Sociální sítě | Twitter

Twitter začal měnit pořadí příspěvků, po masivní kritice od novinky ustoupil

Twitter před pár dny představil novou funkci, kdy příspěvky na hlavní stránce začal automaticky řadit algoritmem podle priority. Kdo chtěl chronologické řazení příspěvků, musel přepnout na odlišnou záložku. Twitter si od novinky sliboval hodně, půl roku ji testoval… ale vyvolal spíš hněv. Uživatelům se funkce tak strašně moc nelíbila, až se sociální síť zalekla a slíbila, že ji zruší.

Původní myšlenka byla ta, že na domovské stránce Twitteru budou dvě karty. Na jedné měly být příspěvky řazené algoritmem podle toho, jak systém vyhodnotí jejich prioritu pro každého konkrétního uživatele. Chronologické řazení mělo zůstat na vedlejší kartě, lidé by mezi oběma variantami přepínali v rámci nového rozhraní. 

Výchozí byla ovšem stránka s algoritmickým řazením, což se už v době testování, které začalo loni v říjnu, nesetkávalo s pozitivní odezvou. Twitter přesto ve vývoji pokračovali a minulý týden novinku oficiálně představil ve své iOS aplikaci – všem uživatelům začal ve výchozím režimu dávkovat příspěvky podle algoritmu. A podotkl, že brzy změna přijde i na Android. 

Twitter tím způsobil malý výbuch, internet zaplavily stížnosti lidí, kteří s novinkou nebyli spokojeni. Objevovaly se i komentáře typu „nejhorší funkce za několik posledních let“, přičemž nejčastější argument byl, že uživatelé chtějí na první dobrou v aplikaci vidět nejnovější tweety od lidí, které sledují a ne starší příspěvky od neznámých osob.

Kritiku zřejmě podpořilo i načasování. Spousta uživatelů nyní používá Twitter ke sledování nejnovějších zpráv z války na Ukrajině, při monitorování podobné události skutečně může být algoritmické řazení spíše na obtíž.

Twitter v pondělí chybu přiznal a novinku stáhl. „Vyslyšeli jsme vás (…) Někteří z vás vždy chtějí jako první vidět nejnovější tweety. Přepnuli jsme časovou osu zpět a prozatím jsme odstranili prostředí s kartami, zatímco zkoumáme další možnosti,“ uvedla firma na svém účtu podpory. V původní verzi se tak funkce na Twitteru už neobjeví, uživatelé dosáhli malého vítězství.

Diskuze (11) Další článek: Philips se pouští do nečekaného oboru. Začne prodávat vlastní operační paměti DDR4 a DDR5

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,