Koronavirus | Twitter | COVID-19

Twitter bude označovat nepravdy o koronaviru. Zasáhne to i tweety Trumpa

Twitter podnikl další krok, kterým chce bojovat proti šíření polopravd a dezinformací týkající se pandemie nového koronaviru. Zprávy, které budou obsahovat nesprávné informace rozporující doporučení lékařů, bude označovat speciálním štítkem, oznámila síť na svém blogu. Opatření se má týkat všech tweetů od kohokoliv. 

To znamená, že pravidla budou vztahovat i na osoby typu amerického prezidenta Donalda Trumpa, kteří na Twitteru opakovaně sdíleli diskutabilní zprávy, ať už o rozsahu pandemie, léčbách či vakcínách. Stačí si vzpomenout na jeho bizarní „tip“ o injekčním podání dezinfekce, který nakonec vedl k tomu, že někteří Američani si skutečně začali dezinfekce píchat v naději, že se z nemoci covid-19 vyléčí. 

Právě na Trumpa se po oznámení novinky řada lidí Twitteru ptala. Síť k němu totiž v minulosti přistupovala značně nekonzistentně, někdy na něj svá pravidla vztáhla, někdy ne. „Štítky se budou týkat kohokoliv, kdo bude naplňovat podstatu našeho opatření, takže i světových lídrů,“ objasnil šéf integrity Twitteru Yoel Roth. 

Jde o další z řady kroků, které společnost v reakci na aktuální pandemii zavedla. Již dříve informovala, že nebezpečné konspirační teorie bude rovnou mazat a méně závažné dezinformace označovat.

Novinka jen rozšiřuje dřívější pravidla i na zprávy, které jsou v šedé zóně, například doporučují určité vitamíny proti koronaviru, byť jejich účinek byl vyvrácen. U poslední varianty bude u tweetu zobrazen drobný štítek s odkazem na správné informace od úřadů, u té předchozí bude text schován za šedým boxem s varováním.

A jak Twitter bude pochybné tweety vyhledávat? K tomu příliš mnoho nesdělil. Uvedl pouze, že používá „interní monitorovací systém, kterými sleduje obsah týkající se covid-19“ a že „spolupracuje s důvěryhodnými partnery“.

Diskuze (23) Další článek: Nevidomým lidem by mohly vracet zrak přeškolené buňky kůže

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,