peníze dostanou jen účty, které jsou předplatitelem Twitter Blue.

Jinými slovy aby uživatelé podíl z příjmů z reklam získali, musí měsíčně Twitteru platit 8 dolarů za účet s modrou „fajfkou“. 

Všechny ostatní podrobnosti jsou zatím neznámé. Ačkoliv Musk uvedl, že novinka už odstartovala, nikde na stránkách Twitteru k ní nejsou uvedeny žádné informace. Nevíme, jak velké procento z příjmů reklam lidé budou dostávat – to obvykle bývá odškálované podle množství zobrazení – dokonce ani to, zda se členem programu stanou automaticky všichni předplatitelé. O formě vyplácení rovněž nejsou žádné informace. 

Musk ale tuto novinku zřejmě vidí jako způsob, jak více lidí k předplatnému nalákat. A není překvapivé, že nové zdroje příjmu hledá – Twitter na tom v posledních měsících byl finančně velmi zle. I sám Musk v jednom z nedávných tweetů přiznal, že poslední měsíce byly „extrémně náročné, protože zachraňoval Twitter před krachem“.

Dosud byly hlavním zdrojem příjmů Twitteru reklamy, ovšem po převzetí sítě Muskem tyto příjmy výrazně klesly. Firmy měly obavy, že s volnějším přístupem k moderaci příspěvků, který Musk zavedl, se na Twitteru začne objevovat závadný obsah a množství inzerce buď snížily, nebo ji zrušily úplně. 

Kromě předplatného chce Musk tento problém vyřešit zavedením platebních služeb na Twitteru. Práce na potřebném softwaru jsou v plném proudu, síť už i v USA podle listu The Financial Times zažádala regulační orgány o povolení.

Diskuze (2) Další článek: Myš Razer Viper Mini SE je děravá jak řešeto, neváží ani 50 gramů a stojí osm tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , ,