Twitter | Očkování | COVID-19

Twitter bude nálepkovat dezinformace o očkování, hrozí i blokováním účtů

Twitter pokračuje v boji proti dezinformacím. Záměr oznámil na blogu s tím, že se uživatelé obracejí na Twitter, aby tu diskutovali o aktuálním dění kolem očkování. Zde pak často narážejí na nepravdy či polopravdy, což může ovlivnit jejich rozhodování.

Uživatelům, kteří budou platformu využívat k opakovanému šíření škodlivých nebo zavádějících informací o vakcínách, hrozí v krajním případě trvalé zablokování účtů. Pochopitelně tomu bude předcházet několik upozornění na možné porušení zásad sociální sítě.

Tvrdě a nekompromisně

„Doufáme, že prostřednictvím systému upozornění poučíme lidi o tom, proč určitý obsah porušuje naše pravidla, aby měli příležitost dále uvažovat o svém chování a dopadu na veřejnou konverzaci,“ uvádí příspěvek na blogu.

Nejedná se o první akci, kterou Twitter podniká v rámci snahy omezit protivakcinační tendence. Již v roce 2019 směrovala uživatele hledající výrazy spojené s vakcínami na důvěryhodné zdroje.

V případě porušení podmínek (šíření dezinformací ohledně vakcín a očkování) Twitter nejprve uživatele napomene. Po druhém a třetím přestupku bude následovat zablokování účtu na 12 hodin. Počtvrté přijde ban až na sedm dní a páté porušení bude potrestáno permanentním zablokováním účtu daného uživatele.

Nálepkování dezinformací

Twitter také začne označovat příspěvky, obsahující zavádějící informace o vakcínách proti koronavirům. V minulosti používal podobné „nálepky“, aby označil dezinformace týkající se prezidentských voleb v USA a také obsah, který „mohl být získán hackerstvím“.

Štítky o možné závadnosti budou zpočátku přidělovány živými moderátory. Na jejich základě pak budou vyškoleny algoritmy umělé inteligence, která by měla být schopna označovat takové příspěvky automaticky.

„Účinnost strojového učení a automatizovaného zpracování jazyků vyžaduje čas. Nejprve tedy začneme s obsahem v anglickém jazyce a stejným způsobem budeme postupně rozšiřovat do dalších jazyků a kulturních kontextů.“ Štítky se uživatelům zobrazí v nastaveném jazyce a mohou odkazovat na oficiální informace.

Diskuze (25) Další článek: Zákeřný doplněk prohlížeče Firefox umožňoval čínským hackerům přístup k účtům na Gmailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,