Twitter | Mobilní aplikace | Soukromí

Twitter kvůli chybě v aplikaci pro Android veřejně zobrazoval chráněné tweety

Jestliže používáte na zařízení s Androidem aplikaci Twitter, pak byste si rozhodně měli zkontrolovat její nastavení. Provozovatel sociální sítě ve čtvrtek 17. ledna v Centru nápovědy zveřejnil informaci, že chráněné tweety některých uživatelů se kvůli bezpečnostní chybě zobrazovaly všem.

Co jsou chráněné tweety?

Sociální síť Twitter funguje tak, že uživatel může sledovat další účty, které si vybere. Každý účet přitom může publikovat příspěvky buď jako veřejné, kdy jsou viditelné pro každého (bez ohledu na to, zda má či nemá účet na Twitteru), nebo chráněné, kdy se zobrazují pouze sledujícím účtům.

Tuto možnost volby má uživatel v nastavení jak ve webové verzi, tak v mobilní aplikaci. Twitter to označuje jako Chráněné tweety a uvádí: „Když tuto volbu zapnete, uvidí vaše tweety jen lidé, kterým to povolíte. Tweety, které pošlete nově, nebudou veřejně viditelné. Tweety z minula ale pořád můžou být někde vidět.“

Volba Chránit tweety v nastavení Twitteru
Volba Chránit tweety v nastavení Twitteru

Ve výchozím nastavení jsou všechny tweety nastaveny jako veřejné a uživatel musí zapnout volbu Chráněné tweety, pokud si to nepřeje. Jestliže pak chce takového uživatele někdo sledovat, musí majitel účtu ručně potvrdit jeho žádost. Tweety z takového účtu není možné dále sdílet – takzvaně „retweetovat“.

Kde se stala chyba?

Dostáváme se k jádru bezpečnostního problému. Pokud uživatel v mobilní aplikaci pro Android provedl nějaké změny v nastavení svého účtu (například změnil e-mailovou adresu), mohlo v některých blíže nespecifikovaných případech dojít k deaktivaci volby Chránit mé tweety. Tím okamžikem byly všechny příspěvky dostupné jako veřejné, aniž by o tom byl uživatel informován.

K problému docházelo v období od 3. listopadu 2014 do 14. ledna 2019. Pokud tedy jste uživateli této sociální sítě a máte za to, že jste si tweety nastavili jako chráněné, doporučujeme ověřit si, zda je tato volba stále aktivní. Najdete ji v nastavení v sekci Soukromí a bezpečnost.

Twitter tvrdí, že problém byl opraven tento týden a že se netýká uživatelů webové ani mobilní aplikace pro iOS. Zatím není známo, kolika účtů se zmíněná chyba dotkla, nastavení chráněných tweetů jim však údajně bylo opětovně aktivováno. Provozovatel ale připouští, že nemusel být schopen nalézt všechny dotčené účty.

V oficiálním vyjádření se Twitter za chybu omluvil: „Je nám velmi líto, že se to stalo a provádíme kompletní revizi, abychom zabránili tomu, aby se to stalo znovu.“

Diskuze (1) Další článek: Microsoft to s Cortanou vzdává. Zapracuje na integraci Alexy a Google Asistenta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,