Sociální sítě | Web | Twitter

Twitter přestane zasahovat do pořadí příspěvků, vrátí zpět řazení jen podle času

Sociální síť Twitter se etablovala jako rychlé zpravodajské médium, a proto řadě uživatelů vadilo, když opustila striktně chronologický model výpisu příspěvků. Nyní však chystá překvapivou změnu, na základě stížností uživatelů se čistě chronologické řazení příspěvků vrátí.

Původně byly příspěvky na Twitteru řazeny v chronologickém pořadí od nejnovějších ke starším. Uživatel tak měl neustálý přehled o tom, co který ze sledovaných účtů na této síti publikoval.

Tento přístup se začal měnit v roce 2015, kdy provozovatel sítě začal experimentovat s řazením příspěvků pomocí chytrého algoritmu. Na prvních místech se tak začaly ukazovat texty, které měly (s ohledem na dosavadní historii) největší šanci, že uživatele zaujmou.

Později přišla možnost zapnout chronologické řazení, ale uživatele stejně obtěžoval upřednostněný výpis několika doporučených příspěvků. Výběr těchto „nejzajímavějších“ tweetů byl prováděn na základě interakce s jednotlivými sledovanými účty, podle odezvy na příspěvky (označování „to se mi líbí“ a „retweetování“), ale i dle dalších, blíže nespecifikovaných faktorů.

Nyní však Twitter mění směr a hodlá uživatelům poskytnout možnost zobrazovat tweety původním způsobem – tedy od nejnovějšího k nejstaršímu bez jakýchkoli zásahů algoritmů.

Twitter uvádí, že chronologická časová osa bude v nadcházejících týdnech k dispozici v testovacím režimu. Na oficiálním účtu doslova píše, že důvodem ke změně byla zpětná vazba ze strany uživatelů. Ačkoli cílem bylo poskytnout vyvážený poměr nejnovějších a nejzajímavějších postů, ne vždy se dařilo dosáhnout kýžené rovnováhy.

Vývojáři aktuálně pracují na poskytnutí snadného způsobu, jak přepínat mezi časovou osou s nejrelevantnějšími a nejnovějšími tweety. Než se tak stane, můžete změnu provést v nastavení:

d1f228a8-fe35-441b-9ec5-dfe9ab4dc867
Tato volba není v nastavení Twitteru nová. Nově však bude fungovat čistě tak, jak se od ní čeká - výpis twítů bude čistě chronologický, bez žádného dalšího doplnění doporučených twítů

Chystané novinky popsal Twitter na svém účtu podpory, upozornil na ně web XDA Developers.

Diskuze (3) Další článek: Už za pár let roboti odpracují více než lidé. Co dělat, abyste nezůstali bez práce?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,