Twitter ví o všem, vyždímejte z něho maximum

Nepotřebujete účet na Twitteru, abyste mohli využít jeho informační síly. Stačí ty správné webové služby, které umožní naslouchat aktuálním trendům. Vybrali jsme jich jedenáct.

Živelní katastrofy, pády bank, diplomatické aféry, smutné konce slavných celebrit... Můžete je sledovat v přímém přenosu a koukat pod prsty novinářům. Přinášíme vám sadu nástrojů, jak pozorovat globální dění přes Twitter. Nemusíte si ani zakládat účet, stačí koukat.

Twitter se dá využít jako informační médium, kde se okamžitě dozvíte o nejdůležitějších novinkách. Více než 175 miliónů uživatelů po celém světě na Twitter píše své postřehy a komentuje aktuální zprávy a díky vhodným webovým nástrojům můžete získat okamžitý přehled o aktuálním dění.

1. Twitter Top Tweets

Jednoduchá služba, kterou nabízí přímo Twitter v podobě účtu @toptweets. Tady mechanicky vybírá nejzajímavější témata a publikuje (retvítuje) je. Algoritmus je poměrně šikovný, takže Top Tweets věrně zobrazuje aktuální dění na zeměkouli. Pokud máte vlastní účet na Twitteru, doporučuji začít ho sledovat – neunikne vám žádné podstatné téma. Pokud ne, ničemu to nevadí: sledujte účet přímo na twitter.com/#!/toptweets 

1-toptweets.png
Nejzajímavější tweety hledá i Twitter samotný

2. Twitt(url)y a tweetmeme

Obě služby mají stejný účel: ukazovat nejčastěji tvítované webové stránky. Díky tomu nejen zaregistrujete aktuální trendy, ale rovnou získáte i zdroj, kde se dozvíte víc. Obě služby dokáží rozpoznat, jestli populární link odkazuje na text, obrázek nebo video, a umožní vám vybrat si konkrétní formu. Služba Twitt(url)y umožňuje třídit linky podle jazyka, tweetmeme dokonce podle témat rozděluje zprávy do různých kategorií (sport, lifestyle, technologie...).

2a-twitturly.png

2b-tweetmeme.png
Obě služby mají za úkol hledat ty nejlepší odkazy

3. Twitterfall

Twitterfall je hlavně pro informační fajnšmekry – naplno ho využijete, pokud víte, co vás zajímá. Umožňuje sice sledovat aktuální trendy (sám je i doporučí), jeho síla je ale o kus dál. Můžete si totiž velmi přesně poručit, co se vám má na obrazovce objevovat. Twitterfall dovede nakombinovat různé zdroje (globální témata, nejrůznější Twitter listy, lidi nebo klíčová slova z vlastního účtu, apod.) a v nich ještě dokáže filtrovat. Jako třešničku na dortu si nastavíte jazyk tvítů, detailní podmínky (retvíty, přímé zprávy) a rychlost padání nových zpráv.

3-twitterfall.png
Twitter v posledních dnech plnila kauza Wikileaks
Pokud chcete mít přehled, Twitterfall je přesně pro vás

4. Trendistic

Výborná služba, pokud chcete nebo potřebujete vědět o daném trendu, jak se vyvíjí v čase. Kdy se o něm nejvíc mluvilo (historii výskytu až do jednoho měsíce zjistíte jen tak, pro graf do půl roku se musíte zaregistrovat, vše je zadarmo). V pravém sloupci zjistíte, o čem se na Twitteru špitalo v jednotlivých dnech posledního týdne. Po registraci můžete navíc nastavit Twitter alert – jakmile se o určitém tématu začne mluvit, Trendistic do vás přes mail šťouchne. Užitečná služba, kterou jinde nenajdete.

4-trendistic.png
Pro milovníky statistiky a všemožných grafů je tu Trendistic 

5. Tweetcloud

Tweetcloud využijete, když vás zajímá tematický kontext nějakého trendu. Zadejte klíčové slovo a sledujte, jaké výrazy se vyskytují kolem něj. Zajímá vás aféra kolem WikiLeaks? Tady dostanete nápovědu, kde začít hledat: Assange, arrested, cablegate, founder, freedom, hackers, Julian, Mastercard, PayPal, Visa, a spousta dalšího. Hlavní hráče máte před sebou, zbývá doplnit souvislosti.

5-tweetcloud.png
Možná znáte téma, které chcete na Twitteru hledat
Tweetcloud jej vloží do širšího kontextu

6. Trendsmap

Chcete vědět, co se právě teď děje v Londýně, ve Spojeném království, v celé Evropě? Trendsmap vás navede na nejfrekventovanější klíčová slova. Pokud se nenecháte odradit chaotickým uspořádáním tagů a odfiltrujete balast jako názvy účtů, můžete zjistit zajímavé souvislosti. Odkud se trendy šíří a kde umírají? Jak moc jsou si podobná témata v New Yorku a v indickém Díllí Jedinou slabinou Trendsmap je horší pokrytí méně aktivních oblastí, na které doplácí i Česko.

6-trendsmap.png
Kde se zrovna tweetuje... 

7. A World of Tweets

Druhý mapový mashup zobrazuje pěknou vizualizaci: mapa postupně zapadává tvíty coby barevnými kapkami. Na rozdíl od předchozí služby nezjistíte témata hovoru, ale intenzitu tvítování v jednotlivých městech, státech a na kontinentech. Graficky je služba velmi působivá (můžete se na ni dokonce podívat 3D brýlemi), ale nutnost použít HTML5 znamená taky nemalé nároky na výkon stroje.

7-aworldoftweets.png
A ještě jednou...

8. Nearby tweets

Chcete se seznámit? Zjistit, co se děje kolem vás? Služba Nearby tweets ukazuje tvíty z vašeho geografického okolí. Nikde jsem bohužel nenašel údaj o velikost okolí, ze kterého služba sbírá tvíty, ale vypadá to na maximálně 20 kilometrů. Možnost nastavit rozsah je ve vývoji. Zatím se můžete pouze virtuálně přesunout do jiného města a nastavit klíčová slova, která vás zajímají.

8-nearbytweets.png
Jak silná je komunita Twitteru ve vašem nejbližším okolí? 

9. Twithority

V sociálních sítích jsou si uživatelé rovni. Komu to vadí, může zkusit Twithority. Na klíčová slova dostanete seznam tvítů poskládaný podle autority (v podstatě počtu followerů) uživatele. Nahoře se seřadí tvíty od nejčtenějších médií a nejvlivnějších osobností internetu, až kdesi za nimi vzkazy „obyčejných“ uživatelů.

9-twithority.png
Čtěte tweety od věrohodných autorit 

10. Spy

Virtuální špión vám umožní dokonale naslouchat. Zásadní je jeho schopnost naslouchat na mnoha místech najednou – kromě Twitteru je to FriendFeed, Flickr, blogy a komentáře na blozích, Yahoo News a vybrané zdroje přes Google Reader. Vyberete téma a zaplaví vás hromady novinek ze všech koutů webu.

10-spy.png
Zdrojem informací nemusí být pouze TWitter samotný

11. Klábosení

Jako bonus pro vás máme vyhledávač tvítů – a teď pozor – česky nebo v Česku psaných. Klábosení má na svědomí expert přes hraní si s daty @josefslerka. Kromě vyhledávače na tomto webu najdete i databázi 101 nejvlivnějších českých twitteristů. Najdete se tam?

11-klábosení.png
Český vyhledávač a žebříček 

O dalších nástrojích si můžete přečíst třeba v našem starším článku „Proč a jak začít mikroblogovat“. Pokud znáte další zajímavé služby, které si pohrají s daty z Twitteru, určitě si nenechte pro sebe a pochlubte se s nimi v diskuzi pod článkem.

Diskuze (5) Další článek: Apple MacBook za posledních pět let? Neuvěřitelný pokrok techniky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,