TweakUI: bootování Windows 98 bez nervů

Také občas mačkáte jako šílení při bootu Windows 98 např. klávesu F8, abyste se dostali do „safe mode“ čili nouzového režimu? Také nerozumíte různým prapodivným klávesovým zkratkám a zásahům do bootovacích souborů?
Také občas mačkáte jako šílení při bootu Windows 98 např. klávesu F8, abyste se dostali do „safe mode“ čili nouzového režimu? Také nerozumíte různým prapodivným klávesovým zkratkám a zásahům do bootovacích souborů? Právě proto je zde trošku nekonzistentní jedenáctá záložka TweakUI (celé TweakUI je těžce nekozistentní kus software, ale díky za ně…).

Zatržítko Function keys available umožňuje vypnout funkční klávesy, kterými se můžete dostat např. do onoho nouzového režimu. To je důležité zejména pro správce, který tak chce zakázat uživatelům přístup do režimu, ve kterém mohou leccos provádět a nastavovat – je to ale poněkud nebezpečné, protože se do něj po havárii Windows 98 pak nedostane ani on sám.

Zatržíko Start GUI Automatically vám umožní návrat do nostalgických DOSových dob – když jej vyškrtnete, nastartují se Windows 98 do příkazové řádky a vám nezbude, než hezky napsat na klávesnici WIN a stisknout Enter, jako v šedesátých letech (či kdy to vlastně bylo, už si nepamatuji…)

Zatržítko Display splash screen while booting umožní zrušit náběhovou obrazovku Windows, tj. modré logo a pohyblivou linku dole. Bootování se nepatrně zrychlí, ale skutečně jen nepatrně.

Zatržítko Allow F4 to boot previous operating systém je zajímavé – většina uživatelů ani neví, že tuto možnost normálně mají, tj. nabootovat předchozí operační systém, který měli před instalací Windows 98. Samozřejmě, u velké většiny počítačů tato možnost není, protože jsou na nich Windows 98 už „od porodu“, nebo uživatel zálohu předchozího operačního systému zrušil – zabírá na disku dost místa a slouží vlastně právě jen k tomuto zřídkavému účelu.

Autorun Scandisk: hurá, zde můžete vypnout automatické spouštění programu Scandisk, který se spouští při restartu po každé chybě a většinou zbytečně „paranoidně“. Neměli byste ovšem opomenout Scandisk spouštět při každé vážnější havárii Windows 98, nebo i jen tak, čas od času (např. ve chvílích klidu coby Naplánovaný úkol).

Always show boot menu: Windows 98 zobrazí startovací menu pouze tehdy, když cítí, že nastal nějaký problém. Zatrhnete-li toto zatržítko, pak se bootovací menu zobrazí pokaždé, a vy můžete zvolit normální start nebo některou z nouzových možností, popř. čistý DOS.

Pokud se v těchto nastaveních ztratíte, můžete použít tlačítko Restore factory settings pro obnovení nastavení, které jsou výchozí při instalaci Windows 98.

Váš názor Další článek: Tweak UI: konfigurujeme kontextové menu a rušíme kostřičky po zrušených programech (IX.)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,